Nem érdemes haragot tartanod: a jó testvérek egymás házasságát is megmenthetik

szívderítő kutatás egészség testvérek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kutatásnak hála, akár már most javulhat a testvéreddel való viszonyod! Meglepő dolgok derültek ki arról, hogy a tesód miként hat az egészségedre.

Megmenthetik a házasságot

Akár hisszük, akár nem, ha nagycsaládban növünk fel, kisebb a valószínűsége annak, hogy elválunk. Erre jutottak az Ohio Állami Egyetem kutatói, akik 2013-ban 57 ezer amerikai lakos adatait vizsgálták meg 40 évnyi intervallumban.

Forrás: Dreamstime

Az adatok elemzése során az derült ki, hogy minden testvér 2%-kal csökkenti a válás esélyét (tehát ha valakinek öt testvére van, akkor 10%-kal csökken a válás esélye). „Minél több testvérünk van, annál több gyakorlatunk lesz a másokkal való kapcsolat kezelésében, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy a felnőtt életünkben jól kijöjjünk a házastársunkkal is” – mondta Donna Bobbitt-Zeher, a tanulmány társszerzője.

Emelhetik a depresszió esélyét

Miközben a testvérek közti perpatvar természetes, addig a veszekedés tárgyának jelentős egészségügyi hatása lehet. Egy 2012-ben a Missouri Egyetemen elvégzett vizsgálatban a kutatók felfedezték, hogy azok a testvérek, akik jellemzően az egyenlőség vagy az igazságos magatartás miatt veszekedtek, mélyebb depressziót éltek át egy évvel később; míg azok a testvérek, akik inkább a személyes terük miatt küzdöttek egymással, nagyobb eséllyel váltak szorongóvá, vagy lett túl alacsony az önbecsülésük.

Forrás: Dreamstime

Bár ez a tanulmány 12–15 év közötti kamaszokra fókuszált, egy másik kutatásból az is kiderült, hogy a problémás testvéri kapcsolatnak felnőttkori következményei lehetnek.

Milyen módon hat még a testvérünk az életünkre? A megdöbbentő eredményeket a Szívderítő.hu cikkében elolvashatod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.