Alvajárás, kék vér? 5 városi legenda, ami az orvostudomány szerint is butaság

Forrás: Táfelspicc -
orvostudomány városi legenda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
  Létezik egy sor városi legenda és babona, amelyek olyannyira hétköznapjaink részévé váltak, hogy sokszor el sem hisszük, hogy nem orvosi tényekről van szó. Íme, néhány: 

1. Veszélyes felébreszteni az alvajárót

Sokan hiszik, hogy ha felébresztjük az alvajárót, akár kómába is eshet, de a szívinfarktust is a gyakori tünet közé sorolják. Ez egy abszolút tévedés: épp az a veszélyes, ha nem ébresztik fel a pácienst, hiszen az éjjeli séta veszélyes lehet.

2. Nem szabad úszás előtt enni.

A mítoszban hívők szerint emésztési gondokat és görcsöket okozhat, ami egyik pillanatról a másikra lép fel, és ezért akár fulladást is okozhat. Ez totális tévedés, az energiapótlásra ilyenkor szükség van.

3. A kék vér létezik.

A régi városi legenda szerint az oxigénnel nem érintkező vér kék, akár az ereink a csuklónknál. Amint a vér a levegővel érintkezik – pl. megvágjuk magunkat – a vér vörössé válik. Ez természetesen butaság: a vér csak kéknek látszik, de nem az.

4. A cukor hiperaktivitást okoz a gyerekeknél.

Sok szülő azért nem ad édességet a gyereknek, mert fél, hogy „fel fog pörögni”. Ez természetesen egy tévhit: a túl sok cukor valóban nem egészséges, de semmi esetre sem okoz hiperaktivitást önmagában véve.

Forrás: Táfelspicc

5. Hány ízt is vagyunk képesek érzékelni?

Megoszlanak a vélemények, rendszerint az édes, a savanyú, a keserű és a sós jelenik meg a nyelvtérkép állandó részeként. A valóság ennél komplexebb: nem egyes területek, hanem a nyelv teljes felülete felelős az ízek érzékeléséért.

Így lesz egészségesebb a grillezéshttp://www.life.hu/drlife/20160604-igy-lesz-egeszsegesebb-a-grillezes.html A nyár közeledtével egyre többen izzítják be a grillsütőt, pedig a szakértők szerint hiába nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a grillezett hús rákkeltő, mégis érdemes óvatosnak lenni.Dr. Life--Méhnyakrákot diagnosztizáltak Rábaközi Andreánál - Még csak 22 éves volthttp://www.life.hu/drlife/20160603-mehnyakrakot-diagnosztizaltak-rabakozi-andreanal.htmlAz egész világ összedőlt Andrea számára 23 évesen. Elmondása szerint ez egy olyan dráma, amin 20 évvel később sem tudja igazán túltenni magát. Dr. Life--Morbid! Már tudjuk, mikor mibe halhatunk belehttp://www.life.hu/drlife/20160529-mar-tudjuk-mikor-mibe-halhatunk-bele.htmlTalán morbidnak tűnik a gondolat, de már azt is felmérhetjük, hogy mi az, amibe életünk során jó eséllyel belehalhatunk. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.