Létezik egy sor városi legenda és babona, amelyek olyannyira hétköznapjaink részévé váltak, hogy sokszor el sem hisszük, hogy nem orvosi tényekről van szó. Íme, néhány: 

1. Veszélyes felébreszteni az alvajárót

Sokan hiszik, hogy ha felébresztjük az alvajárót, akár kómába is eshet, de a szívinfarktust is a gyakori tünet közé sorolják. Ez egy abszolút tévedés: épp az a veszélyes, ha nem ébresztik fel a pácienst, hiszen az éjjeli séta veszélyes lehet.

2. Nem szabad úszás előtt enni.

A mítoszban hívők szerint emésztési gondokat és görcsöket okozhat, ami egyik pillanatról a másikra lép fel, és ezért akár fulladást is okozhat. Ez totális tévedés, az energiapótlásra ilyenkor szükség van.

3. A kék vér létezik.

A régi városi legenda szerint az oxigénnel nem érintkező vér kék, akár az ereink a csuklónknál. Amint a vér a levegővel érintkezik – pl. megvágjuk magunkat – a vér vörössé válik. Ez természetesen butaság: a vér csak kéknek látszik, de nem az.

4. A cukor hiperaktivitást okoz a gyerekeknél.

Sok szülő azért nem ad édességet a gyereknek, mert fél, hogy „fel fog pörögni”. Ez természetesen egy tévhit: a túl sok cukor valóban nem egészséges, de semmi esetre sem okoz hiperaktivitást önmagában véve.

Forrás: Táfelspicc

5. Hány ízt is vagyunk képesek érzékelni?

Megoszlanak a vélemények, rendszerint az édes, a savanyú, a keserű és a sós jelenik meg a nyelvtérkép állandó részeként. A valóság ennél komplexebb: nem egyes területek, hanem a nyelv teljes felülete felelős az ízek érzékeléséért.