Monique annak ellenére, hogy egy ritka betegségben szenved, nem csüggedt, hanem inkább megrázta magát, és előkapta kreatív énjét. 

Monique Wilson egy különös betegségben, Mal de Débarquement-szindrómában szenved, ami lényegében olyan, mintha folyton tengeribeteg lenne, az állapot állandó szédüléssel, egyensúlyproblémával és hányingerrel jár együtt. A hozzáértők szerint ez a fajta ritka betegség általában egy hosszabb hajóút után alakul ki. Monique esetében is így történt, ám a jelenség annyira ritka, hogy sok orvos nem is tartja valódi betegségnek, emiatt a diagnózis sem mindig születik meg könnyen. 

Monique WilsonForrás: etsy.com/MoniqueWPhotography

Nem lehet tudni, pontosan hányan szenvednek ebben a különös betegségben, de szakértők szerint mindössze néhány ezerre tehető az érintettek száma. Nők körében gyakoribb, és a betegek dolgát tovább nehezíti, hogy a tüneteik kevésbé feltűnőek, így a környezetük gyakran nem is tartja őket betegnek.

Monique egy közönséges hajóút után észlelte magán, hogy állandó fejfájással, fáradtsággal, rosszulléttel küzdött, és a szédülései miatt egyszer úgy elesett, hogy a vállát is eltörte. Végül egyéni gyógymódot talált ki saját maga számára; miután a férjétől kapott egy fényképezőgépet, rákapott a fotózásra, és hamarosan kiderült, hogy igen tehetséges e téren. Készített egy fotósorozatot, amelyen egészen miniatűr dolgokat örökített meg, és kiderült, hogy mindez nem csupán a kreativitásának, de az állapotának is jót tett. Visszakapta az önbizalmát, és a betegsége fennállása óta végre volt oka újra elhagyni a lakását.  

Fotó: Monique Wilson

Tengeribetegség mindhalálig?

Szám szerint hozzávetőlegesen kétezerből egy embert érint a szindróma, előfordulása nemtől független, általában az érintettek 30-as, 40-es éveiben jelentkezik. Újabb kutatási eredmények alapján a szindróma neuroplaszticitási zavarról szól, tehát az agyban lévő ideg- és agysejtek nem megfelelően, zavarosan működnek. Azonban a hozzáértők szerint okozhatja az agyban mélyen lévő entorhinális kéreg túlzott aktivitása is.

A szindróma jellemező tünetei: szédülés, hányinger, látási problémák, bizonytalan járás, hintázáshoz hasonló érzés, ugráló/szétfolyó képek, olykor fülpanaszok. Jelenleg nem áll rendelkezésre célzott kezelés, az orvosok szédüléses vagy tengeribetegségben szenvedő betegeknek szóló gyógyszert írnak fel a szenvedő alanyoknak; antidepresszánsokat abban az esetben javasolhatnak, ha a panaszok már hónapok óta fennállnak. Az a mai napig nem világos az orvosok számára, hogy pontosan mi okozhatja a tüneteket.

Forrás: Dreamstime
„Hiszek abban, hogy értéket teremtenek” – Önkifejezés, ahogy azt csak ők tudják

Mi sülhet ki abból, ha egy sérültséggel élő kezébe fényképezőgépet adunk? Csupa jó dolog, hiszen megfelelő odafigyelés és felügyelet mellett nemcsak a fotózás csínját-bínját sajátíthatja el, de fényképei által lehetőségünk nyílik az ő szemével pillantani a világra. Ez a csodálatos élmény történik meg minden egyes alkalommal a fotóterápiás foglalkozáson.