Rosszul van, mert a tengeren érzi magát – Ilyen a tengeribetegség és a kreativitás keresztmetszete

Forrás: Dreamstime -
fotózás kreativitás ritka betegség tengeribetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Monique annak ellenére, hogy egy ritka betegségben szenved, nem csüggedt, hanem inkább megrázta magát, és előkapta kreatív énjét. 

Monique Wilson egy különös betegségben, Mal de Débarquement-szindrómában szenved, ami lényegében olyan, mintha folyton tengeribeteg lenne, az állapot állandó szédüléssel, egyensúlyproblémával és hányingerrel jár együtt. A hozzáértők szerint ez a fajta ritka betegség általában egy hosszabb hajóút után alakul ki. Monique esetében is így történt, ám a jelenség annyira ritka, hogy sok orvos nem is tartja valódi betegségnek, emiatt a diagnózis sem mindig születik meg könnyen.

Monique Wilson Forrás: etsy.com/MoniqueWPhotography

Nem lehet tudni, pontosan hányan szenvednek ebben a különös betegségben, de szakértők szerint mindössze néhány ezerre tehető az érintettek száma. Nők körében gyakoribb, és a betegek dolgát tovább nehezíti, hogy a tüneteik kevésbé feltűnőek, így a környezetük gyakran nem is tartja őket betegnek.

Monique egy közönséges hajóút után észlelte magán, hogy állandó fejfájással, fáradtsággal, rosszulléttel küzdött, és a szédülései miatt egyszer úgy elesett, hogy a vállát is eltörte. Végül egyéni gyógymódot talált ki saját maga számára; miután a férjétől kapott egy fényképezőgépet, rákapott a fotózásra, és hamarosan kiderült, hogy igen tehetséges e téren. Készített egy fotósorozatot, amelyen egészen miniatűr dolgokat örökített meg, és kiderült, hogy mindez nem csupán a kreativitásának, de az állapotának is jót tett.

Visszakapta az önbizalmát, és a betegsége fennállása óta végre volt oka újra elhagyni a lakását.

Fotó: Monique Wilson

Tengeribetegség mindhalálig?

Szám szerint hozzávetőlegesen kétezerből egy embert érint a szindróma, előfordulása nemtől független, általában az érintettek 30-as, 40-es éveiben jelentkezik. Újabb kutatási eredmények alapján a szindróma neuroplaszticitási zavarról szól, tehát az agyban lévő ideg- és agysejtek nem megfelelően, zavarosan működnek. Azonban a hozzáértők szerint okozhatja az agyban mélyen lévő entorhinális kéreg túlzott aktivitása is.

A szindróma jellemező tünetei: szédülés, hányinger, látási problémák, bizonytalan járás, hintázáshoz hasonló érzés, ugráló/szétfolyó képek, olykor fülpanaszok.

Jelenleg nem áll rendelkezésre célzott kezelés,

az orvosok szédüléses vagy tengeribetegségben szenvedő betegeknek szóló gyógyszert írnak fel a szenvedő alanyoknak; antidepresszánsokat abban az esetben javasolhatnak, ha a panaszok már hónapok óta fennállnak. Az a mai napig nem világos az orvosok számára, hogy pontosan mi okozhatja a tüneteket.

Forrás: Dreamstime

„Hiszek abban, hogy értéket teremtenek” – Önkifejezés, ahogy azt csak ők tudják


Mi sülhet ki abból, ha egy sérültséggel élő kezébe fényképezőgépet adunk? Csupa jó dolog, hiszen megfelelő odafigyelés és felügyelet mellett nemcsak a fotózás csínját-bínját sajátíthatja el, de fényképei által lehetőségünk nyílik az ő szemével pillantani a világra. Ez a csodálatos élmény történik meg minden egyes alkalommal a fotóterápiás foglalkozáson.
A jelenkor három leggyakoribb női betegségehttp://www.life.hu/drlife/20160603-ezek-a-jelenkor-leggyakoribb-noi-betegsegei-mioma-mellrak-endometriozis.htmlSokáig azt hisszük, sebezhetetlenek vagyunk, és a rémisztő betegségek minket nem érinthetnek. Dehogynem! Vannak olyanok, amelyek kizárólag vagy nagyobb számban a gyengébbik nemet érintik. Ezek a 21. század leggyakoribb női betegségei. Dr. Life--Egyre csak butulsz, és észre sem veszed – Alzheimer, a rettegett emlékfalóhttp://www.life.hu/drlife/20160603-alzheimer-kor-a-rettegett-betegseg-sulyos-visszafordithatatlan-tunetekkel-jar.htmlTétlenül végignézni, ahogy a szerettünk leépül? Szörnyű és idegtépő helyzet, hiszen még segítséget sem tudunk nyújtani neki. A rettegett betegség nem válogat kor vagy nem szerint, sőt egyre több érintett van a világon, aki időskorának nagy részét úgy tölti, hogy egyáltalán nem emlékszik a fiatal éveire. Dr. Life--Miben különbözik a demencia és az Alzheimer?http://www.life.hu/drlife/20160606-kulonbseg-a-demencia-es-alzheimer-kor-kozott-az-utca-embere-valaszol.htmlAz egyik legrettegettebb időskori betegség az Alzheimer-kór. Egyesek családjukon keresztül, mások csak hallomásból ismerik. Megkérdeztük az utca emberét, hogy ismeri-e a betegséget és tudja-e, hogy miben különbözik a demenciától. Dr. LifeA mindennapi nassolás veszélyes?http://www.life.hu/drlife/20160602-edesseg-falas-veszelyei-ez-a-kulonbseg-a-kis-etkezes-es-a-nassolas-kozott-napi-doktor.htmlA táplálkozási napló rendszeres vezetése rengeteg fontos dologra rávilágít, ami segíthet abban, hogy végre leadjuk a pluszkilókat, és egészségesebben éljünk! A Napidoktor.hu szakértője, dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos szerint azonban az is fontos, hogy megkülönböztessük a kis étkezéseket a nassolástól. De hogyan is tehetjük ezt meg? Dr. Life--Nem csak a rákot jelzi a mellben található csomóhttp://www.life.hu/drlife/20160526-napi-doktor-rak-csomo-ciszta-mas-okai-is-lehetnek.htmlIjesztő, amikor egy nő kisebb-nagyobb csomót vagy csomókat tapint ki a mellében. A legtöbben ekkor egyből rosszindulatú daganatra gondolnak, ám az esetek nagy részében egészen más húzódik a hátterében, ami gyakran kezelést igényel. Dr. LifeOrigoAz örök dilemma: a zöld vagy a fekete tea az egészségesebb?http://www.life.hu/drlife/20160526-fekete-tea-es-zold-tea-melyik-egeszsegesebb-es-jobb-a-szervezetunknek.htmlA két teatípus között nem csupán ízében, hanem hatásában is nagy különbségek lehetnek. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.