„Hiszek abban, hogy értéket teremtenek” – Önkifejezés, ahogy azt csak ők tudják

fotó interjú Down-Alapítvány művészetterápia foglalkozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi sülhet ki abból, ha egy sérültséggel élő kezébe fényképezőgépet adunk? Csupa jó dolog, hiszen megfelelő odafigyelés és felügyelet mellett nemcsak a fotózás csínját-bínját sajátíthatja el, de fényképei által lehetőségünk nyílik az ő szemével pillantani a világra. Ez a csodálatos élmény történik meg minden egyes alkalommal a fotóterápiás foglalkozáson.

A foglalkoztató bejáratánál már egy másik csoportban alkotó lány köszönt minket hangosan, mosolyogva. Belépünk a terembe, ahol a csoportot vezető fotográfus, Bege Nóra mellett hét résztvevővel találkozunk – utóbbiak mindannyian középsúlyos értelmi fogyatékkal élnek. Már az első percekben kiderül róluk, hogy igénylik a szereplést, és persze az, hogy nemcsak érdeklődőek, olykor hangosak, de szerelmesek is tudnak lenni.

Vidámak, hangosak és szerelmesek Fotó: Marton Szilvia/Origo

Két játék között egy Down-szindrómás pár büszkén mesél szerelmükről,

a pár férfi tagja, Árpi már – a mellette ülő – kedvese, Viki eljegyzését fontolgatja.

Miután gyorsan átbeszélték, kinek hogy telt a húsvét, Nóra segítségével kezdésként egy kártyajátékkal mozgatják meg fantáziájukat; ez egy jó lehetőség arra, hogy kreativitásukat beindítsák az adott napi feladatokhoz. Mindenki, aki húz egy kártyát, az éppen aktuális hangulata, érzése által elmondja, mit váltanak ki belőle a rajta szereplő motívumok és alakok.

Kártyák a kreativitás beindítására Fotó: Marton Szilvia/Origo

A következő percekben „műtermet varázsolnak”, ahogy Nóra fogalmazza, azaz beállítják a szükséges fényeket; jobb híján a rendelkezésükre álló szoba falát fogják be háttérként, ráadásul a résztvevők épp most ismerkednek meg a fotózás egyik fontos alapkellékével, a derítőlappal. „A gyakorlati foglalkozásokon két megközelítést szeretnénk használni. Az egyik az önkifejezés egyik formájaként a fotográfiához kapcsolható alkotófolyamat élményének megtapasztalása, a másik az alkotás (fotó, illetve a fotográfiát felhasználó grafikák) befogadása közben létrejövő érzések, gondolatok kifejezése, valamint ezek képekhez való társítása” – mondja Nóra.

Komoly csoportmunka az alkalmi műteremben Fotó: Marton Szilvia/Origo
Bege Nóra, a csoportot vezető fotográfus magyarázza a fotózás trükkjeit Fotó: Marton Szilvia/Origo

Nóra hat évvel ezelőtt került kapcsolatba a Down Alapítvánnyal, több projektben is együttműködtek, amikor a fotográfusnak eszébe jutott, hogy mi lenne, ha fotóterápiával fejlesztenék a Down-szindrómásokat – addig erre nem volt példa Magyarországon. „Három éven keresztül pályáztunk támogatásért, végül ősszel váratlanul megnyertünk egy pályázatot, így januártól tízalkalmas foglalkozás keretén belül tudunk foglalkozni a kiválasztott érintettekkel. Nagyon szeretik a foglalkozásokat, és egyértelműen látszik rajtuk a fejlődés. Az első alkalommal megmutattam nekik, hogy a gépet miért kell a nyakukba tenni, és hogyan kell biztonsággal tartani most már ösztönösen tudják ezt, és aktívan fényképeznek is. A ki- és bekapcsoláson kívül a zoomolást is megtanítottam nekik, és a fényforrások használatával is megismerkedhettek. Szabadon választhatják meg azt is, hogyan és mit szeretnének fényképezni egy adott helyszínen.”

A művészetterápia lényege a minősítés nélküliség.

Nóra munkában a lelkes tanítványokkal Fotó: Marton Szilvia/Origo

Fotóterápiás foglalkozásaimon sem az lesz a legfontosabb célom, hogy megtanítsam őket a fényképezés technikai és kompozíciós szabályaira, hanem az, hogy képesek legyenek érzéseiket, hangulataikat, az adott témakörhöz kapcsolódó véleményüket vizuálisan (is) kifejezni. Alkotás közben a belső érzések kívülre kerülnek, így objektívebben szemlélhetőek, mind az alkotó, mind a befogadó számára. A kép hatása a lényeg, ami beindítja az érzelmi folyamatokat, és nem minősíti a kép készítőjének másságát. Az alkotás közben lezajló lelki folyamatok, a pozitív élmények megtapasztalása segítséget nyújthat a személyiség fejlődésében” – mondta Nóra.

Beállás csoportképhez Fotó: Marton Szilvia/Origo

A terápiás foglalkozás alatt mindenki sorra kerül és szerepel. A lelkesedés egy cseppet sem hagyott alább a kezdéshez képest; a végén egy körben ülve mindenki egyesével elmondja, mi és miért tetszett neki az órán. Az érzelmeik kifejezésében sincs hiány, mindannyian elmondják, mennyire szeretik Nórát és a módszerét.

Örömfotózás Fotó: Marton Szilvia/Origo

Az év második felében a foglalkozások során készült képekből kiállítás is nyílik.

„Sokszor észre sem vehető a különbség a sérült vagy az egészséges alkotó képei között – ugyanúgy érezhetőek a lelki indíttatások, az, hogy mit szeretnének közvetíteni a külvilág számára. A fotográfia segítségével megtanulhatnak másként tekinteni a világra. A kamerán keresztül felfedezhetnek olyan részleteket, amelyek a hétköznapokban észrevétlenek maradnak. Hiszek abban, hogy értéket teremtenek.”

Alábbi képeinken láthatod, hogy tekintenek a világra Nóra tanítványai.

Forrás: Down Alapítvány Foglalkoztatási Centrum

Forrás: Down Alapítvány Foglalkoztatási Centrum

Forrás: Down Alapítvány Foglalkoztatási Centrum

Forrás: Down Alapítvány Foglalkoztatási Centrum

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.