Nem csupán a felnőtteket fenyegeti a túlsúly és az ebből adódó megbetegedések veszélye: minden tizedik, félévesnél fiatalabb gyermek potenciálisan túlsúlyos, 5%-uk pedig elhízott, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint tízből négy szülő már gyermeke 1 éves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt csemetéjének, 1 éves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet.

Forrás: Dreamstime

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azonban felhívta a figyelmet arra, hogy éppen ezek a hónapok jelentik életünk legmeghatározóbb időszakát: a megfelelő táplálással ugyanis olyan későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

Mindehhez jelentősen hozzájárul az, hogy milyen ízeket szokunk meg gyermekkorunkban, az ízérzékelés ugyanis a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legintenzívebben. Ha a szülők nem elég körültekintőek, akkor a gyerek könnyen hozzászokhat a túl édes vagy túl sós ételekhez. 

Hogy mit tehetünk gyermekünk egészségének megóvása érdekében, arról bővebben a Szívderítő.hu-n olvashatsz.