Sokan azt gondolják, ha nem dohányoznak, akkor már eleget tettek az egészségük megőrzése érdekében, pedig van néhány rossz szokás, amely a szakemberek szerint legalább annyira ártalmas, mint a cigaretta.

Az ülőmunka veszélye

A dohányzáshoz hasonlóan káros hatással bír az egész napos ülőmunka – még akkor is, ha emellett rendszeresen sportolsz. A túl sok ülés, akár az az íróasztal mellett, akár az autóban, árthat az egészségnek, és mell-, vastagbél-, prosztata- vagy tüdőrákot is okozhat. Ha tehát ülőmunkát végzel, próbáld meg minél gyakrabban megszakítani azt némi testmozgással: erre korábban itt mutattunk be néhány példát a Life.hu-n. Munka után nehezen megy rávenni magad a sportra? Mielőtt befészkelnéd magad a tévé elé, tegyél egy nagy sétát a környéken, vagy végezz egy kis házimunkát, és máris sokat tettél az egészséged megőrzése érdekében.

Forrás: Dreamstime

Figyelj oda, mennyi fehérjét eszel!

Nem tesz jót az egészségnek a húsok és a sajtok túlzott fogyasztása: az állati fehérjében ugyanis sok az IGF-1 nevű hormon, ami elősegítheti a rákos sejtek növekedését. Egy, a Cell Metabolism című szaklapban közzétett tanulmányból az is kiderült, hogy akik sok állati fehérjét fogyasztanak középkorúként, négyszer nagyobb számban halnak meg rákban, mint azok, akik nem.  A legjobb, ha inkább a sok zöldségre helyezed a hangsúlyt: ezek némelyikében, mint például a brokkoliban és a kelbimbóban is ugyanannyi fehérje van, mint a húsban, mégsem olyan károsak. 65 éves kor felett azután ismét vissza lehet térni az állati fehérjékhez, ugyanis ekkorra a szervezet IGF-1-termelése már lelassul.

Nem mindegy, hol főzöl...

Aki gáztűzhelyet használ, szintén nincs biztonságban: minden főzés alkalmával szén-monoxid, nitrogén-dioxid és formaldehid kerül a levegőbe, vagyis ugyanazok az anyagok, amelyek a passzív dohányzás során is jelentkeznek.  Használj minden esetben szagelszívót, és ha csak lehet, a hátsó platnikon főzz, mert az elszívóberendezések többsége azon a területen hatékonyabban szívja el a szennyező anyagokat. 

Forrás: Dreamstime

... és az sem, mivel

Szintén árthat az egészségünknek, ha nem a megfelelő olajjal főzünk: a sima növényi olajból ugyanis aldehid vagy policiklikus aromás szénhidrogének szabadulhatnak fel, melyek szintén megtalálhatóak a cigaretta füstjében is, és a légutak gyulladását okozhatják. Válassz mindig megfelelő olajat: az olívaolaj például nem alkalmas sütésre, vagy magas hőfokon történő főzésre, de alacsony hőfokon történő főzésre vagy salátákhoz ez a megfelelő, az avokádóolaj pedig éppen a magas hőfokon történő főzésre használható. Mindig olvasd el a tájékoztatót az olajosüvegeken, hogy minden alkalomra megtaláld a megfelelőt.

Így használd az olívaolajat
A hipermarketekben már pár száz forintért vásárolhatsz olívaolajat, de vajon ez tényleg olyan minőségű, ami miatt megéri lecserélni a zsírt vagy a napraforgóolajat? Szakértőkkel és dietetikussal jártunk utána a kérdéseknek, amik bennünket, olívarajongókat foglalkoztatnak. Kattints ide a cikkért!

 

Óvatosan a barnasággal!

A Journal of the American Medical Association című lapban nemrégiben közzétettek egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy az Egyesült Államokban évente 420 000 ember hal meg szoláriumozás és egyéb mesterséges bőrbarnító eljárás miatt bekövetkező bőrrákban,  míg a dohányzás okozta tüdőráknak „csupán" 226 000 áldozata van minden évben. A legegyszerűbben úgy csökkentheted a rák kialakulásának kockázatát, ha nem ragaszkodsz az egész évben tartó napbarnított színhez. Ha mindenképpen kerülni szeretnénk a sápadt bőrt, inkább együnk több répát és paradicsomot, ezek karotenoidtartalma ugyanis sötétítik a bőrszínt. 

Forrás: Dreamstime

Baj, ha nem alszol eleget

A tartós alvásmegvonás növeli a vérnyomás, a szívroham, a stroke és az elhízás kockázatát, sőt egy vizsgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy akik nem alszanak legalább 6-7 órát éjszakánként, azok között majdnem ugyanakkora a halálozási arány, mint a dohányosok körében.  Már az is káros az egészségre, és tumorok kialakulásához vezethet, ha valakinek rendszeresen megszakad az álma, és emiatt nem tudja kellően kialudni magát. Ne vedd természetes állapotnak a fáradtságot, és ha már hosszú ideje nem tudsz eleget aludni, mindenképp fordulj szakemberhez!