Viszket, fáj és vérzik? Ezek lehetnek a bőrrák első jelei

melanoma bőrrák gyermekkor rák (betegség) Hugh Jackman szűrővizsgálat anyajegy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rákos megbetegedések egyik legalattomosabb változata nem válogat: nem csupán idősebbeknél, hanem akár már egészen fiatal korban is szinte észrevétlenül kialakulhat. A megelőzés és az idő előtti felismerés életeket menthet: cikkünkből kiderül, mire kell figyelned ahhoz, hogy kivédd ezt a manapság egyre gyakrabban előforduló ráktípust.

Bár a szakértők az egyik legkönnyebben felismerhető ráktípusnak tartják, mégis csak itthon évente több százan halnak meg rosszindulatú bőrelváltozás következtében. Mielőtt még legyintenél, hogy a bőrrák, ezen belül is a melanoma a középkorúak betegsége, így téged biztosan nem érint, jobb, ha tudod:

akár már a húszas, harmincas korosztályba tartozóknál is kialakulhat,

éppen ezért fontos, hogy minél szélesebb körben megismerjék, hogy ezután már könnyen felismerhessék a rákos elváltozások első jeleit.

Forrás: Dreamstime

Mikor kezdj el gyanakodni?

Ám nem csupán az ausztrálok vannak kitéve a veszélynek: fiatalkorban történt többszöri leégés, a napvédelem hiánya, a szolárium használata, a bőr típusa, így az, hogy mennyire fehér, mennyire könnyen barnul, az anyajegyek, azok száma és formája, az életkor, illetve a családban korábban már előfordult bőrrák növelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Forrás: Dreamstime

6 tévhit a bőrrák leghalálosabb típusáról

A melanoma, a bőrrák leghalálosabb típusa, csak az Egyesült Államokban mintegy 9000 halálos áldozatot követel évente. Ez az arány az elmúlt harminc évben folyamatosan növekedett, és mára az egyik leggyakoribb daganattípussá vált a 30 éven aluliak, különösen a fiatal nők körében. Magyarországon évente körülbelül 1700 új esetet regisztrálnak. A bőrrák leghalálosabb típusáról bővebben ide kattintva olvashatsz!

A bőrrák egyik legveszélyesebb típusa, a melanoma akár anyajegymentes felületen is megjelenhet, éppen ezért fontos, hogy a bőrön tapasztalt minden apró elváltozást bőrgyógyász is lásson.

Nagyobb veszélyben vannak azok, akiknek anyajegyeik száma 50 feletti:

esetükben akár 15-ször nagyobb lehet a bőrrák kialakulásának kockázata. A legjobb, ha még az első nyári napsugarak megjelenése előtt, de legkésőbb a nyaralás előtt átvizsgáltatod a bőrödet egy szűrővizsgálat keretei között.

Forrás: Dreamstime

Figyelj a jelekre!

A rendszeres szűrővizsgálatok mellett ajánlott otthon is szemmel tartanod anyajegyeid változásait. Erre találták ki az úgynevezett „ABCDE" szabályt, amely a következőt jelenti:

  • A, mint aszimmetria: szabálytalan, esetleg nem egyenletes az alakja?
  • B, mint „border”, vagyis határ: élesek vagy elmosódottak az anyajegy határai?
  • C, mint „colour”, vagyis szín: változott a színe, esetleg különböző színárnyalatok vannak az anyajegyben?
  • D, mint „diameter”, vagyis átmérő: nagyobb-e, mint 6 milliméter?
  • E, mint „enlarging”, vagy növekvő: növekszik-e az elváltozás?

Gyanús lehet továbbá minden olyan elváltozás, amely három hét után sem gyógyul, esetleg viszket, fáj, fekélyesedik vagy vérzik.

Forrás: Dreamstime

Kialakulhat-e gyermekkorban?

Forrás: Dreamstime

A rendszeres szűrővizsgálatokon és az otthon is végzett anyajegyfigyelésen túl tehát az ő esetükben kimondottan fontos a megfelelő ruházat és a fényvédő krém használata, valamint annak az alapszabálynak a betartása, hogy 11 és 15 óra között kerüljék a napot. Kutatások szerint

az életünk során szerzett UV-terhelés 80%-át gyermekkorban szerezzük,

az ebben a korban elszenvedett napégés pedig növeli a felnőttkori bőrrák kialakulásának kockázatát.

Dr. Kinyó Ágnes szerint jó megoldás lehet a gyerekek számára azok a naptejek, amelyek fizikai szűrőt tartalmaznak – igaz, ezektől sokan ódzkodnak. A ruhaneműt tekintve előnyben részesítendő a zárt, hosszú ujjú, a hátat teljesen takaró UV-szűrős „fürdőruha”, amelyet már sok sportboltban lehet kapni, amely a szakértő szerint a legbiztonságosabb, és leginkább 3-4 éves kisgyermekeknek ajánlott viselet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.