A nyár hivatalosan is itt van, ezzel együtt pedig elérkezett a strandolások, a tengerparti nyaralások, a bikini és a tökéletesen szőrtelen testtájak ideje. De vajon mennyire biztonságos eltávolítani a nem kívánt szőrszálakat az intim testrészeidről? Milyen károkat okozhatsz magadnak a gyantázással vagy a borotválással? Cikkünkből minden kiderül.

Bár a szakirodalomban szinte naponta jelennek meg rémületet keltő hírek, amelyek azt taglalják, milyen balul tud elsülni egy-egy intim testtájon végzett szőrtelenítés, mi mégsem azért vagyunk itt, hogy lebeszéljünk a „küldetésedről." 

Forrás: giphy.com
Legutóbb az Oxford Journals számolt be egy 20 éves ausztrál nő esetéről: az 1-es típusú cukorbeteg hölgy bikinigyantát kért egy szépségszalonban, ami után herpeszt és vérmérgezést kapott. Más jelentések az intim szőrtelenítést okolják az úgynevezett molluscum contagiosum nevű vírusos bőrfertőzés megjelenéséért, ám erre az összefüggésre egyelőre nem állnak rendelkezésre bizonyítékként szolgáló adatok.

Nem áll rendelkezésre olyan mennyiségű és megbízható adat, amely bizonyítaná, hogy a szeméremtest karbantartása összefügg a szexuális úton terjedő fertőzésekkel  – szögezte le a The Huffington Postnak dr. Benjamin Breyer, a San Franciscó-i Általános Kórház és Traumaközpont urológiai vezetője. Hozzátette: vizsgálatok szerint az intim testtájak szőrtelenítésének térhódításával emelkedett az ezen területeken elszenvedett sérülések száma.

Szerencsére a legtöbb „szőrtelenítő" számára nem ez jelenti a legnagyobb problémát, sokkal inkább a viszkető, irritált bőr, a borotválkozás utáni égő érzés, illetve a benőtt szőrszálak és a pattanások.
Mindezek ellenére mégsem kell lemondanod a szőrtelen, csupasz bőrről: íme, néhány szakértők által javasolt módszer, amellyel biztos lehetsz a dolgodban, és biztonságban tudhatod intim testrészeid épségét és egészségét. 

Alapszabály: a szőrnövekedéssel megegyező irányban borotválj, ne fordítva!

Így elkerülheted a bőrirritációt, amivel csökken a szőrszálak benövésének és az egyéb sérüléseknek a kockázata. Benjamin Beyer hangsúlyozza: figyelj arra, hogy tiszta legyen a borotva, és ne a legnagyobb rohanás kellős közepette ess neki ennek a nagyon érzékeny területnek. 

Forrás: Dreamstime

Dr. Jessica Kant New York-i bőrgyógyász szerint az időzítés is fontos: a sérülések és a begyulladt szőrtüszők elkerülése végett a zuhanyzóba lépve rögtön borotváld le a nem kívánt szőrszálakat, és ne várd meg, amíg a forró víz és a pára hatására teljesen felpuhulnak. 

Intim szőrtelenítés? Erre figyelj!
Egyre több nő ügyel arra, hogy a szeméremszőrzete jól fésült legyen, sokan pedig egy az egyben megszabadulnak a szőrszálaktól. A hölgyek nagyobb része havonta egyszer teszi rendbe magát „odalent”, a megkérdezettek egy kisebb része napi szinten gondoskodik a karbantartásról. A Life.hu itt mutatta meg, mire kell figyelned, ha intim szőrtelenítésre adod a fejed.

Csak óvatosan az irritált bőrrel!

Ha apró piros foltokat, netán gyulladt pattanásokat tapasztalsz a bőrödön borotválkozás vagy gyantázás után, Dr. Lauren Polch bőrgyógyász szerint a szőrtelenítést követően mosd át ezeket a területeket antibakteriális hatású benzoil-peroxid tartalmú tisztítókkal. A bevörösödött, fájdalmas kiütéseket hidrokortizonnal érdemes ápolni. Utóbbival azonban csak óvatosan: szteroidtartalma miatt hosszú távú és rendszeres használata elvékonyíthatja a bőrt. 

Forrás: giphy.com

Lehet, hogy a végleges szőrtelenítés jobb lenne?

Ha az intim szőrtelenítés mára a mindennapi rutinod részévé vált, és előreláthatóan ez a jövőben is így fog maradni, érdemes megfontolnod a végleges szőrtelenítés lehetőségét. Lehet, hogy drága és időigényes, ha azonban egy okleveles orvos végzi, még mindig a lézeres szőrtelenítés a legbiztonságosabb és legkímélőbb módszer  – magyarázta Lauren Polch. 

És végül is mi végre szőrtelenítünk?

Egy korábban végzett kutatás szerint a rendszeresen szőrtelenítő nők 59%-a higiéniai okokra hivatkozva távolítja el magáról a nem kívánt szőrszálakat, miközben szakértők szerint gyógyászati szempontból nincs bizonyíték arra, hogy ez indokolt lenne. „Amíg az ágyéki terület tisztán van tartva, addig teljesen rendben van a szeméremszőrzet. Az intim szőrtelenítés egyedüli oka az, hogy egyes kultúrákban, mint a miénkben is, a látható szeméremszőrzet esztétikai szempontból nem kívánatos"  – világított rá Lauren Polch. 

Mit mond a kozmetikus?

Szlovák Hajnalka kozmetikushoz rendszeresen járnak gyantáztatni az érzékenyebb területeket, pályafutása során azonban szerencsére még nem találkozott olyan esettel, amikor valami gond lett volna az intim szőrtelenítésből.
„Egyrészt nagyon fontos a »szabályok« betartása: tisztában kell lenni vele, hogy ez a rész nagyon kényes terület, és erre egy úgynevezett »finomabb« gyantát kell használni. Én egy brazil gyanta néven futó készítményt használok, abból is a titán-dioxiddal kevertet, ami gyulladáscsökkentő hatással bír. A gyantázás után fontos, hogy lefertőtlenítsék a szőrtelenített részt, majd nyugtató krémmel ápolják a bőrt. Eztán két óráig nem ajánlatos fürdeni a víz fertőző hatása miatt. Ajánlatos a pamut alsónemű viselése. Otthon semmiképp sem ajánlott és nagyon veszélyes is lehet az intim testrészek gyantázása. A legjobb, ha inkább szakemberre bízzuk” – tanácsolja.