Glutén, laktóz, cukor és fehér liszt – az egészséges életmódot követők között mára szinte szitokszóvá vált ezen összetevők emlegetése, az ezeket tartalmazó élelmiszercsoportok étrendből való kivonása köré pedig egyfajta kultusz kerekedett. Cleaneating, paleo, laktóz- és gluténmentes étrendek lennének egészségünk zálogai? Utánajártunk.

Legyen gluténmentes, mert a glutén méreg. Most odafigyelek az étkezésre, ezért kiiktattam mindent, amiben szénhidrát van. Ebből nem ehetek, mert laktóz van benne, az pedig nem tesz jót, nem tudtad? Míg egyesek orvosi utasításra kényszerülnek arra, hogy megvonjanak valamit a szervezetüktől, addig mások az egészség forrását látják abban, ha a saját megítélésük szerint „jól" étkeznek, és valamilyen tápanyag- vagy élelmiszercsoportot kivonva táplálkoznak. 

Egyre többen térnek rá a gluténmentes étkezésreForrás: Dreamstime

Divat lett „mentesen" étkezni: sokan az egészséges életmóddal azonosítják azokat a termékeket, amelyek nem tartalmaznak glutént, laktózt, cukrot vagy fehér lisztet. Paleolit termékek sora kínálja magát a pékségekben, glutén- és laktózmentes süteményekkel csillapítjuk az édesség iránti vágyunkat, a cleaneating (azaz a „tiszta étkezés") pedig az egészséges és a hosszú élet záloga lett. A rengeteg félinformáció mentén haladva nem nehéz úgy érezni, hogy zsákutcába értünk, és fogalmunk sincs, merre kellene továbbmennünk az egészséges táplálkozás útvesztőjében. 

Biztos, hogy így akarsz élni?

Az egészséges táplálkozás címszó alatt elkövetett legnagyobb hiba magunkkal szemben, ha megbélyegzünk bizonyos élelmiszercsoportokat, mondván, hogy nem egészségesek, és ennek okán teljes egészében kiiktatjuk őket az étrendünkből - és itt most nem azokról beszélünk, akik valamilyen elvi oknál fogva nem esznek húst és bármilyen más állati eredetű terméket. Ha elhagyunk egy bizonyos élelmiszer- vagy tápanyagcsoportot, azt később nem csupán a szervezetünk sínyli meg, hanem a lelkünk is. 

Laktózérzékenyek számára valóban indokolt a laktózmentes élelmiszer fogyasztása. Aki nem érzékeny a tejcukorra, annak semmilyen előnnyel nem jár az, ha laktózmentes élelmiszert vásárol  – mutat rá Dobos-Kufcsák Judit dietetikus, aki szerint, ha bizonyos élelmiszercsoportokat kizárva felállítunk magunknak egy indokolatlanul szigorú étrendet, az pszichésen is megterhelő lehet. 

Akkor most káros, vagy sem?

Oké, romlik az életminőség, de azon majd valahogy túlteszem magam. Rendben, azt mondják, nem indokolt elhagynom, de mit árthat az, ha nem fogyasztom? Szakértőnk szerint igen is sokat.

Mit árthat, ha nem fogyasztom?Forrás: Dreamstime

„Vegyük például a laktózt: a valóban laktózérzékenyekre csakugyan jó hatással van, ha elhagyják az ilyen tartalmú élelmiszereket, mert nekik orvos igazolta azt, hogy problémát jelent okoz számukra. Akinek azonban nem, annak semmilyen előnnyel nem jár ilyen élelmiszert fogyasztani, sőt. A laktózzal szemben kifejezetten igaz is, hogy amennyiben nem „tornáztatjuk" a laktózbontó enzimek termelődését, akkor egy idő után ez a funkció ellustul, és csökkenhet az enzimtermelés, sőt, akár le is állhat. Ezért tehát nagyon meg kell fontolni, hogy valaki elkezdi-e a laktózmentes étrendet, mert így akár valóban laktózérzékennyé is válhat  – magyarázta a dietetikus, aki szerint bár nagyon népszerű egy-egy ilyen termék, a tápértékén és a kalóriatartalmán sokat nem változtat a „mentessége". Más az, ha egy-egy egész élelmiszercsoportot zárunk ki, mint például a gabonákat, vagy a tejtermékeket – ahogyan azt például többek között a paleolit táplálkozás is előírja. Ilyenkor ugyanis annak áll fenn a veszélye, hogy egyes fontos tápanyagokhoz nem jutunk hozzá kellő mennyiségben – tette hozzá.

A valóban laktózérzékenyek egyik csoportja a speciális diétának hála ugyanakkor akár meg is gyógyulhat: a szakértő szerint abban az esetben, ha valamilyen bélrendszeri gyulladás vagy egy emésztőrendszeri fertőzés miatt csökkent le a laktázenzim termelődése, az laktózérzékenységhez vezethet. „Ahogy a dietetikus által összeállított étrend hatására regenerálódik a bélnyálkahártya, szépen lassan képes visszaállni a laktázenzim termelődése is" – magyarázta.

Egy nem megfelelően összeállított étrenddel ráadásul többet árthatunk, mint használhatunk: amennyiben kiiktatunk egy bizonyos tápanyag- vagy élelmiszercsoportot, és nem figyelünk arra, hogy ezt más módon megkapja a szervezetünk, komoly hiánybetegségek is felléphetnek. 

Ma már szinte mindenki valamilyen tápanyagtól mentes ételt vásárolForrás: Dreamstime

„Tényleg lehet, hogy van eset, amikor valóban van egy érzékenység, de a klasszikus allergiateszt ezt nem mutatja ki. Ilyenkor érdemes élelmiszer-intolerancia tesztet is elvégezni, mivel az allergia és az intolerancia két különböző dolog, így a kimutatási módszerek is eltérőek. Viszont az is igaz, hogy ez legtöbbször divat, és az illető sokszor nincs is tisztában azzal, hogy például mi az, hogy glutén. Ha az utcán megkérdeznénk az emberektől, hogy mégis mit gondolnak, mi az a glutén vagy a laktóz, valószínűleg nem tudnának rá válaszolni"  – vélekedett a szakértő.

A nagy cukorpara

Az egészséges táplálkozás állandóan visszatérő mostohagyermeke az édességfogyasztás. Tudjuk, hogy nem kéne túlzásba vinni a fogyasztását, hogy ő az elhízás egyik első számú gyanúsítottja, ezzel együtt azonban ugyanott tartunk, ahonnan elindultunk: megbélyegeztük, miszerint egészségtelen, és helyette a cukorpótlókat kezdtük előnyben részesíteni.  Amelyekkel nem biztos, hogy jobban járunk: gondoljunk csak a xilit hashajtó hatására, vagy a stevia hormonrendszerre gyakorolt hatásait kutató tanulmányokra. 

A stevia különböző formáiForrás: Dreamstime

Dobos-Kufcsák Judit szerint azonban ha mértékkel fogyasztjuk ezeket a szereket, nincs káros hatásuk, ugyanakkor mégis érdemes óvatosnak lenni velük. 

„A cukorpótlóknak megvan az a tulajdonságuk, hogy ellustítják az embereket. Azt gondolják, hogy ha cukormentes, akkor bármennyit lehet. Ez azonban nem az élelmiszer, hanem az ember hibája.Ha tartanánk a mértéket, hogy mondjuk csak heti kétszer-háromszor eszünk édességet, akkor egy egészséges ember számára nem okozat problémát a cukros, tejszínes, fehér lisztes vagy csokoládés édesség fogyasztása. Ennyi abszolút belefér" – vélekedett. 

Hülyeség azt gondolni, hogy az egészséges táplálkozás hülyeség 

A dietetikus szerint mindannyiunk születik egy belső bölcsességgel a helyes, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozással kapcsolatosan. Ahogy felnövünk, úgy a társadalom és a saját kis mikrokörnyezetünk szép lassan kiöli belőlünk ezeket az intuíciókat, hiszen meg kell ennünk mindent a tányéron ahhoz, hogy anya és apa boldogok legyenek, avagy csak a leves és a főétel után jöhet a desszert, hiszen így illik, és így szoktuk meg. Az egészséges táplálkozásra való törekvés azonban ismét megtanít befelé figyelni, tudatosabb fogyasztóvá válni, divattá válása pedig segít abban, hogy még több emberhez jusson el az információ. 

„Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett superfoodok, amelyekről azt ígérik, hogy minden bennük van, amire az egészséges szervezetnek szüksége van. Ez megint csak téves: nem létezik olyan élelmiszer, amely ilyen tulajdonsággal bír. Az egészséges táplálkozás lényege a változatosság és a kiegyensúlyozottság: mindennek megvan a helye az étrendben, a lényeg, hogy ne vigyük túlzásba egyiket sem."