Gond van az ágyban? Van, hogy a szex az orvosra is tartozik

Forrás: Dreamstime -
idős beteg szívderítő szex szívkoszorúér-betegség szívbetegség szexuális élet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a rendszeres lepedőgyűrögetés javíthatja a szívkoszorúér-betegségben szenvedő idősebb páciensek életminőségén, rájuk mégis kevésbé jellemző a szexuális aktivitás, mint az ebben a betegségben szenvedő kortársaiknál.

A szívkoszorúér-betegség akár 38%-kal csökkentheti a szexuális tevékenységek esélyét a férfiaknál – derül ki egy nemrég készült tanulmányból.

Forrás: Dreamstime

A brit University College London kutatócsoportja által készített felmérésben 2979 és 3771 50 év feletti férfit és nőt kérdeztek ki szexuális életükről. A megkérdezett férfiak közül 376-an, a nők közül 279-en szenvedtek szívkoszorúér-betegségben. Nem meglepő módon úgy találták, hogy a

betegség diagnózisa nem gyakorolt túl jó hatást a szexuális életükre:

azok a szívkoszorúér-betegséggel küzdő férfiak, akiknél több mint 4 éve állapították meg a betegségüket, 19%-kal kevesebb esélyük volt arra, hogy szexuálisan aktívak legyenek. Akiknél kevesebb, mint 4 éve állapították meg a rendellenességet, azoknál 76%-kal csökkent a szexuális aktivitás esélye az ebben a betegségben nem szenvedőkhöz képest.

Hiányzik a felvilágosítás

Sok más egyéb tényező mellett a felmérést végző kutatók elismerték, hogy a betegek és a családtagok hajlamosabbak arra, hogy a valóságosnál nagyobbnak lássák a problémát, amennyiben nem kapnak megfelelő felvilágosítást.

Forrás: Dreamstime

A szexuális nehézségek azonban a házasságon belül előforduló konfliktusok és stressz gyakori okozói,

ezek pedig nagyban növelhetik az akut szívproblémák visszatérésének esélyét. A megfelelő tanácsadással azonban javítaná a szexuális életet, ezáltal pedig helyreállhat a magánélet minősége is.

Még több érdekes adatért kattints a Szívderítő.hu oldalára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.