Túl vagyunk a Miss Hungary döntőjén, illetve még néhány hónap, és kezdetét veszi majd a Miss Universe szépségverseny is. De vajon mi a céljuk ezeknek a megmérettetéseknek, hogyan hatnak ránk, és mit gondol róluk a pszichológus, aki nem mellesleg pasiszemmel nézi mindezt? Most kiderül.

Sokan és sokfélét megírtak már a szépségről, egy azonban biztos: a szépség egy relatív, és meglehetősen nehezen megfogható dolog.  Bár minden kornak megvannak a maga szépségideáljai, és irányelvek alapján tudjuk, hogy mit tekintünk szépnek (gondoljunk csak a 90-60-90-es méretekre, vagy a dús hajkoronára), ám mindezek nem feltétlen ivódnak be hosszabb időre az általános gondolkodásba. Hiszen tudjuk jól, hogy 20 évvel ezelőtt nem csupán a divat és a női ideál volt teljesen más, hanem az erkölcsök terén is hatalmas változás történt. Ugyanígy igaz, hogy amit ma eszményi szépségnek tekintünk, az pár év múlva idejét- és divatjamúlttá válhat.

Forrás: Dreamstime

Mindig, mindenhol, mindenkinél más

Nézzük csak meg példaként, hogyan változott az évtizedek során a különböző kultúrák szépségideálja, illetve milyen áldozatokat hoztak azért az emberek, de legfőképpen a nők, hogy megfeleljenek ennek az eszményi képnek.

Indonéziában például régre visszanyúló hagyománya van a szemfogak lereszelésének, amelyről úgy gondolják, az állatiasnak vélt vonásoktól, ösztönöktől és vágyaktól szabadít meg. Kínában a lótuszcipők viselésének évszázadokon át tartott a hagyománya abból a célból, hogy a női láb olyan aprócska maradhasson, mint egy lótuszvirág bimbója. Bár a 20. században betiltották, sok helyen még mindig él ez a nagyon fájdalmas hagyomány, amely a női lábfej teljes eldeformálódásához vezet. 

A lótuszcipő teljesen eldeformálja a női lábfejetForrás: AFP/Mark Ralston

Thaiföldön és Afrika bizonyos részein a hosszú nyakat tekintették követendő példának, ennek érdekében pedig már gyerekkortól viselték az úgynevezett nyakspirálokat. A rendellenesen hosszú nyak teljesen eltorzította a természetes anatómiát, amelynek következtében a nyakizmok elgyengülnek, a spirál eltávolításával pedig akár életképtelenné is válhatnak az ezeket hordó asszonyok és lányok.  Vagy nem is kell ennyire messzire mennünk: gondoljunk csak a 21. század nőire, akik mi mindennek hajlandók alávetni magukat azért, hogy az „ideálisnak" tartott kebelméretekkel, derékkal és arccal rendelkezhessenek.

Mint tehát látszik, bizarr, barbár és fájdalmas módszerek tömkelege szolgálja ki a szépségbe vetett vágy kielégítését, hogy az ember lánya gyönyörűnek és kívánatosnak érezhesse magát. De kanyarodjunk vissza a szépségversenyekhez: vajon hogyan hatnak ránk, földi halandókra?

Forrás: Youtube

Én szép, ő szép

Azon kívül, hogy egy-egy ilyen show-műsor komoly üzleti lehetőségeket és hatalmas pénzösszegeket ígérhet a győzteseknek, egyeseknek a kitűnési és egyben a kiugrási esélyt is jelentheti. A nézők közül főként az erősebbik nemhez tartozóknak nyújthat kellemes esztétikai élményt, addig a nőkben leginkább csak a frusztrációjukat erősíti magukkal kapcsolatban. Mert amíg például egy sportmérkőzés során valamelyik versenyzővel azonosulva a hölgyek is átélhetik a verseny és a versengés izgalmait, addig a szépségverseny résztvevőinek megfoghatatlannak vélt szépségével nehezebben tudnak párhuzamot vonni önmaguk és a lányok között  – ennek nyomán pedig mindennek érezheti magát a közvetítés végére, de szépnek a legkevésbé.

Forrás: Dreamstime

Maga a műfaj nem mond ellent a szépség fogalmának, hiszen a versenyben részt vevő lányok valóban gyönyörűek. Ám szépek azok is, akik kiestek, akik idén nem jelentkeztek, vagy akinek soha nem is fordult még meg a fejében, hogy belevágjon egy ilyen megmérettetésbe: vagy mert nem akar, vagy mert nincs modellalkata, gyereket szült, esetleg már elmúlt 25 éves. Számomra felfoghatatlan, hogy mindezek függvényében miért lenne kevésbé szép egy nő?  Szimpatikus kezdeményezés megünnepelni a szépséget, ám közben ne felejtsünk el megemlékezni a saját szépségünkről és értékeinkről sem!

A Pszichológus Pasi
Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.
nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi