Álmatlanság, fejfájás és gyomorpanaszok – csak néhány tünet azok közül, amelyeket bárki megtapasztalhatott már magán egy szakítást követően. Szakértők szerint a párkapcsolat végét követő szerelmi bánat valóban okozhat testi panaszokat, amelyek ráadásul komoly egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

Amikor már szinte fáj

Michael Bechinie, a Bécsi Egyetem viselkedéskutatója a kilencvenes években végzett kutatást szerelmi bánattól szenvedő embereknél. Bechinie úgy találta, hogy a szakítás a gyászhoz hasonlít: pontosan ugyanolyan érzéseket és viselkedést vált ki, mint egy szeretett személy halála.

Forrás: Dreamstime

A párkapcsolat felbomlásakor érzett fájdalom ugyanazokat az ideghálózatokat aktiválja, amelyekkel a fizikai fájdalomnál is működésbe lépnek – állapították meg korábban a Columbiai Egyetem tudósai. A szerelmi bánat során az alanyok legtöbbször mellkasi, gyomortájéki és végtagfájdalomra panaszkodtak.

Miért fontos a fájdalom?
Evolúciós szempontból nézve a fájdalom a túlélésben segít: természetes, hogy kerüljük azokat a helyzeteket és dolgokat, amelyekkel később kárt okozhatunk magunkban. A szakítás is hasonló okokra vezethető vissza: a természet így próbál összetartani a két embert, hogy sikerülhessen a génállomány továbbörökítése, azaz az utódnemzés.

Lelassult emésztőrendszer

A szakítást követően az adrenalin és a kortizol nevű stresszhormonok szintje megemelkedik a szervezetben. Utóbbinak köszönhető az, hogy kevesebb vér jut el az emésztőrendszerbe, emiatt pedig számtalan gyomor- és emésztési probléma jelentkezhet.

Forrás: Dreamstime

Hála a kortizol nevű stresszhormon szakítás miatt megemelkedő szintjének, kevesebb vér kerül az emésztőrendszerbe, amely miatt számtalan emésztőrendszeri panasz jelentkezhet. Bár mindez eleinte fogyásban is megmutatkozhat, egy 1994-ben készült tanulmány szerint a stressz is befolyásolhatja a test zsíreloszlását, a kortizol pedig elősegíti a zsírképződést, különös tekintettel a hasi területeken.

Megviselt külső

Ezért is a szervezet megemelkedett stressz-szintje okolható. Egy 2007-ben végzett kutatás során a pattanások és a stressz kapcsolatát vizsgálták kutatók: az eredmény szerint a stressz valóban nyomot hagyhat a bőrön, és 23 %-kal megnövekszik a pattanások kialakulása – mint ahogyan például egy romantikus kapcsolat véget érését követően. Ugyanez igaz a hajproblémákra is: a szakítás okozta érzelmi trauma miatt nem meglepő tünet lehet a kóros mértékű hajhullás is.

Forrás: Dreamstime

Egekbe szökött vérnyomás és szívproblémák

A szakítás okozta stressz átmenetileg megemelheti a vérnyomást, az Amerikai Szív Szövetség által készített kutatás szerint azonban nem érdemes aggódni amiatt, hogy ennek következtében tartósan magas vérnyomás alakul ki.

Azt azonban jobb, ha tudod, hogy a magas vérnyomás már rövid távon is súlyos problémákat okozhat, kiváltképp, ha hipertóniában szenvedsz: ekkor jelentkezhet az úgynevezett magas vérnyomásos krízis olyan komoly tünetekkel, mint a fejfájás, a légszomj vagy az orrvérzés. Mindeközben a stressz miatt szívünk egy része átmenetileg megnagyobbodhat, és nem tudja megfelelően ellátni feladatát, azaz nem pumpálja megfelelően a vért, miközben a szív másik fele normálisan működik, avagy még erősebb összehúzódásokkal dolgozik.

Ez az Amerikai Szív Szövetség megállapítása szerint súlyos, rövid távú szívizomproblémákhoz vezethet – ezt az állapotot hívják kardiomiopátiának, azaz összetört szív szindrómának is. A jó hír, hogy ennek ellenére sem érdemes benne maradni egy rossz kapcsolatban vagy házasságban, mert ez az állapot, amely leginkább a nőket érinti, csak nagyon ritkán fordul elő és kezelhető is. 

Forrás: Dreamstime
Szó szerint belehalhatunk a bántba
Akár bele is halhatunk a bánatba, legalábbis ezt állítják a kutatók, ráadásul a szomorúságtól és stressztől összetörött szívnek orvosi neve is van: a Broken-szív szindróma. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Feldolgozni a feldolgozhatatlant - de hogyan?

A saját tested és lelked egészségének érdekében is fontos, hogy fel tudd dolgozni a párkapcsolat végét - bármennyire is fáj. Dr. Kovács Erika pszichoterapeuta szakorvos szerint ez a lassú folyamat a bánattól és a testi-lelki tünetektől való megszabadulást kell, hogy jelentse.

„A cikkben részletezett testi elváltozások lelki okának tisztázására lehet, hogy elég egy baráti beszélgetés is, de előfordulhat, hogy az illető »benne ragad« a gyászban, és elhatalmasodik benne a szó szerint emésztő szomorúság.Ha ez az állapot több mint egy hónappal a krízist követően is fennáll, a szorongásos tünetek fokozódnak, ezáltal akadályozzák az egyént a normál életvezetésében, s ezt nem képes saját erőből, saját eszközeivel megoldani, érdemes szakemberhez fordulni,aki professzionális módon segítséget tud nyújtani a szakítás tényének elfogadásában, a hiány – veszteség – feldolgozásában, a tünetek enyhítésében." 

Forrás: Dreamstime

A szakértő szerint a szakítás során az önbizalom és a másokba vetett bizalom sérül, a feldolgozás folyamata során pedig ezeket kell helyreállítani. „Az érzelmi krízis feldolgozása időigényes munka, de meghatározhatja a későbbi kapcsolatok dinamikáját.Nem garancia az újabb szakítás elkerülésére, de önmagunk megértésén keresztül vezet az út mások megértéséhez, ami egy stabil kapcsolat alapját képezheti."