Amikor szó szerint összetörik a szíved: így hat a szakítás a szervezetedre

Forrás: Dreamstime -
szerelmi bánat tünet feldolgozás párkapcsolat szerelem pszichológia egészség szervezet elválás fájdalom szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Álmatlanság, fejfájás és gyomorpanaszok – csak néhány tünet azok közül, amelyeket bárki megtapasztalhatott már magán egy szakítást követően. Szakértők szerint a párkapcsolat végét követő szerelmi bánat valóban okozhat testi panaszokat, amelyek ráadásul komoly egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

Amikor már szinte fáj

Michael Bechinie, a Bécsi Egyetem viselkedéskutatója a kilencvenes években végzett kutatást szerelmi bánattól szenvedő embereknél. Bechinie úgy találta, hogy a szakítás a gyászhoz hasonlít: pontosan ugyanolyan érzéseket és viselkedést vált ki, mint egy szeretett személy halála.

Forrás: Dreamstime

A párkapcsolat felbomlásakor érzett fájdalom ugyanazokat az ideghálózatokat aktiválja, amelyekkel a fizikai fájdalomnál is működésbe lépnek

– állapították meg korábban a Columbiai Egyetem tudósai. A szerelmi bánat során az alanyok legtöbbször mellkasi, gyomortájéki és végtagfájdalomra panaszkodtak.

Miért fontos a fájdalom?

Evolúciós szempontból nézve a fájdalom a túlélésben segít: természetes, hogy kerüljük azokat a helyzeteket és dolgokat, amelyekkel később kárt okozhatunk magunkban. A szakítás is hasonló okokra vezethető vissza: a természet így próbál összetartani a két embert, hogy sikerülhessen a génállomány továbbörökítése, azaz az utódnemzés.

Lelassult emésztőrendszer

A szakítást követően az adrenalin és a kortizol nevű stresszhormonok szintje megemelkedik a szervezetben. Utóbbinak köszönhető az, hogy kevesebb vér jut el az emésztőrendszerbe, emiatt pedig számtalan gyomor- és emésztési probléma jelentkezhet.

Forrás: Dreamstime

Hála a kortizol nevű stresszhormon szakítás miatt megemelkedő szintjének, kevesebb vér kerül az emésztőrendszerbe, amely miatt számtalan emésztőrendszeri panasz jelentkezhet. Bár mindez eleinte fogyásban is megmutatkozhat, egy 1994-ben készült tanulmány szerint a stressz is befolyásolhatja a test zsíreloszlását,

a kortizol pedig elősegíti a zsírképződést, különös tekintettel a hasi területeken.

Megviselt külső

Ezért is a szervezet megemelkedett stressz-szintje okolható. Egy 2007-ben végzett kutatás során a pattanások és a stressz kapcsolatát vizsgálták kutatók: az eredmény szerint a stressz valóban nyomot hagyhat a bőrön, és

23 %-kal megnövekszik a pattanások kialakulása – mint ahogyan például egy romantikus kapcsolat véget érését követően.

Ugyanez igaz a hajproblémákra is: a szakítás okozta érzelmi trauma miatt nem meglepő tünet lehet a kóros mértékű hajhullás is.

Forrás: Dreamstime

Egekbe szökött vérnyomás és szívproblémák

A szakítás okozta stressz átmenetileg megemelheti a vérnyomást, az Amerikai Szív Szövetség által készített kutatás szerint azonban nem érdemes aggódni amiatt, hogy ennek következtében tartósan magas vérnyomás alakul ki.

Azt azonban jobb, ha tudod, hogy

a magas vérnyomás már rövid távon is súlyos problémákat okozhat, kiváltképp, ha hipertóniában szenvedsz:

ekkor jelentkezhet az úgynevezett magas vérnyomásos krízis olyan komoly tünetekkel, mint a fejfájás, a légszomj vagy az orrvérzés. Mindeközben a stressz miatt szívünk egy része átmenetileg megnagyobbodhat, és nem tudja megfelelően ellátni feladatát, azaz nem pumpálja megfelelően a vért, miközben a szív másik fele normálisan működik, avagy még erősebb összehúzódásokkal dolgozik.

Ez az Amerikai Szív Szövetség megállapítása szerint súlyos, rövid távú szívizomproblémákhoz vezethet – ezt az állapotot hívják kardiomiopátiának, azaz összetört szív szindrómának is. A jó hír, hogy ennek ellenére sem érdemes benne maradni egy rossz kapcsolatban vagy házasságban, mert ez az állapot, amely leginkább a nőket érinti, csak nagyon ritkán fordul elő és kezelhető is.

Forrás: Dreamstime

Szó szerint belehalhatunk a bántba

Akár bele is halhatunk a bánatba, legalábbis ezt állítják a kutatók, ráadásul a szomorúságtól és stressztől összetörött szívnek orvosi neve is van: a Broken-szív szindróma. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Feldolgozni a feldolgozhatatlant - de hogyan?

A saját tested és lelked egészségének érdekében is fontos, hogy fel tudd dolgozni a párkapcsolat végét - bármennyire is fáj. Dr. Kovács Erika pszichoterapeuta szakorvos szerint ez a lassú folyamat a bánattól és a testi-lelki tünetektől való megszabadulást kell, hogy jelentse.

Forrás: Dreamstime

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.