Te is azok közé tartozol, akik inkább a „light" megjelölésű termékeket részesítik előnyben, ha fogyókúráról és a karcsúság megőrzéséről van szó? Egy nemrég készült kutatás szerint nincs bizonyíték arra, hogy a kisebb zsírtartalmú tejtermékek elhízás szempontjából egészségesebbek lennének.

A European Journal of Nutrition című folyóirat nemrég publikált tanulmánya szerint azok, akik zsíros tejtermékeket fogyasztanak, nem hajlamosabbak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre és a kettes típusú cukorbetegségre,  mint azok, akik a zsírszegény tejtermékekhez ragaszkodnak. Amikor pedig a testsúlygyarapodást figyelték meg, akkor arra jutottak, hogy a zsíros tejtermékek jobbat tesznek – áll a jelentésben. 

Forrás: Dreamstime

Magas zsírtartalmú tejtermék = kisebb derékméret

Az írottak szerint 25 kutatásból 18-ban számoltak be arról, hogy a zsíros tejterméket fogyasztóknak alacsonyabb a testsúlyuk, kevésbé híznak, vagy alacsonyabb náluk az elhízás kockázata. A többi hét kutatásban nem jutottak értékelhető eredményre. Egyetlen kutatás sem igazolta, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek egészségesebbek  – mondta el dr. Mario Kratz, a cikk vezető szerzője és a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ élelmiszer-kutatója. 

Forrás: Dreamstime

A tápanyag- és zsírtartalom dilemmája

Az elmúlt években megdőlni látszik az a hiedelem, amely szerint a zsír egészségtelen – köszönhetően annak, hogy egyre több érv szól az alacsony zsírtartalmú diéta ellen. A kutatások bebizonyították, hogy a tápanyagban gazdag ételek – azok, amelyek sok hasznos tápanyagot tartalmaznak minden kalóriában – egészségesebbek  – mondja Isabel Maples dietetikus, az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. Maples szerint a csökkentett tejzsírtartalmú tejtermékek kalciumban, káliumban és más értékes tápanyagban gazdagok, amelyek szükségesek a napi étrendünkhöz. Szerinte a csökkentett zsírtartalmú tejtermékekben a telített zsírsav is kevesebb. 

Forrás: Youtube

Dr. Mario Kratz nem cáfolja Maple véleményét, ám véleménye szerint olyasmit feltételeznek a tejtermékekről, amit nem támasztottak alá bizonyítékokkal. Az adatoknak nagyobb súlyuk van, mint a feltételezéseknek, és az adatok nem támasztják alá azt a feltételezést, hogy a magas zsírtartalmú tejtermékek egészségtelenebbek, mint a csökkentett zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékek. 

De miért egészségesebbek a derékméret szempontjából a magasabb zsírtartalmú élelmiszerek? Erről bővebben a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz.