A riói olimpia kezdete óta másról sem lehet hallani, mint a Zika-vírus rohamos terjedéséről és veszélyes szövődményeiről. Mindeközben a világ 206 országából az erre az időszakra Rio de Janeiróba utazó közel félmillió turista ennél jóval több kockázatnak van kitéve. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat. 

Az augusztus és a szeptember hónap teljes egészében az olimpiai és paralimpiai játékokról fog szólni. Ez az időszak éppen a brazil tél idejére esik, amikor a hűvös és száraz levegő hatására a szúnyogpopuláció jelentős mértékben csökken.

Szakértők szerint ennélfogva az olimpia idejére az országba látogató turisták közül, még ha ugyanolyan körülmények között laknának is, mint a helyiek, akkor is a becslések szerint maximum nyolcvan ember kaphatná el a szúnyogok által terjesztett Zika-vírust, és közülük 16-an tapasztalnának bármiféle tünetet magukon. A vírus miatt tehát nincs ok különösebb aggodalomra – az alább felsoroltak miatt azonban annál inkább. 

Forrás: Dreamstime
Nem minden esetben fertőződik meg Zika-vírussal a magzat
Egy friss kutatás szerint azoknak a nőknek a gyerekeinél, akik a terhességük vége felé, a harmadik trimeszterben fertőződtek meg a Zika-vírussal, semmilyen születési rendellenesség nem mutatkozott. Az újszülöttekre a legnagyobb veszélyt minden bizonnyal az jelenti, ha az anyát a terhesség korai szakaszában éri a fertőzés. A Zikáról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Az ivóvíz

A hírek szerint a riói Guanabara-öböl annyira szennyezett, hogy az olimpia szervezői azt tervezik, helikopterekkel fogják megtisztítani a vizet a rajta lebegő szeméttől. Az öböl vizének szennyezettsége komoly veszélyt jelenthet azoknak, akik nem ilyen körülményekhez vannak szokva:  náluk könnyebbek alakulhatnak ki gyomorpanaszok, bélfertőzések és hasmenés is. A víz és az élelmiszer miatt a hepatitis A is hatalmas problémát jelenthet: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akár járvány is kitörhet a vírusos megbetegedés miatt, amely ellen csak az időben beadott védőoltással lehet védekezni. 

Guanabara-öbölForrás: AFP/Vanderlei Almeida

A napsugárzás

Az Egészségügyi Világszervezet munkatársa, William Perea hívta fel a figyelmet a Buzzfeed cikkében a Brazíliában nagyon erős napsugárzás veszélyeire. Különösen azoknak lehet fontos, akik hosszabb ideig tartózkodnak a szabadban  – magyarázta Perea, aki a kétóránként alkalmazott fényvédőkrémet és az elegendő mennyiségű víz fogyasztását hangsúlyozta a napszúrás és leégés megelőzésére. 

Az influenza

Míg az északi féltekén tombol a nyár, addig a déli féltekén, így Brazíliában is éppen a téli influenzavírus szezonja van  – hívta fel a figyelmet a Harvard orvosprofesszora, Lin Chen, aki szerint a leghatékonyabban védőoltással, valamint rendszeres és alapos kézmosással védekezhetnek ellene a turisták. Nem szabad elfeledkezni a többi, oltással szintén megelőzhető betegségről, mint ahogyan a hepatitis B-ről, a mumpszról, a rubeoláról vagy a tetanuszról sem. 

Forrás: Dreamstime

A dengue- és a chikungunya-láz

A szúnyogok nem csupán a Zika-vírust terjesztik: a WHO szerint ennél jóval nagyobb fenyegetettséget jelenthet a dengue- és a chikungunya-láz, amelyek vírusát szintén a vérszívó rovarok csípése juttathatja a szervezetbe. A csonttöréses láznak is nevezett dengue Brazília egész területén előfordul, ellene nincs védőoltás, az egyedüli megelőzési javaslat a szúnyogriasztó és a megfelelő öltözék. 

A paraziták és a bolhák

Egy 2014-es tanulmány szerint 1997 és 2003 között a Brazíliába utazó turisták számára a horgasfejű féreg, a legyek és a bolhák által terjesztett fertőzések okozták a legtöbb egészségügyi panaszt, csak ezek után következtek az olyan megbetegedések, mint a hasmenés, a láz, a dengue vagy a malária. Szakértők szerint a legjobb, ha az országba látogatók kerülik az édesvízben történő fürdést. 

VízibolhaForrás: Dreamstime

A szexuális úton terjedő megbetegedések

Ugyanez a 2014-es tanulmány állapította meg azt is, hogy abban az évben összesen 28-an fertőződtek meg HIV-vírussal a Brazíliába utazásuk során – ez pedig mutatja, hogy a nemi úton terjedő betegségek kockázata igen magas (és ebbe egyébként a Zika-vírus is beletartozik). 

A Brazíliába utazóknak azt ajánlják a szakemberek, hogy kerüljék a szexuális kapcsolatokat, vagy törekedjenek az óvszer használatára.  Utóbbit ajánlott a hazautazást követő 8 hétig folytatni még akkor is, ha egyébként tünetmentes az illető. 

A közbiztonság

A különböző megbetegedéseken és fertőzéseken túl a bűncselekmények jelentik a másik legnagyobb problémát Brazíliában: a konzuli szolgálat honlapján feltüntetettek szerint a közbiztonság az olimpiai játékok ellenére sem javult,  mindennaposak a fegyveres támadások, a rablások, különösen a nevezetességek, a strandok, a szállodák és a szórakozóhelyek környékén. 

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma külön felhívta a figyelmet arra, hogy még az autóban, vezetés közben sincsenek biztonságban a turisták: a fegyveresek akár a lámpánál állva vagy a forgalomban is támadhatnak. A legbiztonságosabb, ha taxival, Uberrel vagy gyalog közlekednek – utóbbi esetben viszont ajánlott óvatosnak és figyelmesnek lenni, főleg a gyalogátkelőknél. 

Forrás: Dreamstime

A turisták által behozott megbetegedések

Maguk a Brazíliába utazók is hatalmas problémát jelentenek közegészségügyi szempontból. A Pan American Health Organization a napokban tájékoztatta az országba látogatókat a szükséges védőoltásokról, mivel ahol sok ember van együtt, ott mindig megnő a fertőzések veszélye is.  A szervezet a rendszeres és alapos kézmosást tanácsolta, különösen étkezések előtt.