A szakértők már az olimpia előtt figyelmeztették a sportolókat, hogy a részvétellel megkockáztatják, hogy elkapnak valamilyen fertőzést. Itt az első eset, egy belga vitorlásversenyző lett rosszul.

Néhány héttel az olimpia kezdete előtt kiderült, hogy a Guanabara-öböl vize jóval fertőzöttebb, mint gondolták. Gyógyszerrezisztens szuperbaktériumot, valamint hányást és hasmenést okozó rotavírust is találtak a vízben. A szakértők annyi tanácsot tudtak adni a sportolóknak, hogy ne nyissák ki a szájukat versenyzés közben.

A Guanabara-öböl partja négy nappal a játékok kezdete előttForrás: MTI/EPA/Barbara Walton

Egy helyi gyermekorvos kijelentette, szó szerint emberi ürülékben fognak úszni, és megkockáztatják azt is, hogy elkapnak valamilyen komolyabb fertőzést. Ez meg is történt, ugyanis a Londonban bronzérmet szerző Evi van Acker Rióban nem tudott teljesíteni.

Forrás: AFP/William West

Állítása szerint azért, mert gyengének érzi magát, többször rosszul lett, mióta az olimpián versenyez. A vitorlázót megvizsgálták, és megállapították, hogy egy baktérium fertőzte meg. Ennek köszönhetően szerepelt az elvárások alatt. A szervezete energiaszintje olyan alacsony, hogy nem tudott teljes erőbedobással versenyezni, és elég nagy a valószínűsége, hogy a helyszínen kapott el valamit – írja az Origo.