Emberi ürülékben fognak úszni az olimpikonok Rióban

Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba -
víz Guanabara-öböl riói olimpia szennyezettség ürülék olimpia RioLife2016 Rió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem nyithatják ki a szájukat az olimpikonok, akik nyílt vízi helyszíneken versenyeznek. Ezt a jó tanácsot kapták a szakértőktől, akik megvizsgálták a víz tisztaságát. Kiderült, hogy jóval szennyezettebb, mint ahogy azt gondolták.

Gyógyszer-rezisztens szuperbaktérium, hányást és hasmenést okozó rotavírus: a többi között ezeket találták a riói Guanabara-öböl vizében a szakértők annak ellenére, hogy hét évvel ezelőtt a kormány azt ígérte, gondoskodik az öböl megtisztításáról.

Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A vírus egy legyengült immunrendszerű ember számára végzetes is lehet, ezért a szakértők azt tanácsolják a sporotlóknak, hogy tartsák csukva a szájukat.

"A sportolók szó szerint emberi ürülékben fognak úszni,

és azt kockáztatják, hogy elkapnak valamilyen fertőzést" - mondta Dr. Daniel Becker, egy helyi gyermekorvos. Hozzátette, hogy ez egyben szomorú és aggasztó is. A spanyol női vitorláscsapat edzője is hasonlóan nyilatkozott.

"Undorító. Mi nagyon aggódunk"

- mondta Nigel Cochrane. Brazília azt ígérte, hogy 4 milliárd dollárt költ a vizek megtisztítására, de végül erre csak 170 milliót fordítottak a költségvetési válságra hivatkozva. Nem a vizek tisztasága az egyetlen probléma Brazíliában - írja a The New York Times.

Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Emellett még tombol a Zika-vírus is, ami miatt Katalin hercegné és Vilmos sem fog kilátogatni az ötkarikás játékokra. Emellett az olimpiai falu sincs a legjobb állapotban, az ausztrálok például be sem költöztek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.