Nemrég derült ki, hogy már hónapokkal ezelőtt elhunyt Isabelle Dinoire – a nő, akin a világon elsőként végeztek sikeres arcátültetést még 2005-ben. 

A francia Isabelle 38 éves volt, amikor részleges új arcot kapott, miután a kutyája leharapta ajkait, orrát és az állát – írja a BBC. A hírek szerint a nő áprilisban hunyt el, ám a családja nyugalma érdekében vártak eddig a bejelentéssel.

Forrás: AFP/Denis Charlet

Isabelle-t azAmiens egyetemi klinikáján műtötték meg annak idején, a beavatkozásokat a világ első kézátültetését végrehajtó sebész, Jean-Michel Dubernard vezetésével folytatták le. A műtétre nagy szükség volt, a nő ugyanis beszélni és enni sem tudott, így pótolni kellett a szerveket. A donor egy asszony volt, akinél beállt az agyhalál állapota. Isabelle-t megműtötték, és bár olyan jól érezte magát, mintha újjászületett volna, nehézségei azért akadtak bőven. A legnagyobbat az jelentette, hogy meg kellett szoknia új arcát és azt, hogy szájának belseje például másvalakié volt korábban. 

A nő szervezete tavaly télen ismét jelezte, hogy nem tudta befogadni az új szerveket, és kísérletet tett azok kilökésére. Ezt egy roham kísérte, azóta nem is tudta használni az ajkait. A kilökődést gátló gyógyszerektől viszont rákos lett az asszony.