A siker titka a legtöbb esetben egy gondosan elkészített terv, ez pedig az élet minden területére igaz. Egy egészségterv elkészítése sokszor életmentő lehet; sokat segít egy gondosan átgondolt, egészséges életmód kialakításában.

Ha az élet bármely területén problémába ütközünk, egy terv elkészítésével könnyebben eljuthatunk a megoldásig, mintha csak tesszük, ami éppen eszünkbe jut. Ha egy számunkra viszonylag ismeretlen helyre utazunk, akkor is útitervet készítünk. Ha a mindennapokban ezek a tervek határozzák meg az életünket, akkor az egészségünkkel kapcsolatban miért nem vagyunk előrelátóbbak?

Forrás: Dreamstime

Tervezz előre!

Egy egészségterv készítése sokat segít a jövőt illetően: akár életmódot váltanánk, akár egy betegségre keresünk megoldást, érdemes megtervezni, mit és hogyan csináljunk. Dr. Vajer Péter, a NEFI Alapellátási Igazgatója szerint első lépésben fontos beazonosítani azokat az egészségkockázatokat, amelyek az életünkben jelen vannak.

Néha tervek nélkül is elérhetjük a célt, de az a tapasztalat, hogy többnyire azok tudnak igazán változtatni bármiben is, nem csak az egészségükkel kapcsolatban, akiknek konkrét tervük és ütemezésük is van a változást illetően. Tervet mindenre lehet készíteni, beleértve a dohányzásról vagy alkoholról való leszokást, az életmódváltást, a testsúlycsökkentést. De tudni kell azt is, hogy soha nem késő változtatni. Bizonyított, hogy ha például valakinél a dohányzás következményeként megjelent egy súlyos betegség, akkor is van értelme letenni a cigarettát”– vallja a szakértő.

Hogyan tovább?

A probléma beazonosítása nagyon fontos lépés, ahogy az is, vajon miből indulhatott. Ha egyszerre több dolgon is változtatnánk, akkor érdemes meghatározni a lépések sorrendjét. Ezek után következik annak a felmérése, hogy melyik az a terület, ahol az alany úgy érzi, megvan a kellő motivációja, tudása a változáshoz.

„Érdemes szakértő segítségét kérni, a szakmai segítség ugyanis szinte minden esetben hatékonyabb, ezt kutatások is igazolják. Azoknak a dohányosoknak, akik önerőből akarnak leszokni, a 3-5 százaléka ér el sikert. Akik viszont minden segítséget, támogatást megkapnak, 25-30 százalékban szoknak le. Szakmai segítséget bárki kérhet úgy is, ha online készít el egy egészségtervet: ez bárki számára ingyenesen elérhető, ennek használatával pedig az esélyek is megnőnek a változásra” – mondja a szakértő.

Forrás:

Fontos a motiváció!

Sok esetben ott fullad kudarcba a változni akarás, hogy hiába van meg a szándék és a kész terv, az igazi motiváció hiányzik. „Tudni kell, mit miért csinál az ember. Nem csak az elején kell mindenbe nagy hévvel belevágni, ki is kell tartani. Ehhez pedig szükséges az érdeklődés és a motiváció fenntartása. Egy terv elkészítése azért is jó dolog, mert időnként érdemes elővenni, átnézni, ez ugyanis emlékezteti a változtatni vágyót arra, hogyan is vágott bele a terv megvalósításába” – teszi hozzá dr. Vajer Péter.

Forrás:
Tudtad, hogy Te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, és amibe belehalnak, megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak feleannyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg Te is a jövőd!

 Támogatott tartalom