Betegségek a filmvásznon: az Alzheimer-kór

betegség Szerelmünk lapjai film A Vaslady demencia Iris - Egy csodálatos női elme Megmaradt Alice-nek Alzheimer-kór időskori elbutulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az időskori elbutulás leggyakoribb okaként emlegetett Alzheimer-kórról sokat hallottunk már, azonban továbbra is keveset tudunk arról, hogy pontosan hogyan is befolyásolja az érintett mindennapi és családi életét. A hollywoodi filmeseknek hála azonban egyre több produkción keresztül nyerhetünk betekintést ebbe a megbetegedésbe, ezeket az alkotásokat pedig az Alzheimer-kór világnapja alkalmából a teljesség igénye nélkül össze is gyűjtöttünk. Íme.

Megmaradt Alice-nek

A mindössze 50 éves egyetemi tanár eleinte nem gyanakodik semmire, amikor előadás közben el-elfelejt információkat, vagy épp nem jönnek a nyelvére a megfelelő szavak, aztán egyszer eltéved az általa egyébként remekül ismert kampuszon, és ekkor úgy dönt, kivizsgáltatja magát. Julianne Moore-t alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták.

A Vaslady

Az életrajzi ihletésű film Margaret Tatcher brit miniszterelnöknő kivételes életútját mutatja be, aki utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenved. A filmben a főszereplőt alakító Meryl Streep elhunyt férjét testi valójában is látni kezdi, és az ő segítségével idézi fel életének legfontosabb pillanatait egészen a miniszterelnökségéig.

A Vasladyben látható hallucinációk és látomások mind a demencia járulékos tünetei,

a film azonban nem mutatja be a betegség későbbi, súlyosabb stádiumát. Meryl Streep alakításáért 2012-ben Oscar-díjat kapott.

Szerelmünk lapjai

Minden idők egyik legnagyobb hatású romantikus mozifilmjének egyik meghatározó pontja a Rachel McAdams által alakított Allie súlyos Alzheimer-kórja. Emiatt írta meg és olvas fel minden egyes nap szerelmük történetéből férje, Noah (Ryan Gosling)

reménykedve abban, hogy ha csak egy rövid időre is, de visszatérnek élete értelmének emlékei, és újra azok lehetnek, akik egykor voltak.

Iris – Egy csodálatos női elme

Iris Murdoch minden idők egyik legragyogóbb elméjű asszonyaként vált híressé szerte a világon.

Az életéből készült film a regényíró és filozófus irodalomkritikus férjével való kapcsolatát dolgozza fel a kezdetektől egészen Iris 1999-ben bekövetkező haláláig, amely előtti utolsó éveit beárnyékolta Alzheimer-kórja. A film több Oscar-díjat is kapott.

Miért csak a nők?

Hogy a fenti összegzés minden darabja nőkről szól, nem a véletlen szüleménye: az Alzheimer-kórban szenvedők nagyobb százaléka a gyengébbik nemhez tartozik. A betegséggel kapcsolatos még több érdekességért kattints ide!

Te is stresszevő vagy? Így tehetsz ellenehttp://www.life.hu/drlife/20160907-stresszeves-ellen-igy-tehetsz.htmlEgy kis csokoládé, mielőtt nekilátunk dolgozni, egy habos sütemény az értekezletet követően, egy finom pizza egy nehéz nap után, mert megérdemeljük? A stresszevők nyomás vagy feszült élethelyzet hatására hihetetlen mennyiségű élelmiszert képesek elfogyasztani. De hogyan lehet elejét venni ennek a rossz beidegződésnek? Dr. LifeOrigoMennyi az annyi? Így hat az egészségedre az alkoholhttp://www.life.hu/drlife/20160914-mennyi-es-milyen-alkoholt-szabad-inni-ahhoz-hogy-egeszsegesek-maradjunk.htmlKáros-e, ha mindennap iszunk alkoholt? Mit igyunk, ha iszunk? Valóban rendelkezik jótékony hatásokkal a napi egy pohár vörösbor? Íme, a válaszok. Dr. LifeOrigoŐk a legboldogabb magyarokhttp://www.life.hu/drlife/20160914-ok-a-legboldogabb-magyarok-magyarorszag-boldogsagterkepe-szerint.htmlAz egyedülálló felmérésből nem csupán az derült ki, Magyarország mely részein élnek a legboldogabb emberek, hanem az is, hogy milyen tényezők befolyásolják a boldogságérzetet. Dr. Life--Újra támad a világ egyik legpusztítóbb betegsége?http://www.life.hu/drlife/20160912-a-tortenelem-legpusztitobb-betegsegei-a-lepra.htmlA legfrissebb hírek szerint két diákot kellett elkülöníteni a Los Angelestől keletre található kaliforniai Jurupa Valley-ben, miután a tüneteik alapján leprát diagnosztizáltak náluk. Bár maga a betegség nehezen fertőz, ráadásul ma már számtalan kezelési lehetőség áll rendelkezésre, a lepra elmúlt évszázadokban okozott pusztítását elnézve bizony van okuk az aggodalomra a térségben élőknek vagy az oda utazóknak. Dr. LifeAFPEvés és karcsúsodás egyszerre? Ezekkel az ételekkel lehetségeshttp://www.life.hu/drlife/20160907-eves-es-karcsusodas-ezekkel-az-etelekkel-lehetseges.htmlAz eredményes fogyókúra a konyhában kezdődik. Azon túl, hogy nem mindegy, mikor és milyen táplálékot veszel magadhoz, érdemes átgondolnod azt is, hogyan tudnád elejét venni az étel iránti sóvárgásodnak. Mutatunk néhány bevált tippet. Dr. Life--Tampon vagy betét? Az örök kérdés, és ami valójában mögötte vanhttp://www.life.hu/drlife/20160908-tampon-vagy-betet-a-jobb-menstruaciokor.htmlA Melbourne Egyetem kutatója szerint a nők a mai napig szívesebben használnak egészségügyi betétet menstruációjuk során, mint tampont. A jelenséget a tampon övezte mítoszokkal magyarázza, a riói olimpián bronzérmet szerzett kínai úszónő, Fu Yuanhui menstruációjáról tett őszinte nyilatkozata azonban jótékony irányba befolyásolhatja a közvélekedést a tamponhasználatról. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.