Az időskori elbutulás leggyakoribb okaként emlegetett Alzheimer-kórról sokat hallottunk már, azonban továbbra is keveset tudunk arról, hogy pontosan hogyan is befolyásolja az érintett mindennapi és családi életét. A hollywoodi filmeseknek hála azonban egyre több produkción keresztül nyerhetünk betekintést ebbe a megbetegedésbe, ezeket az alkotásokat pedig az Alzheimer-kór világnapja alkalmából a teljesség igénye nélkül össze is gyűjtöttünk. Íme.

Megmaradt Alice-nek

Inkább lennék rákos – hangzik el Julianne Moore szájából a Megmaradt Alice-nek egyik legerősebb mondata.

A mindössze 50 éves egyetemi tanár eleinte nem gyanakodik semmire, amikor előadás közben el-elfelejt információkat, vagy épp nem jönnek a nyelvére a megfelelő szavak, aztán egyszer eltéved az általa egyébként remekül ismert kampuszon, és ekkor úgy dönt, kivizsgáltatja magát. Julianne Moore-t alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták.

A Vaslady

Az életrajzi ihletésű film Margaret Tatcher brit miniszterelnöknő kivételes életútját mutatja be, aki utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenved. A filmben a főszereplőt alakító Meryl Streep elhunyt férjét testi valójában is látni kezdi, és az ő segítségével idézi fel életének legfontosabb pillanatait egészen a miniszterelnökségéig.

A Vasladyben látható hallucinációk és látomások mind a demencia járulékos tünetei, a film azonban nem mutatja be a betegség későbbi, súlyosabb stádiumát. Meryl Streep alakításáért 2012-ben Oscar-díjat kapott.

Szerelmünk lapjai

Minden idők egyik legnagyobb hatású romantikus mozifilmjének egyik meghatározó pontja a Rachel McAdams által alakított Allie súlyos Alzheimer-kórja. Emiatt írta meg és olvas fel minden egyes nap szerelmük történetéből férje, Noah (Ryan Gosling) reménykedve abban, hogy ha csak egy rövid időre is, de visszatérnek élete értelmének emlékei, és újra azok lehetnek, akik egykor voltak.

Iris – Egy csodálatos női elme

Iris Murdoch minden idők egyik legragyogóbb elméjű asszonyaként vált híressé szerte a világon. Az életéből készült film a regényíró és filozófus irodalomkritikus férjével való kapcsolatát dolgozza fel a kezdetektől egészen Iris 1999-ben bekövetkező haláláig, amely előtti utolsó éveit beárnyékolta Alzheimer-kórja. A film több Oscar-díjat is kapott.

Miért csak a nők?

Hogy a fenti összegzés minden darabja nőkről szól, nem a véletlen szüleménye: az Alzheimer-kórban szenvedők nagyobb százaléka a gyengébbik nemhez tartozik. A betegséggel kapcsolatos még több érdekességért kattints ide!