A nők egészségtudatossági szintje jóval magasabb, mint a férfiaké, a legeredményesebbek mégis az anyukák voltak egy egészségértést vizsgáló kutatásban.

Egyre nagyobb érdeklődés övezi az egészségértést, vagyis az „egészségügyi írni és olvasni tudást". Ezt vizsgálta hazai szinten a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft., amelynek elsődleges elemzéséből kiderült:

a nők sokkal egészségtudatosabbak a férfiaknál.

Forrás: Dreamstime

Mivel a gyermeknevelésben és az egészséggel kapcsolatos teendőkben jóval nagyobb rész hárul rájuk, kiemelten fontos a jövő generációja szempontjából a kisgyermekes anyukák egészségértési szintje. A kutatás során az ő csoportjukat és eredményeiket külön kategóriaként kezelték, és az elemzésben a két másik csoport (olyan nők, akiknek nincs 15 évesnél fiatalabb gyermekük és férfiak) eredményeivel össze is vetették.

Az anyukák ítélik meg a legkönnyebben, mi a jó, és mi a rossz

Kiderült: ezeknek az anyukáknak az átlagos Összesített Egészségértési Indexe szignifikánsan magasabb, mint a többi nő és a férfiak értéke. A kisgyermekes anyák saját bevallásuk szerint

könnyebben találják meg, ítélik meg és értik meg a védőoltásokkal, szűrővizsgálatokkal kapcsolatos információkat.

 

Forrás: Dreamstime

Körükben közel minden harmadik válaszadó könnyűnek találta ezeket a feladatokat, míg a másik két csoportban csak minden negyedik, minden ötödik ember vélekedett így.

A kutatás további megdöbbentő adatait a Szívderítő.hu-n olvashatod.