Ben Stiller a napokban egy műsor vendégeként beszélt őszintén arról, hogy 2 évvel ezelőtt prosztatarákot állapítottak meg nála orvosai. A világsztár Howard Stern műsorvezetőnek elárulta: a lesújtó diagnózis után egyik színész kollégáját, Robert De Nirót hívta, aki értesülései szerint évekkel ezelőtt szintén megküzdött ezzel a megbetegedéssel. Ám nem ő az egyedüli híresség, aki megküzdött a rettegett kórral: a Life.hu most összegyűjtötte, kikhez fordulhatott volna még Ben Stiller egy kis iránymutatásért.

Ryan O'Neal

Az Oscar-díjra jelölt színész 2012-ben beszélt először arról, hogy prosztatarákot diagnosztizáltak nála. A sztár akkor nem először nézett szembe a halállal, hiszen nem sokkal előtte győzte le a leukémiát, felesége, Farrah Fawcett azonban már nem volt ilyen szerencsés: a színésznő 2009-ben hunyt el rákban.

Ryan O'NealForrás: AFPJason Kempin

O'Neil túlélési esélyei az első hírek szerint jók voltak, csak később derült ki, hogy valójában áttétes a rákja, és már a negyedik stádiumban van. A 75 éves hollywoodi hírességnek akkor 5 évet adtak orvosai. A színészt célzott őssejtterápiával kezelték, ami mellett gyógyszereket is kellett szednie. A legutóbbi hírek szerint már sokkal jobban van: tavaly a Love Letters című előadás miatt például már ismét színpadra állt.

Mit kell tudni a prosztatarákról?
A prosztatarák a bőrrák után a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés az amerikai férfiak körében az Amerikai Ráktársaság (American Cancer Society) szerint. Az intézmény úgy becsüli, hogy hétből egy férfinál állapítják meg a kórt, és évente nagyjából 220 ezer új esetet diagnosztizálnak. Szerencsére ez a típusú rákfajta, amennyiben korán felismerik, jól kezelhető és eredményesen gyógyítható, amelyeknek hála elkerülhetők az olyan mellékhatások, mint például azon idegek károsodása, amelyek a merevedésért és a hólyag záróizmának működéséért felelősek.

Ian McKellen

A Gyűrűk Ura sztárja több évvel a diagnózis után árulta el, hogy prosztatarákot állapítottak meg nála orvosai, ami miatt folyamatosan kontrollra kell járnia, hogy figyelemmel kísérhessék állapotát.

„Hat éve élek együtt a betegség tudatával, folyamatosan kontrollra járok, figyelemmel kísérik az orvosaim, hogy vajon képződik-e áttét.”

Ian McKellenForrás: AFP/Niklas Halle'n

Annak ellenére, hogy rengeteg férfi hal meg prosztatarákban, mégis az egyik legjobban gyógyítható ráktípus. Az a lényeg, hogy ne terjedjen tovább, és ne képezzen áttéteket – mondta el akkor az immár 77 éves színész.

Roger Moore

Az egyik leghíresebb 007-es, akiért nők milliói rajongtak és rajonganak a mai napig, korábban azt nyilatkozta magáról: Engem csak a humorom tart életben, boldog hipochonder vagyok.

Roger MooreForrás: AFP/Rolf Vennenbernd

Sajnos 1993-ben szembe is kellett néznie a legnagyobb félelmével, amikor orvosai prosztatarákot állapítottak meg nála. Roger Moore akkor átesett a műtéten, és sikerült felépülnie a betegségből. Rengeteg időm volt gondolkodni az életemen, és nagyon közel voltam ahhoz, hogy elveszítsem – így emlékezett vissza életrajzi kötetében erre az időszakra a sztár.

Sztárok, akik legyőzték a rettegett kórt
Bár még mindig a vezető halálokok között szerepel, a rákot egyre több módszerrel vagyunk képesek legyőzni – vagy legalábbis egy időre visszaszorítani. Ehhez azonban a beteg kitartása és elszántsága is szükséges: az alábbi hírességek bátran néztek szembe a betegséggel. A Life.hu cikkéért kattints ide!