Íme, egy technika, amivel megtanulhatsz örülni az apróságoknak is

Forrás: Thinkstock -
boldogság öröm joghurt2016 mindfulness meditáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A múlton rágódsz, a jövőt tervezgeted, miközben elfelejtsz a jelenben élni – ismerős helyzet? Sajnos a mai rohanó világunk egyik legnagyobb problémáját jelenti. Emiatt érezzük úgy, hogy elrohan felettünk az idő, miközben nem marad elég energiánk a számunkra fontos dolgokra – és úgy egyáltalán boldognak lenni egy kicsit. Pedig van rá megoldás.

Mikor töltöttél el úgy egy órát, mint egy kisgyerek: nem csináltál semmit, csak figyelted, ami körülötted történik, kiengedted a kezedből az irányítást, és belefeledkeztél a pillanatba? Gyermekkorban valahogy egyszerűbbnek tűnik boldognak lenni.

Mikor bolondoztál utoljára, mint egy gyerek? Forrás: Thinkstock

Pedig mindenkiben ott lakozik ez a képesség, csak valahol úton-útfélen mintha elfelejtenénk, hogyan is kell csinálni.

A kiegyensúlyozott, boldog élet receptje azonban egyszerűbb, mint gondolnád.

A pillanat öröme

Egyre szélesebb körben hódít az úgynevezett „mindfulness” technika, amely a tudatos vagy éber jelenlét technikáját igyekszik átadni az elveszettnek hitt boldogságukat keresőknek. A módszer egyszerűnek hangzik, ám annál munkásabb:

tudatosan megélni a jelen pillanatot, elengedni a múltbéli történéseket, illetve a jövőbeli következményeket, a rajtuk való agyalást.

Lassulj le!

A mai kor emberének legnagyobb problémája, hogy hiába rohan, úgy érezheti, sosem érkezik meg. A boldogságot az álomautóhoz, a luxusotthonhoz vagy a tökéletes nőhöz/férfihoz köti, őket keresi egész életében – miközben elfelejt örülni azoknak az apró örömöknek, amelyek időközben vele és körülötte megtörténnek.

Lassulj le! Forrás: Thinkstock

Pedig a boldogság nem egy végállomás, amelyet el kell érni.

Ahhoz, hogy átéld, ki kell nyitnod a szemedet és a szívedet. Ehhez elengedhetetlen, hogy tudatosan behúzd a kéziféket, elengedd az irányítást, és figyeld, ahogy megtörténnek a dolgok.

Elégedettség és önbizalom

A mindfulness technikája nem csupán a jelenben élésre, a pillanatnyi örömök átélésére tanít meg, hanem általa egy hatékony stresszkezelési technikát, önismeretet, koncentrációs képességed javítását és a dolgokban való elmélyülést is gyakorolhatod, tanulhatod.

Megtudhatod, hogyan tudod más színben látni az adott problémát azzal, hogy egy lépéssel messzebbről szemléled azt,

valamint a nap során ért pozitív történések is sokkal értékesebbek, boldogabbak lesznek általa.

Így csináld

A technika nem kíván meg különösebb jártasságot a meditációban vagy a buddhista tanításokban. Mindössze egy nyugodt, csendes szoba kell hozzá: ülj le, helyezd magadat kényelembe, és csendesedj el. Figyelj a jelenre: vedd észre, ahogy elzúg a ház előtt egy motoros, vagy becsapódik a szomszéd ajtaja, de ugyanabban a pillanatban engedd is el a történést.

Figyelj a jelenre! Forrás: Thinkstock

Koncentrálj a légzésedre: ez segít abban, hogy még inkább a jelenre, illetve magadra tudj figyelni. Később ez akár már el is hagyható. A tudatos éberség technikáját meditációs helyzeteken kívül is gyakorold:

figyelj a jelenlétedre, a testedre, az érzéseidre, ugyanakkor tegyél a figyelmed túlzsúfoltsága ellen.

Ha elengeded a múlt eseményeit, és nem agyalod túl magad a jövőd lehetséges kimenetelén, sokkal kiegyensúlyozottabbá és elégedettebbé válsz.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.