Aggasztó eredménnyel zárult a világszerte ismert brit cserkészlány szövetség, a Girlsguiding UK által készített kutatás: eszerint a fiatal, 7 és 10 év közötti lányok harmada érzi egyöntetűen, hogy a külsejük a legfontosabb tulajdonságuk, ezzel együtt pedig sokuk érzi elégedetlennek magát a saját testét illetően.

A 7 és 10 év közötti brit lányok egyharmada gondolja úgy, hogy bírálják őket a külsejük miatt, negyedük pedig nyomás alatt érzi magát, mert tökéletesnek kell lenniük – derült ki a Girlsguiding UK nevű cserkészszervezet felméréséből. 

Forrás: Dreamstime

A jótékonysági szervezet éves felmérésében összesen 1627 7 és 21 év közötti lányt és fiatal nőnek tett fel különböző kérdéseket az egészségtől kezdve a jóléten át a kapcsolatokig és a karrierig. Az eredmény szerint a lányok kevésbé elégedettek a testükkel, ezzel együtt pedig az önbizalmuk is csökken, és az eredménye szerint már a 7 évesek is érzik a nyomást magukon, amely szerint szépnek és tökéletesnek „kell" lenniük.

A megkérdezett 7 és 10 év közötti lányok egyharmada (35%-a) vallotta, hogy a nőket inkább a külsejük, semmint a képességeik alapján ítélik meg, és nagyjából ugyanennyien (36%) érezték úgy, hogy a legfontosabb tulajdonságuk az, hogy hogyan is néznek ki. A szervezet aktivistái egyetértenek abban, hogy mindezek tükrében a legfontosabb feladatuk a lányok tárgyiasítása és zaklatása elleni küzdelem – ez ugyanis nem csupán az énképüket teszi tönkre, hanem az egész életüket.

Forrás: giphy.com
"Nem kérek vacsorát, anya. Úgyis kövér vagyok"
Bár az anorexia továbbra is fiatal nőknél és tinikorban jelentkezik a leggyakrabban, egyre több olyan eset kerül napvilágra, melyben kisiskolás, éhező kislányokról hallani. A Life.hu gyermekkori anorexiáról szóló cikkéért kattints ide.

A fiatal lányok önbizalmáról sem fest túl jó képet a kutatás. Ebben a korcsoportban a lányok kétötöde (38%) gondolja úgy, hogy nem elég csinos, és hasonló arányban érzik úgy, hogy inkább a külsejük, semmint a belső tulajdonságaik alapján ítélik meg őket. 23%-uk érzi a szükségét annak, hogy tökéletesen kell kinéznie, és 15%-uk vallotta azt, hogy zavarban vannak a külsejük miatt.
A legtöbb 7 és 10 év közötti szerint sokkal jobban érezné magát akkor, ha az emberek a lányokat és a nőket nem a külsejük alapján ítélnék meg.

Sam Smethers, a Fawcett Society nevű női egyenjogúságért küzdő szervezet vezérigazgatója szerint azok a lányok és nők, akiket folyamatosan csak a külsejük alapján véleményeznek, sokkal magasabb arányban szenvednek valamilyen mentális betegségtől vagy depressziótól.

Forrás: Dreamstime

Sokkoló, hogy a lányok külseje már az egészen fiatalokat is foglalkoztatja – mondta el a The Guardiannak Becky Hewitt, a felmérést készítő szervezet elnöke.

A Girlguiding UK szervezet 2009-ben készítette el az első ilyen jellegű felmérését, amelyet azóta minden évben meg is ismétel. Idén először indította el közösségi média kampányát, amelyben arra szólítja fel a nyilvánosságot, gondolja át, hogyan bókol és dicséri meg a lányokat.

Nagyon aggasztó, hogy sok fiatal lány gondolja úgy, hogy a megjelenése a legfontosabb dolog, és közülük egyre többen érzik úgy, hogy tökéletesen kell kinézniük.A testük miatti kételyeik könnyen kikerülhetnek az irányításuk alól, és a megfelelő támogatás híján mentális problémákhoz vagy táplálkozási rendellenességekhez vezethetnek" – magyarázta Anne Longfiled gyerekbiztos, aki szerint mindebben nagy szerepe van a szülőknek és az iskolának.

Miért diétázik egy kilencéves?
A szakemberek nagyon elkeserítőnek tartják, hogy abban a korban, amikor éppen a legfelhőtlenebb időszakot kéne átélniük a gyerekeknek, sokakat vélt vagy valós súlyfelesleg aggaszt. Annak ellenére, hogy az elhízás egyre nagyobb probléma világszerte, az anorexiások száma is folyamatosan nő, és a betegek között már nem ritka a kilencéves sem. A Life.hu cikkét itt olvashatod el.