étkezési zavar applikáció mobilalkalmazás A Pszichológus Pasi okoskarkötő testképzavar egészséges életmód okostelefon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Őrület, milyen tempóban fejlődik a technika. Épphogy megszokunk valami újdonságot, máris itt a következő. A cikk apropóját azok az okoskütyük és alkalmazásaik képezik, amelyek az egészségünk fejlesztését célozzák. Persze nem egyetlen gomb megnyomásával. Ám valóban olyan jó hatással vannak ránk mindezek, mint amennyire ígérik? 

Manapság a mesterséges intelligencia számos verzióját láthatjuk a piacon, ahol is gyakran okosabbnál okosabb kütyükkel próbáljuk helyettesíteni a saját intelligenciánkat. Persze mindez nem egészen így működik, hiszen

a legszuperebb eszközök sem gondolkodnak helyettünk,

és nem pótolják az intelligenciánkat. Remélhetőleg ez így is marad. Ugyanakkor, ha tenni akarunk az egészségünkért, és egészségesebben szeretnénk élni, akkor arra egyre több opció áll rendelkezésünkre.

Forrás: Thinkstock

Villa, ami rád szól

Az önmagunk monitorozását elősegítő okosmérlegek, -sportórák és -karkötők például rendkívül hasznos információkat adhatnak nekünk és a minket kezelő orvosoknak. Legfőbb előnyük, hogy akár állandó jelleggel használhatjuk őket, így folyamatosan megfigyelhetik vérnyomásunkat vagy a pulzusunkat. Egészségesebbek ettől nem leszünk, de tudatába kerülhetünk annak, hogy mennyire magas a vérnyomásunk, avagy milyen sokat stresszelünk.

Hasonló a helyzet az okospohár és az okos-ételesdoboz ötletével. Rendkívüli pontossággal tudjuk ezeken keresztül nyomon követni, hogy miből és mennyit fogyasztunk, de

persze egyik sem állít le, ha nassolni akarunk, és a kólát sem változtatja vízzé.

Külön érdekesség az okos villa, amely az étkezésünk tempóját méri, és ha túl gyorsan eszünk, akkor „ránk szól”. Személy szerint én inkább szeretem a saját tempómban elfogyasztani az ebédemet vagy a vacsorámat, de aki tudatosan szeretne változtatni a táplálkozási tempóján, annak bizonyára nagy segítségére lehet ez az eszköz.

Forrás: Thinkstock

De hol a határ?

Rengeteg különféle applikációval folytathatnánk a sort, amelyekben az a közös, hogy csak akkor működnek, ha valaki tényleg változtatni szeretne megrögzött szokásain, és ennek érdekében lelkiismeretesen használja is őket. A legtöbb említett eszközhöz általában egy okostelefon is szükséges, hogy összehangolva működhessenek.

Ezek az új eszközök és trendek sok-sok érdekes kérdést vetnek fel: például honnan lehet tudni azt, hogy egy ilyen eszköz gyártója mennyire vállal titoktartást? Egy orvosi vizsgálat után még nyugodt lehetek, hogy másnap nem jelennek meg az ott elhangzottakkal kapcsolatos, nekem célzott reklámok a Facebook-oldalamon.

Szintén felmerül a túlkapás kérdése:

a túlzásba vitt edzés és diétázás és ezek állandó monitorozása következtében azoknál, akik hajlamosak rá, könnyen kialakulhat valamilyen testképzavar vagy étkezési rendellenesség.

Forrás: Thinkstock

Ezek az applikációk egy nap talán a mindennapjaink részévé válnak. Addig is jó, ha szem előtt tartjuk, hogy ezek csak eszközök: ha változtatni szeretnénk az életünkön, akkor hasznunkra lehetnek, de továbbra is a mi dolgunk meghozni a döntést, és fenntartani az egészséges életmódot. Mivel az ember szereti a külső okokat, így akár jó alibi vagy motiváció lehet egy-egy ilyen eszköz vagy alkalmazás arra, hogy tegyünk magunkért.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.
nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.