Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?

Nemrégiben egy mindössze 27 éves fiatalember vesztette életét hiponatrémia következtében. A férfi, akit Andrew Schlaternek hívnak, léböjtkúrája közepén esett össze a családi ház konyhájában. A szülei azonnal mentőt hívtak, Andrew azonban néhány órával később meghalt.

A hiponatrémia és veszélyei

Andrew orvosi felügyelet nélkül végezte a léböjtkúrát. Édesapja, Frank Schlater elmondta: nekik, szülőknek az tűnt fel, hogy fiuk néhány napja több vizet fogyaszt, mint általában. Mivel úgy tűnt, hogy jól van, nem tett eleget szülei kérésének, akik azt javasolták fiuknak, hagyja abba a túl sok víz bevitelét. Frank egy júliusi reggelen a konyhában találta a fiát, amint vizet kortyolgat. Andrew néhány perc múlva elájult, és meghalt.

A hiponatrémia diagnózisa a vér alacsony nátriumszintje alapján állítható felForrás: Thinkstock

A fiatal férfi halála okaként megnevezett hiponatrémia akkor következik be, ha a szervezetben található nátrium felhígul. Ehhez nagy mennyiségű víz szükséges.

Ha a vér nátriumszintjének csökkenése gyors, a tünetek kialakulása is gyorsabban megy végbe, ráadásul súlyosabbak is lehetnek. Az agy különösen érzékeny a vér nátriumszintjének változására. Emiatt elsőként letargia és zavartság jelentkezik. Ahogy súlyosbodik a hiponatrémia, úgy izomrángások és görcsök alakulhatnak ki, amelyeket aluszékonyság, kóma és halál követ. A hiponatrémia diagnózisa a vér alacsony nátriumszintje alapján állítható fel. Az okok kiderítése bonyolultabb, az orvos teljes helyzetértékelése szükséges hozzá.

Az enyhe hiponatrémia kezelhető úgy, hogy a folyadékbevitelt napi 1 liter alá csökkentik. A súlyos hiponatrémia vészhelyzet. Kezeléséhez az orvosnak lassan kell növelnie a vér nátriumszintjét gyógyszerek vagy intravénás folyadék, egyes esetekben mindkettő használatával. A túl gyors növelés súlyos, esetleg maradandó agykárosodást okozhat.

Mennyi az annyi?

A folyadékpótlás kérdése nem csupán nyáron, hanem télen is fontos. Szervezetünk hatvan százaléka víz, ami tehát nélkülözhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez. Mindenkire alkalmazható szabály azonban nincs, iránymutató előírások azonban igen.

Az amerikai Institute of Medicine javaslata szerint a férfiaknak 3, a nőknek 2,2 liter szükséges napontaForrás: Thinkstock

Az Európai Élelmiszer-információs Bizottság (EUFIC) tájékoztatója szerint a mérsékelt égövben élő felnőtt embernek átlagosan napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Mindeközben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) a mérsékelt aktivitást és a külső hőmérsékletet figyelembe véve határozta meg a megfelelő értékeket, ami a nők esetében 2, a férfiaknak 2,5 liter. Ez a mennyiség magában foglalja az összes italból és ételből bevitt vízmennyiséget, mint a levesek, a zöldségek, a gyümölcsök, de még a főtt rizs által tartalmazott folyadékot is. Az amerikai Institute of Medicine javaslata szerint a férfiaknak 3, a nőknek 2,2 liter szükséges naponta.

Szakértők szerint ennél több folyadékra nincs szükségünk, leszámítva a fokozott aktivitást, illetve a meleg nyári hónapokat, amikor nagyobb mértékben kell ügyelni a pótlására a verejtékezés miatt. A terhesség és a szoptatás időszaka alatt is megnövekszik a folyadékigény.

Így vedd rá magad a vízivásra

A folyadékpótlásra még mindig a víz a legjobb szer. Nem csúszik a napi 2-3 liter? Korábban itt gyűjtöttünk össze néhány hasznos tippet ezzel kapcsolatban.