A mai napig tartja magát a közvélekedésben az a tévhit, amely szerint a Down-kórral született gyermekek sorsa már eleve elrendeltetett, hiszen ez a születési rendellenesség súlyos szellemi fogyatékossággal jár, egész életükben ápolásra szorulnak, kisegítő iskolába járnak, és legfeljebb segédmunkások lehetnek. Íme, néhány példa arra, hogy a Down-szindrómások is ugyanolyan sokfélék, és ugyanolyan sokra vihetik, mint egészséges társaik.

Lauren Potter 

Az amerikai színésznő mindössze 16 éves volt, amikor szerepet kapott a Mr. Blue Sky című filmben, majd később hat évadon keresztül alakította Becky Jackson pomponlány szerepét a Glee – Sztárok leszünk! című sorozatban.

A most 26 éves Lauren filmes karrierje mellett jótékonysági szervezeteknek segít abban, hogy közelebb hozza, és ezáltal megismertesse az emberekkel a Down-szindrómát.

Lauren PotterForrás: AFP

Luke Zimmerman

A szintén a filmiparban ténykedő Luke-ot az ABC saját gyártású sorozata, az Egy amerikai tini titkos élete tette igazán híressé, amelyben Tom Bowman szerepét alakította.

Luke-ot tizenéves kora óta érdekli a színészet, első szerepe Rómeó volt egy Rómeó és Júlia színdarabban, ami után megkapta az 1990-es Daughter of the Streets című film egyik szerepét. A fiatal színész ma is aktívan dolgozik, illetve több jótékonysági szervezet munkájában is részt vesz. 

Luke ZimmermanForrás: abcspark.ca
Down-kór, a kismamák réme
Áldott állapotban lévő nők gondolataiba időről időre befurakodik a szorongás: vajon rendben fejlődik a baba? A leggyakoribb genetikai rendellenesség a Down-kór, amely szűrővizsgálattal az esetek felében mutatható ki a terhesség korai szakaszában. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Valetina Guerrero

A kis Valentina mindössze 10 hónapos volt, amikor világhírűvé vált: az elragadó kislány 2012-ben debütált a spanyol Dolores Cortés fürdőruha-katalógusának címlapján mint gyerekmodell. Ezzel Valentina lett az első olyan Down-szindrómás, aki egy tekintélyes ruhatervező főmodelljévé vált.  A Down-szindrómás emberek csodálatosak, és ugyanazokat az esélyeket érdemlik, mint bárki más”  – fogalmazott akkor hivatalos közleményében a divattervező. Többek szerint fényes modellkarrier előtt áll az immár 5 éves Valentina, aki azért sokat köszönhet híres mamájának is: Valentina édesanyja, Cecilia Elizalde ugyanis televíziós műsorvezető Amerikában. 

Valentina GuerreroForrás: facebook.com/BraveWarriorVG

Ángela Bachiller

Ángela Bachiller az első spanyol képviselő Down-szindrómával, aki 2013-ban a háromszázezer fős Valladolid önkormányzati testületének tagja lett. A 33 éves Ángela előtte három évig a szociális ellátásokkal foglalkozott.

Egy Down-szindrómásokkal foglalkozó hírportál szerint Ángelát mindenben támogatták a szülei, és úgy nőtt fel, mint bármelyik kortársa: szórakozni járt a barátaival, sportolt, moziba és vacsorákra járt. Ma sincs másképp: a fiatal nő kedveli a latintáncokat, a zenét, az irodalmat, szeret utazni, és saját bevallása szerint sosem bántották őt azért, mert más, mint a többiek.

Ángela BachillerForrás: Youtube

Dr. Karen Graffney

Annak idején a kis Karent a lába erősítése miatt vitték úszni rendszeresen a szülei. Ekkor még senki sem sejtette, hogy később ő lesz az első Down-szindrómás, aki átússza a La Manche csatornát, majd később a 15 fokos és 14 és fél kilométer széles Tahoe-tavat, a bostoni öblöt és a San Francisco-öblöt is – mindezt jótékonysági célból, hogy adományokat gyűjtsön.

Karen egyébként sportösztöndíjjal került be a Portlandi Egyetemre, ahol 2013-ban tiszteletbeli doktorrá avatták a Down-szindrómásokért végzett munkája miatt. 

Dr. Karen GraffneyForrás: Youtube