A legfrissebb hírek szerint már tesztelik azt az eszközt, amely kiválthatja a mellrákkal operált nők helyreállító műtét előtti orvosi látogatásait és az ott kapott fájdalmas injekciókat, amelyekkel felkészítik a bőr szöveteit az implantátum befogadására. 

Csak az Egyesült Államokban évente több mint 100 000 nőnél kerül sor melleltávolításra emlőrák miatt, és közülük nagyon sokan döntenek ezután a helyreállító műtét mellett. 

Mindez azt jelenti, hogy hónapokon át hetente vagy kéthetente fel kell keresniük az orvosukat, aki injekcióval fecskendez folyadékot a megmaradt bőrbe és izomzatba, hogy az kellően kitáguljon az implantátum befogadásához. 

Sokan döntenek a helyreállító műtét mellettForrás: Dreamstime

Mostantól azonban úgy tűnik, az eljárás leegyszerűsödhet, ezt ugyanis a nők akár már otthon is elvégezhetik maguknak, így csak a műtét napján kell majd felkeresniük orvosukat. Amint arról dr. Daniel Jacobs, a San Jose-i Kaiser Permanente Intézet plasztikai sebésze – az ötlet kitalálója – beszámolt, mindössze egy apró tartályban kell hazavinni a sűrített gázt, melyből mindennap egy keveset magába pumpál a páciens, amíg a szövetei kellő mértékben meg nem nyúlnak.

A találmányt 150 nő már ki is próbálta, és mint kiderült, ezzel a módszerrel fele annyi idő alatt készen áll a mell a műtétre, így akár egy hónappal hamarabb beültethető az implantátum, mint korábban. Ráadásul az alanyok nagyon elégedettek voltak az eszközzel, és a mellékhatások terén sem mutatkozott semmi különbség a hagyományos módszerrel szemben. Mindezeken túl pszichológiailag is jót tett a pácienseknek az, hogy úgy érezték, kontroll alatt tudják tartani a saját állapotukat. 

Ezzel a módszerrel fele annyi idő alatt készen áll a mell a műtétreForrás: Dreamstime

Az AeroForm névre hallgató eszköz három különféle méretben lesz kapható, attól függően, hogy kinél mennyi szövet maradt meg, és mennyire lehetséges a bőrt tágítani. Miután az eszköz egyik felét az orvos behelyezi a páciens mellébe, a beteg otthon egy pumpa segítségével adagolja a szükséges mennyiségű tágító gázt, majd ha a szövetek már kellően kitágultak, egy újabb műtét során az eszköz helyére bekerülhet a végeleges implantátum. 

Magyarországon támogatják a helyreállító műtétet?
Külföldön gyakori, hazánkban nagyon ritka az olyan jellegű mellkorrekciós beavatkozás, amely a daganatos rész eltávolítása mellett a mell helyreállítását is „azonnal”, egy lépésben oldja meg. Ennek oka egyrészt az, hogy a daganatos szövetek eltávolítását sebész végzi, a helyreállító műtéteket pedig plasztikai sebész, és Magyarországon kevés sebészeti centrumban van onkológiában jártas sebész és tapasztalt plasztikai sebész egyben. Ám van támogatás: erről bővebben ide kattintva olvashatsz.