Mellhelyreállítás házilag, fájdalom nélkül?

Forrás: Dreamstime -
mell operáció helyreállítás mellrák műtét nők implantátum injekció orvos fájdalom eszköz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb hírek szerint már tesztelik azt az eszközt, amely kiválthatja a mellrákkal operált nők helyreállító műtét előtti orvosi látogatásait és az ott kapott fájdalmas injekciókat, amelyekkel felkészítik a bőr szöveteit az implantátum befogadására. 

Csak az Egyesült Államokban évente több mint 100 000 nőnél kerül sor melleltávolításra emlőrák miatt, és közülük nagyon sokan döntenek ezután a helyreállító műtét mellett.

Mindez azt jelenti, hogy hónapokon át hetente vagy kéthetente fel kell keresniük az orvosukat, aki injekcióval fecskendez folyadékot a megmaradt bőrbe és izomzatba, hogy az kellően kitáguljon az implantátum befogadásához.

Sokan döntenek a helyreállító műtét mellett Forrás: Dreamstime

Mostantól azonban úgy tűnik, az eljárás leegyszerűsödhet, ezt ugyanis a nők akár már otthon is elvégezhetik maguknak, így csak a műtét napján kell majd felkeresniük orvosukat. Amint arról dr. Daniel Jacobs, a San Jose-i Kaiser Permanente Intézet plasztikai sebésze – az ötlet kitalálója – beszámolt, mindössze egy apró tartályban kell hazavinni a sűrített gázt, melyből mindennap egy keveset magába pumpál a páciens, amíg a szövetei kellő mértékben meg nem nyúlnak.

A találmányt 150 nő már ki is próbálta, és mint kiderült, ezzel a módszerrel fele annyi idő alatt készen áll a mell a műtétre, így akár egy hónappal hamarabb beültethető az implantátum, mint korábban. Ráadásul az alanyok nagyon elégedettek voltak az eszközzel, és a mellékhatások terén sem mutatkozott semmi különbség a hagyományos módszerrel szemben.

Mindezeken túl pszichológiailag is jót tett a pácienseknek az, hogy úgy érezték, kontroll alatt tudják tartani a saját állapotukat.

Ezzel a módszerrel fele annyi idő alatt készen áll a mell a műtétre Forrás: Dreamstime

Az AeroForm névre hallgató eszköz három különféle méretben lesz kapható, attól függően, hogy kinél mennyi szövet maradt meg, és mennyire lehetséges a bőrt tágítani. Miután az eszköz egyik felét az orvos behelyezi a páciens mellébe, a beteg otthon egy pumpa segítségével adagolja a szükséges mennyiségű tágító gázt, majd ha a szövetek már kellően kitágultak, egy újabb műtét során az eszköz helyére bekerülhet a végeleges implantátum.

Magyarországon támogatják a helyreállító műtétet?

Külföldön gyakori, hazánkban nagyon ritka az olyan jellegű mellkorrekciós beavatkozás, amely a daganatos rész eltávolítása mellett a mell helyreállítását is „azonnal”, egy lépésben oldja meg. Ennek oka egyrészt az, hogy a daganatos szövetek eltávolítását sebész végzi, a helyreállító műtéteket pedig plasztikai sebész, és Magyarországon kevés sebészeti centrumban van onkológiában jártas sebész és tapasztalt plasztikai sebész egyben. Ám van támogatás: erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.