Aki azt hitte, hogy az orvosok már mindent tudnak az emberi testről, az nagyot tévedett: felfedeztek egy eddig ismeretlen szervet a hasüreg beljsejében.

Az új szervről szóló tanulmány a The Lancet Gastroenterology & Hepatology orvosi lapban jelent meg. A menesterium, vagy másnéven béfodor a vékonybél rögzítésére szolgáló hashártya kettőzet - írja a 24.hu.

A szervet először Leonardo da Vinci említette, de a tudósok egészen 2012-ig úgy gondolták, hogy a bélfodor nem egy önálló szerv, hanem egymástól különálló szerkezetek sorozata.

Az orvostanhallgatóknak már 2012 óta tanítják, hogy a bélfodor különálló szerv, de a felfedezés csak most került be Henry Gray Az emberi test anatómiája című könyvébe, ami 1858-as megjenelése óta az anatómia bibliája. Ezzel lett hivatalosan is különálló szerv a bélfodor. A tudósok még mindig nem tudják, hogy az új szervnek van-e más funkciója a vékonybél rögzítésén kívül. Valószínű azonban, hogy aktív szerepe is van, mert vérerek, idegek és nyirokerek futnak benne.