Áll a bál a popókirálynő által is reklámozott, terhességi rosszullétekre szedett gyógyszer, az úgynevezett Diclegis körül: egy nemrég készült vizsgálat során ugyanis nem csupán kétségbe vonták a tabletta hatékonyságát, hanem még ártalmasnak is nevezték, lévén, hogy növeli a szülési rendellenességek kialakulásának kockázatát.

A nagyjából 44 millió Instagram-követőt magáénak tudható Kim Kardashian 2015 augusztusában osztott meg oldalán egy képet egy „csodaszerről”, amely állítólag segített neki abban, hogy elmulassza az akkor a második gyermekével várandós sztár reggeli rosszulléteit. Ez volt a Diclegis nevű pirula, amely jelenleg az egyetlen, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) által is engedélyezett ellenszer az ilyen jellegű panaszokra. Sokkal jobban éreztem magam, és ami a legfontosabb, nem jelentett semmilyen kockázatot sem a kisbabámra”  – írta a fotó alatt a valóságshow-sztár. 

Kim Kardashian 2015 augusztusában osztott meg oldalán egy képet a „csodaszerről”Forrás: Northfoto

Mégiscsak veszélyes?

A várandós nők nagyjából 80%-a szenved a reggeli rosszullétektől. Így Kim Kardashian bejegyzése ide vagy oda, nem véletlen, hogy a Diclegis nevű szer hatalmas népszerűségre tett szert a tengerentúlon – miközben igen aggasztó eredmények kerültek napvilágra egy, a gyógyszerrel végzett vizsgálat során. Egy orvosszakértői csapat szerint a tabletta nemcsak hogy hatástalan, hanem egyenesen veszélyes is lehet. 

Forrás: instagram/_officialroyalfamily
Katalin hercegné is szenvedett tőle

Vilmos herceg feleségét mind az első, mind a második várandóssága nagyon megviselte, és mindkettő alatt szenvedett az úgynevezett csillapíthatatlan terhességi hányástól. Szélsőséges esetekben a várandósság alatti rosszullét valóban sokkal súlyosabbá is válhat kezelés nélkül. Ilyenkor megnő a gyomorfekély, a májkárosodás és az epehólyag körüli problémák kialakulásának kockázata, mindemellett nagy súlyvesztéssel is járhat. Mindezeken túl a kisbabára is veszélyt jelenthet: a vészes terhességi hányás alacsony születési testsúlyt, illetve koraszülést is okozhat.

A gyógyszert még a hetvenes években fejlesztették ki, egy régebbi változata azonban már az ötvenes években ismert volt Bendectin néven. Ám miután kimutatták, hogy a pirula egyes összetevői születési rendellenességet okozhatnak, 1983-ban kivonták a forgalomból. 

A várandós nők nagyjából 80%-a szenved a reggeli rosszullétektőlForrás: Thinkstock

Dr. Navindra Persaud, a kanadai Torontói Egyetem és a St. Michael's Kórház munkatársa úgy véli, hogy a Diclegis ugyanazokat az ártalmas összetevőket tartalmazza, mint a korábban betiltott elődje,  csak épp más néven dobták a piacra. 

Bár az 1970-es években ezzel kapcsolatban készült egy vizsgálat, ami alapján jóváhagyták a szert, Persaud szerint ez a kutatás nem releváns, mivel egyrészt a végső eredmények ma már sehol sem elérhetők, másrészt a vizsgálat alanyainak 37%-a a kutatás vége előtt kiszállt a kísérletből. 

A szakembernek ráadásul nem sikerült egyetlen olyan orvossal sem beszélnie, aki annak idején részt vett ebben a kutatásban: egy részük nyilván már nem él, a többiek pedig nem elérhetők. 

A szakembernek ráadásul nem sikerült egyetlen olyan orvossal sem beszélnieForrás: Thinkstock

Dr. Persaud úgy véli, senkinek nem lenne szabad ezt a gyógyszert szednie, így aki eddig ezt tette volna, sürgősen hagyja abba, és kérje ki orvosa véleményét arról, milyen egyéb módon előzhetné meg a reggeli rosszulléteket. 

Nem biztos, hogy igazuk van 

Nem mindenki ért azonban egyet ezzel a véleménnyel. Dr. Siripanth Nippita, a Harvard Egyetem Orvosi Iskola munkatársa szerint például a gyógyszerben található doxilamin és piridoxin kifejezetten hatásos hányás és rosszullét ellen, és egy több mint 200 000 nőn végzett kutatás bizonyítja azt is, hogy teljesen biztonságosak. 

A Dicegist gyártó gyógyszercég, a Duchesnay szóvivője is cáfolta, hogy a tabletta veszélyt jelentene a kismamára vagy a magzatra. Kanadában immár 40 éve írják fel ilyen jellegű panaszokra, és bizonyítottan biztonságos és hatásos a terhesség alatt”  – fogalmazott a szóvivő a hivatalos közleményben. 

Kérd ki nőgyógyászod, orvosod tanácsát!Forrás: Thinkstock

Gyógyszert csak orvosi javaslatra!

Bár a legtöbb kismama ódzkodik a tabletták szedésétől, bizonyos esetekben a saját és születendő gyermeke egészsége előrébb való ennél a félelménél. Ilyenkor semmiképp sem javasolt ellenőrizetlen forrásokból származó vagy a mások által ajánlott szerek alkalmazása! Kérd ki nőgyógyászod, orvosod tanácsát!