Mi különbözteti meg egymástól a sikeres embereket a kevésbé sikeres társaiktól? Nem a szerencsésebb csillagzat, és nem is a makulátlan külső. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a fontos tulajdonságokat, amelyek nem csupán a vágyott cél eléréséhez szükségesek, hanem a boldogság megéléséhez is. Mert a teljes és örömteli élethez mindkettő szükséges!

Szenvedélyesek 

A világszerte ismert és elismert etológus, Jane Goodall mindössze 26 éves volt, amikor Angliából Tanzániába költözött, hogy csimpánzokat tanulmányozzon. Végül ez lett az élete, és Jane mára a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója lett. A sikeres és boldog emberek ismérve tehát, hogy nem csupán érdekli őket valami, hanem szenvedélyesen szeretik azt, és készek arra, hogy teljes egészében alávessék magukat. 

Jane GoodallForrás: AFP/Anthony Wallace

Szemben úsznak az árral

A sikeres és boldog emberek nem félnek attól, hogy különbözzenek. Készek arra, hogy bármilyen áron is, de kövessék a szenvedélyüket, az értékeiket. Gondoljunk csak bele, hogy ha Bill Gates vagy Richard Branson is inkább maradt volna a biztonságos úton és az iskola padjaiban, ma mennyivel szegényebb lenne a világ. Vagy ott van a horrorkönyvek atyja, Stephen King példája, aki a tanári munkája mellett maradt szabad ideje minden percét az írásra fordította. 

A pótolhatatlansághoz az egyiknek mindig különböznie kell”  – Coco Chanel. 

Forrás: digg.tumblr.com
Furcsa étkezési szokásra esküszik Bill Gates
Ki gondolná, hogy a világ egyik leggazdagabb embere nem hajlandó sem csapvizet, sem ásványvizet fogyasztani, ha szomjas? Bill Gates (és más hírességek) furcsa szokásáról ittolvashatsz bővebben.

Amit egyszer elkezdtek, azt be is fejezik

Egy jó ötlet önmagában még semmit sem jelent – a megvalósítása azonban már igen. A legsikeresebb és legboldogabb emberek tisztában vannak vele, hogy nem lesz egyszerű a végcélig vezető út, de elhatározásuk és akaratuk erősebb annál, hogy feladják. Egy ötlet egészen addig értelmetlen, amíg a gondolat szintjén marad, ám amint tenni kezdünk érte, növekedésnek és fejlődésnek indul. 

Forrás: Thinkstock

Rugalmasak tudnak maradni, bármilyen helyzetben

A hosszú távon gondolkodó, sikeres és boldog emberek tisztában vannak vele, hogy követnek el hibákat, de a szemük sem rebben, ha elbuknak, vagy éppen hülyének nézik őket mások.  Sőt, a legkevésbé sem érdekli őket, mit gondol róluk a többi ember.

A College of William and Mary egy korábban készült vizsgálatában több mint 800 vállalkozó bevonásával vizsgálták a sikerességüket. Arra jutottak, hogy a megkérdezetteket tulajdonképpen két dolog köti össze a siker szempontjából: borzasztó nehezen képzelték el azt, hogy elbuknak, és egy percig sem izgatta őket a mások véleménye. A siker kulcsa tehát ez: minél kevesebb időt és energiát fordítani a lehetséges hibákra és buktatókra, amelyekre egyébként is úgy tekintenek, mint a céljaik eléréséhez szükséges lépésekre. 

Először el kell hinned magadról, hogy képes vagy rá, mielőtt meg tudnád csinálni”  – Michael Jordan.

Az egészség számukra mindennél előrébb való

A sikeres és boldog emberek tisztában vannak azzal, hogy mentálisan és fizikailag is rendben kell lenniük ahhoz, hogy céljaikat elérhessék. Éppen ezért következetesen tesznek az egészségükért: odafigyelnek az alvási szokásaikra, tudatosan igyekszenek tenni a stressz ellen, rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra, egészségesen táplálkoznak, illetve rendszeresen időt szakítanak a testmozgásra is.

Forrás: Thinkstock

Nem időznek a problémákon

Az aktuális érzelmi állapot tükrözi azt, hogy éppen hová fordítjuk a figyelmünket – és ezzel a boldog és sikeres emberek is tisztában vannak. Ha tehát a problémákra fókuszálnak, akkor velük együtt a negatív érzések és a stressz is előkerül, amelyek akadályozzák a teljesítményt. A sikeres és boldog emberek tehát nem ülnek a problémáikon, mert tudják, hogy sokkal hatékonyabbak, ha a megoldásokat helyezik előtérbe. 

Örülnek mások sikereinek

A magukban bizonytalankodók hajlamosak kétségbe vonni a saját relevanciájukat, vagy éppen hajlanak mások kritizálására, hogy a figyelmet magukra fordítsák, és ezáltal bizonyítsák rátermettségüket. Mindeközben a magabiztos emberek nem aggódnak azért, hogy a háttérben maradnak, mert tisztában vannak az értékeikkel és erősségeikkel.  Ezáltal ők sokkal jobban tudnak figyelni a külső történésekre, ami lehetővé teszi számukra azt, hogy meglássák az őket körülvevő csodálatos dolgokat – velük együtt pedig a többi ember sikerét. 

Forrás: Thinkstock

Nyitottak a világra 

A sikeres és boldog emberek nem a vitákat és a különbözőséget látják meg a többi emberrel való találkozás során, hanem a lehetőséget a tanulásra, a fejlődésre. A titok az empátiában rejlik, ami által mások helyzetébe tudják magukat képzelni, így tudják megérteni az övéktől különböző álláspontokat is. 

Sokszor egészen addig nem látod magad tisztán, amíg nem látod magad mások szemében”  – Ellen DeGeneres.

Nem hagyják, hogy korlátozzák őket az örömükben

A többiekkel való összehasonlítgatás helyett a sikeres és boldog emberek tökéletesen urai a saját elégedettségüknek és örömüknek, és nem hagyják, hogy mások elvegyék tőlük ezt. Nekik nem számít az, hogy mások mit gondolnak vagy mondanak,  az önértékelésüknek hála tudják, hogy nyugodt szívvel örülhetnek annak, amit a saját erejükből értek el és vittek sikerre. 

Forrás: Instagram/voguemagazine
A világ legsikeresebb asszonyai: Anna Wintour
Keménykezű diktátor, aki nemcsak a divat, hanem egyben a világ egyik legbefolyásosabb nője is. Anna Wintour hosszú évek óta ül a trónján, ahonnan magától leszállni már sosem fog. A világ legsikeresebb asszonyai sorozatunk soron következő részében ismét egy nemzetközi sikertörténetet mutatunk be. A cikkért kattints ide!