A nők számára kevés örömtelibb esemény van annál, mint amikor magukra ölthetik legújabb, vagy éppen legjobban szeretett ruhadarabjukat. Bár mindez egy időre valóban adhat egy kis önbizalomlöketet, egy friss kutatás szerint sokkal jobb hatással van a közérzetre a meztelenség, ami nem csupán boldogabbá, hanem elfogadóbbá is tesz önmagunkkal szemben.

Neked is inkább a feszengés, semmint a fesztelenség jut eszedbe a nudistastrandokkal kapcsolatban? Pedig ideje megbarátkoznod a gondolattal, hogy a jobb közérzeted érdekében ne a pénztárcádat terheld újabb és újabb ruhadarabok megvásárlásával, mivel éppen azok elhagyásával javíthatsz aktuális hangulatodon.

Ne a pénztárcádat terheld újabb és újabb ruhadarabok megvásárlásávalForrás: Thinkstock

Akkor működik igazán, ha mások előtt teszed

A Londoni Egyetem egyik kutatócsoportja által végzett felmérésben azt vizsgálták meg, milyen összefüggés lehet a naturista életmód és az egészséges testkép, valamint az általános boldogságérzet között. A Journal of Happiness Studies nevű szaklapban megjelent tanulmány során nagyjából 850 brit töltötte ki azt az online felmérést, amely végül arra az eredményre jutott, hogy az idegenek előtti vetkőzés a testképet pozitív irányba befolyásolja.

Ráadásul minél többször vetkőzünk, annál jobb: a már gyakorlott naturisták boldogságszintje ugyanis sokkal magasabbnak bizonyult azokénál, akik ritkábban válnak meg ruháiktól.

Dr. Keon West és munkatársai szerint az eredmények azt mutatták, hogy minél régebben gyakorolja valaki a nudista életmódot, annál boldogabbnak bizonyult.

Minél régebben gyakorolja valaki a nudista életmódot, annál boldogabbnak bizonyultForrás: Thinkstock


A negatív testkép manapság globális problémák számít, ami ráadásul az életünkkel való elégedettségre is rányomja a bélyeget – magyarázta Dr. Keon West, a kutatás vezetője, aki szerint a tanulmány azért is egyedülálló, mert mindeddig nagyon kevés olyan pszichológiai vizsgálat született, amely a naturista tevékenységek hatását vizsgálta.

Azt már tudjuk, hogy meztelenül aludni jó

Korábban több kutatás is alátámasztotta már a tényt, hogy éjszaka jobb száműzni a hálóinget vagy a pizsamát, ha pihentetőbb alvásra és jobb egészségre vágysz. Mindennek jótékony hatásait korábban itt gyűjtötte össze a Life.hu.

A tyúk vagy a tojás?

A kutatásból az is kiderült, hogy önmagában nem tesz valakit elégedettebbé, hogy meztelen. Sokkal inkább arról van szó, hogy a testükkel elégedett emberek nagyobb valószínűséggel töltik az idejüket ruha nélkül.

A testükkel elégedett emberek nagyobb valószínűséggel töltik el az idejüket ruha nélkülForrás: Thinkstock

Ugyanakkor tény, hogy a két tapasztalat szoros kapcsolatban áll egymással, a meztelenség tehát befolyásolja a lelki állapotot, méghozzá pozitív irányba.

Dr. West szerint a kezdeti eredmények azt is mutatják, hogy nem csupán a saját meztelenséged tehet téged boldoggá, hanem mások pucér látványa is hozzájárulhat a jobb közérzethez.

Meztelenül a gyerek előtt: igen vagy nem?
Kárt okoz a gyereknek, vagy éppen hogy sokkal egészségesebb, ha látja a szüleit ruha nélkül? Mi a „jó” viszonyulás a családon belüli meztelenkedéshez? Ennek jártunk utána: a Life.hu cikkéért kattints ide!