Betegségek a filmvásznon: főszerepben a depresszió

depresszió öngyilkos öngyilkosság mozifilm betegségek filmvászon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban tabutémának számított, manapság azonban egyre többen folytatnak nyílt párbeszédet az egyik legsúlyosabb mentális népbetegségről, a depresszióról – köztük néhány megkapóan jó mozifilm is. Most összegyűjtöttük azokat, amelyek által bárki bepillantást nyerhet e betegség mélyebb rétegeibe is. 

Öngyilkos szüzek

Vissza lehet állítani egy család lelki békéjét egy olyan megrázó tragédia után, mint valamelyik gyermek öngyilkossága? Miért nem merünk beszélni arról, ami a legnagyobb fájdalmat okozza? Az Öngyilkos szüzek többek között ezeket a kérdéseket boncolgatja és mutatja be a Lisbon család életén keresztül, miután a szigorú, vallásos anya és az ügyefogyott matematikatanár apa legkisebb gyermeke, Cecil öngyilkos lesz.

Észvesztő

Miután a 18 éves Susanna bánatát egy üveg vodkába és egy egész doboz gyógyszerbe próbálta meg belefojtani, a kórházban találja magát ápolók, pszichiáterek és egy csapat mentálisan beteg lány között. Susanna, aki tagadja, hogy öngyilkost akart volna lenni, egyre inkább összebarátkozik velük, különösen a mániákus és szociopata Lisával. De vajon ki az igazi beteg, és ki nem az? És vajon kikerülhetnek-e „gyógyultan” a biztonságot nyújtó kórházból?

A depresszió veszélyesebb, mint gondolnád

Bár egyre többen ismerik fel saját életükben a depresszió okozta súlyos rombolást, még mindig nem kap elég figyelmet a betegség. Pedig ha a beteg és a beteg környezete is időben ismerné fel a tüneteket, akkor akár súlyos tragédiák is megelőzhetők lennének. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Boldogság bármi áron

Van-e kiút a fájdalomból és boldogtalanságból? Az autóbalesetet szenvedett és kisfiát elveszítő Claire bánatát, testi és lelki gyötrelmeit már a nyugtatók is alig bírják kordában tartani, miközben egyre inkább csúszik ki a lába alól a talaj. Claire-t végül a támogatócsoportból megismert barátnő, Nina öngyilkossága indítja el a változás útján.

Fapofa

Miután a forgatókönyvíró Hudson Milbank egyre távolabb érzi magát a valóságtól és az emberektől, úgy dönt, szakszerű segítséget kér. Ám hiába a hangulatjavító gyógyszerek és antidepresszánsok, a férfi továbbra sem érzi, hogy javulna az állapota. Így kerül egy fiatal pszichológusnő kezei közé, akinek hatására egyre jobban érzi magát – és ennek nem csak a kognitív viselkedésterápia az egyedüli oka.

Az órák

Három nő, három történet egy napba sűrítve: a tragikus sorsú írónő, Virginia Woolf, az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes asszony, Laura, valamint Clarissa, a leszbikus kiadótulajdonos. Ami közös bennük, az a Virginia Woolf Mrs. Dalloway című regényéhez való kötődés – és a boldogtalanság, valamint a depresszióval való küszködés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.