Biológiai szempontból a 20-30 éves kor közötti időszakot tartják a legmegfelelőbbnek gyermekvállalás szempontjából. Ugyanakkor egy nő számára a legtöbbször nem csupán ez a családalapítás egyedüli aspektusa. Most bemutatunk nyolc sztármamit, akik már bőven negyven felett jártak, amikor anyai örömök elé néztek.

Halle Berry

Az Oscar-díjas színésznő 42 éves volt, amikor Gabriel Aubrytól kislánya született. Második gyermeke, Maceo Robert Martinez érkezésekor 48 éves volt.

Halle Berry gyermekeivel: Nahla Ariela Aubry (balra) Maceo Robert Martinez (jobbra)Forrás: Northfoto
Forrás: AFP/Narinder Nanu
72 évesen anyává válni?
Daljinder Kaur hivatalosan is megkaphatná a világ legidősebb friss anyukája címét, hiszen a 72 éves hölgy és 79 éves férje a közelmúltban lettek életükben először szülők: mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermeküknek az Armaan nevet adták. Döntésükért korábban többen kritizálták őket, mondván túl idősek ahhoz, hogy ellássák a szülői feladataikat. A Life.hu erről szóló cikkét ide kattintva olvashatod.

Fejős Éva

A népszerű magyar írónő idén januárban adott életet első gyermekének. Fejős Éva 49 évesen szülte meg a kislányt, aki a hírek szerint a Zsófia nevet kapta.

Fejős Éva kislányával, ZsófiávalForrás: Facebook/Fejős Éva hivatalos oldala

Céline Dion

A többszörös Grammy-díjas énekesnőnek 33 éves korában született meg első gyermeke férjétől, René Angéliltől. A házaspár több megtermékenyítési eljárást követően végül 9 évvel később, 2010-ben jelentették be, hogy ikreket várnak, akik októberben jöttek világra. Céline Dion érkezésükkor 42 éves volt.

Céline Dion gyermekeivelForrás: Instagram/_celine_dion_5

Pásztor Anna

Az extravagáns stílusáról elhíresült énekesnő 41 évesen adott életet első gyermekének, Benjáminnak. Ez után nem sokat várt a második csemete érkezésével, hiszen két évvel később megszületett a kislánya, aki a Zoé nevet kapta.

Pásztor Anna és ZoéFotó: Ambrus László/Facebook/Pásztor Anna Énekes
Milyen kockázatokkal járhat a 40 feletti gyermekvállalás?

A legtöbb nő negyven felett is képes természetes úton teherbe esni, és világra hozni a kisbabáját, ennek ellenére a negyven feletti terhesség több kockázatot is rejt magában. A kismamánál nagyobb eséllyel fejlődhet ki terhességi cukorbetegség, nőhet a császármetszés, a különféle kromoszóma-rendellenességek kialakulásának az esélye, valamint a vetélésé is.

Marcia Cross

Bár a Született feleségek sztárja 25 éven át volt együtt Richard Jordan színésszel, nem született közös gyermekük. A színésznő később Tom Mahoney mellett talált rá a boldogságra, akitől 2007-ben ikerlányai születtek. Marcia Cross ekkor 45 éves volt.

Marcia Cross féjével és az ikrekkel, Edennel és Savannah-valForrás: Northfoto

Fehér Anna

A Szomszédok színésznője 52 évesen esett teherbe, és 53 volt, amikor megszületett kisfia, Barnabás 2011-ben. Fehér Anna, aki nem sokkal később elvált a férjétől, korábban itt beszélt arról, hogyan változtatta meg gyermeke az életét.

Fehér Anna 53 éves korában szülte meg kisfiát, BarnabástForrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Susan Sarandon

Az Oscar-díjas színésznő 39 éves volt, amikor megszületett első gyermeke, Eva Amurri az olasz filmrendezőtől, Franco Amurritól. Néhány évvel később, 43, illetve 46 évesen született meg két fia, Jack és Miles Tim Robbinstól.

Susan Sarandon családjávalForrás: Northfoto

Péterfy Bori

A magyar énekesnő-színésznő 2011-ben adott életet kisfiának, aki a Doma nevet kapta. Péterfy Bori ekkor 42 éves volt.

Péterfy Bori 42 évesen hozta világra kisfiát, DomátFotó: Kotschy Gábor
Forrás: Thinkstock
Gyerekszülés 40 felett – áldás vagy felelőtlenség?
Az ideális anyai életkornak a 20-29 év közötti időszakot tekintik a szakemberek, hiszen a természetes teherbe esés, a fogamzóképesség esélye jóval kevesebb a kor előrehaladtával. A későn vállalt terhesség veszélye és kockázati tényezői nagyobb tervezettséget és szakorvosi figyelmet követel, mint az ideális gyermekvállalási életkorban, és a teherbe esés is hosszabb időt vehet igénybe. A Life.hu korábban itt járta körül a 40 év feletti gyerekvállalás témáját.