Egy nemrég megjelent tanulmány szerint szoros összefüggés van a divatipar, azon belül is a modellügynökségek által a modelljeikre gyakorolt nyomás és a táplálkozási zavarok, köztük az anorexia és a bulimia kialakulása között. 

Néhány nappal ezelőtt jelent meg az International Journal of Eating Disorders nevű szaklap hasábjain egy hiánypótló kutatás eredménye, amit mind a kutatók, mind pedig a modellek az első tudományos bizonyítékként emlegetnek. Ez ugyanis az első olyan kutatás, amely alátámasztja, hogy a divatipar, kiváltképp az ügynökségek által a modellekre gyakorolt nyomás valóban nagy szerepet játszik a modellek étkezési zavarainak kialakulásában. 

Az ügynökségek nagy nyomást gyakorolnak a modellekreForrás: Thinkstock

A Harvard Egyetem és a The Model Alliance nevű érdekképviseleti szervezet által szorgalmazott kutatás célja az volt, hogy végre kedvező irányú változások történjenek ezzel kapcsolatban az iparágban. 

Bogi, 26
„Az egyetem alatt, 19 évesen kezdtem el modellkedni. A pályafutásom csúcsai egyértelműen a milánói divathetek voltak, ezeket többször is végigcsináltam. Az is tény, hogy ekkor voltam a legkisebb súlyú, és mindig rengeteget készültem rá: alig ettem, futottam, ilyenek. Aztán persze amikor véget ért egy munka, akkor ismét visszatértem a régi életmódomhoz. Hogy miért csináltam? Mert akartam, és ez volt hozzá a kikötés. Nekem ez nem jelentett nagy gondot. Nem lettem tőle beteg vagy ilyesmi. Persze voltak olyanok, akik hánytatták magukat, meg különféle szereket vettek be, hogy ne legyenek éhesek, de ezekre én sosem voltam vevő. Szerintem ez döntés kérdése. Ha valaki modell akar lenni, feltétel, hogy legyen vékony. Véleményem szerint az már rég rossz, ha ehhez olyan drasztikus erőfeszítéseket kell tenniük, amelyekkel a saját egészségüket teszik kockára.”

Az átlagmodell „enyhén sovány” 

A kutatók olyan 18 év feletti női modelleknek küldték el a kérdőíveket, akik dolgoztak a tavalyi New York-i divathéten. Összesen 85 lány válaszolt névtelenül a kérdésekre. A tanulmány szerzői megjegyezték: a világ egyik legnagyobb modellügynöksége, az IMG nem válaszolt azonnal a megkeresésükre, amikor azt firtatták, pontosan hány lányt szerződtettek a divathét kifutójára tőlük. Ugyanakkor úgy becsülték, hogy csak tőlük nagyjából 450 modell dolgozott a New York-i divathéten. A tanulmányban azt is megjegyzik, hogy a kutatási módszer miatt lehetséges, hogy az így nyert minta nem reprezentatív a professzionális női modellek között. 

Összesen 85 lány válaszolt névtelenül a kérdésekreForrás: Thinkstock

Az azonban kiderült, hogy a kutatásban részt vett modellek 81%-a a testtömegindexe (BMI) alapján a sovány kategóriába tartozik.  A vizsgálatban az átlagos BMI-érték a 17,5 volt, a legalacsonyabb a 14,5. 

Mi a BMI?

A BMI a testtömegindexet jelenti, amelynek kiszámításához a kilogrammban megadott testtömeget elosztják a méterben mért magasság négyzetével. Az így kapott értéket kategóriákba sorolják: lehet ideális, túlsúlyos, elhízott, illetve sovány. A BMI iránymutató lehet szűrővizsgálatok során, ám nem vesz figyelembe olyan tényezőket, mint a testzsír, az általános egészségi állapot, a táplálkozás, az aktivitási szint, az izomtömeg vagy a csontsűrűség. Az Egészségügyi Világszervezet a 18,5 alatt mért értéket a sovány kategóriába sorolja.

A tanulmány szerint nagy volt az előfordulási gyakorisága az olyan egészségtelen, testsúlyt szabályozó viselkedéseknek, mint az étkezések kihagyása, a böjtölések, a méregtelenítőkúrák, a fogyasztószerek szedése, a hánytatás, illetve a stimuláns anyagok és a kokain használata. A megkérdezettek a néha, a gyakran vagy a mindig pontokat jelölték be a következőknél: 

  • diétázás (71%)
  • étkezések kihagyása (56%)
  • böjt (52%)
  • testsúlycsökkentő szerek és fogyasztótabletták (23%)
  • hánytatás (8%)
  • stimulánsok és kokain (7%)
  • intravénásan adagolt vitaminok (2%) 
A diétázás és az étkezések kihagyása a legnépszerűbb a modellek körébenForrás: Thinkstock

A megkérdezett modellek 62%-át kérték arra, hogy fogyjanak le, vagy változtassanak az alakjukon, 54%-uknak mondták, hogy addig nem kapnak munkát, amíg nem lesznek vékonyabbak, és 21%-ukkal közölte az ügynökségük, hogy felbontják a szerződésüket, ha nem adnak le néhány kilót. 63%-uknak mondták azt, hogy sokkal sikeresebbek lesznek, ha fogynak, 57%-uknak adtak tippeket mindehhez, 9,3%-uknak mondták, hogy forduljanak plasztikai sebészhez, és 7,2%-uknak adtak fogyasztó- és más testsúlyt csökkentő szereket és tablettákat. 

Noémi, 32
Tinédzserkorom óta modellkedem. Mindig magas, nyúlánk lány voltam, és igazából nem kellett különösebben figyelnem az életmódomra. Viszont láttam jó néhány tönkrement életet, amire mindig úgy gondoltam, hogy a megfelelési kényszerben gyökeredzik. Nem lennék őszinte, ha azt mondanám, engem nem kapott el a gépszíj olykor-olykor, de szerencsére mindig volt valami vagy valaki, aki miatt tudtam, hol a határ. Szerintem a modellszakmát tényleg csak az válassza, akinek erős a jelleme, tisztában van magával, az értékeivel, és nem engedi, hogy mások mondják meg, neki mi a jó. Az egészség mindig előrébb való, mint bármi más.

Miért veszélyes?

Az alacsony testsúly és az alultápláltság összefüggésben áll a szabálytalan hormonműködéssel, az alacsony csontsűrűséggel és más egészségügyi problémákkal. A kutatók rámutattak továbbá a tényre, miszerint a legtöbb modell a még fejlődésben lévő, lelkileg instabilabb tizenéves korosztály tagjai közül kerül ki, esetükben pedig súlyos következményei lehetnek az elégtelen táplálkozásnak a növekedésükre és fejlődésükre nézve. 

Még veszélyesebb lehet a különféle testsúlycsökkentő gyakorlatok hangsúlyozása, mint a hánytatás, a kábítószerezés, amelyek mind testkép- és étkezési zavarhoz, illetve szívproblémákhoz, a szervezet elektrolit-háztartásának felborulásához, alacsony vérnyomáshoz, akár ájuláshoz is vezethetnek. 

Súlyos következményei lehetnek az elégtelen táplálkozásnakForrás: Thinkstock

A tanulmány éppen a New York-i divathét kezdetén jelent meg. Társszerzője, Sara Ziff, aki a The Model Alliance érdekképviseleti szervezet alapítója, úgy véli, mindez azért bír jelentőséggel, mert felhívják a figyelmet arra, hogy a modellek is ugyanolyan munkavállalók, mint bárki más, és ugyanúgy kijár nekik az egészségük és biztonságuk védelme. 

A szakértők szerint az alacsony testsúlyú modellek és az általuk viselt apró méretű ruhák közvetve hatást gyakorolnak a többi nő testképére is, ezáltal pedig az étkezési zavarok továbbgyűrűzhetnek társadalmi szinten is. 

Anorexia, a modellek legnagyobb ellensége
Az iszonyatos kór, amely nem kímél sem fiatalságot, sem szépséget, sem pedig karriert, a kifutók gazellatestű modelljeinek tucatjával végzett már. Az anorexia nervosa az egyik legádázabb pszichés betegség, az evészavar egyik fajtája. A Life.hu korábban itt írt az anorexiáról.