Még egy okot talált a tudomány arra, miért nem jó, ha túlzásba viszed a saját életed, jelen esetben szexuális életed hasonlítgatását másokéval. Egy friss pszichológiai kutatás során ugyanis azt találták, hogy mindez rossz hatással van a libidódra, ezáltal pedig a szexuális életedre is kihatással van. Miért is? Mindjárt mondjuk. 

Egy olyan világban, ahol lépten-nyomon, akarva-akaratlanul belefuthatunk a sztárok szexuális életét taglaló nyilatkozatokba – amelyeket egyébként sokszor ők maguk tesznek –, nem nehéz engedni a gondolatnak, hogy talán a te hálószobádban nem izzik annyira a levegő, mint mondjuk, teszem azt, Kim Kardashian és Kanye West esetében. 

Nem nehéz engedni a gondolatnak, hogy talán a te hálószobádban nem izzik annyira a levegő, mint Kim Kardashian és Kanye West esetébenForrás: Instagram/Kim Kardashian West

Vagy ott van Nicki Minaj, aki korábban egy magazinnak adott interjújában ecsetelte, mit és hogyan szeret az ágyban. De Jennifer Anistont sem kell félteni: korábban simán elpletykálta egy kérdezz-felelek játékban, hogy kikkel szexelt repülőgépen, és hogyan szoktak huncutkodni férjurával, Justin Theroux-val. 

Nem kell azonban ennyire messzire menni. A kanadai Mississauga Torontói Egyetem kutatói által végzett felmérés szerint már attól is rosszul tudjuk magunkat érezni és gondoljuk úgy, hogy nem elég pikáns a szexuális életünk, ha a barátainkat, esetleg a kollégáinkat hallgatjuk, vagy csak egy magazin szexrovatát olvasgatjuk. Ami még rosszabb, hogy a Personality and Social Psychology Bulletin nevű szaklapban megjelent vizsgálat eredményei szerint mindezzel egyenes arányban a libidónk is csökken. 

Ám nem mindenkinek van oka a kesergésre. A tudósok ugyanis arra jutottak, hogy ez a megállapítás csak azokra igaz, akik az úgynevezett szexuális értelemben nárcisztikusnak mondhatók. Vagyis túlzott igényük van arra, hogy szexuálisan érvényesítsék önmagukat. 

Ez a megállapítás csak azokra igaz, akik szexuális értelemben nárcisztikusak, vagyis túlzott igényük van arra, hogy szexuálisan érvényesítsék önmagukatForrás: Thinkstock
Azok az egyének, akiknek magas fokú a szexuális nárcizmusuk, hajlamosabbak arra, hogy összehasonlítsák magukat másokkal, például a szexben kevésbé gyakorlottakkal. Ha azonban valaki olyannal vetik össze magukat, aki mondjuk jobban teljesít, teljesen magukba zuhannak

– mondta el a tanulmány szerzője, Lisa Day.

A kutató rámutatott továbbá a tényre, miszerint a szexuális értelemben vett nárcizmus nem tévesztendő össze az általános nárcisztikus személyiségjegyekkel. 

Mint minden tanulmánynak, így ennek is van haszna, ami jobbá teheti a társadalom mindennapi életét: ne foglalkozz másokkal, főleg ne a szerelmi életükkel, helyette inkább koncentrálj magadra és a párodra, hogy még harmonikusabb legyen a kapcsolatotok!