Szépek, sikeresek, gazdagok – és ADHD-val, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdenek. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akik korábban nyíltan vállalták betegségüket.

Justin Bieber

A tinilányok bálványa 2016 februárjában beszélt a GQ magazinnak arról, hogy egy éve ADHD-ja miatt gyógyszert kell szednie, amely miatt alvási nehézségei és szorongásai lettek. „Csak ezért hagytam abba a szedését, másért nem tettem volna, mert jót tett" – ismerte el. Justin Bieber később egy koncertjén beszélt őszintén az állapotáról, amelyben kifejtette: valószínűleg ADHD-ja miatt viselkedik másképp, mint azt tőle elvárnák. Ki akar olyan lenni, mint mindenki más? Szerintem az unalmas  – összegezte akkor az énekes.

Justin BieberForrás: AFP/Dimitrios Kambouris
Mi az ADHD?
Az ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) figyelemhiányos hiperaktivitási zavart jelent, ami a figyelem hiányával és hiperaktivitási zavarral együtt járó állapotot jelent. Az ADHD leginkább megfigyelhető tünete a hiperaktivitás, ami már kisgyermekkorban tetten érhető: az érintettek nehezen tudnak kitartóan koncentrálni egy adott feladatra, figyelmük csapongó, gyakran elfelejtenek dolgokat, hatalmas a mozgásigényük, impulzívak. A tünetek kamaszkorban csökkenhetnek, de sokszor a felnőttkorban is megmaradnak a problémák. Gyógyszeres kezeléssel és viselkedésterápiával jól kezelhető.

Paris Hilton

Az egykor botrányairól híres, mára azonban komoly üzletasszonnyá lett Hilton lány 2007-ben Larry Kingnek beszélt arról, hogy 12 éves korában állapították meg nála az ADHD-t, ami miatt a mai napig gyógyszert kell szednie. Ez egy olyan dolog, amivel egész életemben foglalkoznom kell. De megtanultam, jól vagyok  – fogalmazott.

Paris HiltonForrás: AFP/Valerie Macon

Ryan Gosling

Napjaink kedvenc hollywoodi férfisztárja igyekszik a nyilvánosságtól távol élni magánéletét – az azonban már évekkel korábban kiderült Ryan Goslingról, hogy gyermekkorában olvasási problémákkal küzdött, illetve ADHD-t is diagnosztizáltak nála. Mindezek miatt speciális igényű gyerekekkel tanult együtt.

Ryan GoslingForrás: AFP/Loic Venance

Solange Knowles

Beyoncé húga, Solange egy korábbi nyilatkozatában elmondta: állandó lelkesedése, energikussága miatt sokaktól megkapta azt a háta mögött, hogy valószínűleg kábítószerezik. A háttérben azonban valójában az ADHD állt, amelyet kétszer is diagnosztizáltak az énekesnőnél, mégis csak a második alkalommal fogadta el, hogy valóban ez állhat a háttérben. Nem hittem el, amikor az első orvos mondta. Azt hiszem, tagadásban voltam  – emlékezett vissza rá.

Solange KnowlesForrás: AFP/Jason Merritt
Forrás: AFP/Stefan Rousseau
Angelina Jolie: "A szex nem volt elegendő"
Az Egyesült Államokban élők 19%-át érinti valamilyen mentális betegség, a számok azonban itthon is rémisztően magasak: egy tavaly készült felmérés szerint Magyarországon a lakosság 38%-át érinti valamilyen pszichés betegség, amelyből a depresszió a leggyakoribb. A lelki és pszichés problémák a sztárokat sem kímélik: összegyűjtöttünk 5 hírességet, akik megosztották történetüket a világgal, és ezzel segítettek abban, hogy közelebb kerüljön hozzánk a betegségük, illetve leszámoljanak a köréjük épült sztereotípiákkal. Kattints ide a cikkért!

Michael Phelps

Ki gondolta volna, hogy minden idők legsikeresebb olimpikonjára folyamatosan panaszkodtak a tanárai, mert nem tudott huzamosabb ideig egy helyben ülni? Michael Phelpsnél végül a család háziorvosa állapította meg az ADHD-t, ami miatt 9 éves korától gyógyszert kellett szednie.

Az úszócsillag egy interjújában elmondta: míg a többi társa délben ebédelt, addig neki az iskolanővérhez kellett mennie a gyógyszeréért. Végül 2 év után abbahagyta a szedését. Itt jött képbe az úszás, ami sokat segített neki a figyelmének összpontosításában és a felesleges energiái levezetésében.

Michael PhelpsForrás: AFP/Andrew Yates