Lefogytam! De hogyan tovább?

Forrás: Thinkstock -
fogyás életmódváltás test változás stressz2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Javában tart a nagy életmódváltásod: megreformáltad az étkezésed, rendszeresen eljársz edzeni, és motiváltabbnak érzed magad, mint valaha. Ám belegondoltál már abba, mi lesz akkor, ha elérted a kívánt testsúlyt? Ha végre jó érzéssel szemléled magad a tükörben? Mi lesz azután?

Az életmódváltás szépsége éppen a nehézségében rejlik. Elkezdeni még csak-csak megy, ám folytatni, kitartani, átlendülni a buktatókon, motiválni magad, majd győztesként távozni a végén – ezek már bizony csak keveseknek mennek.

Életmódot váltani kőkemény stressz.

És most nem csupán a kezdetekről, nem csupán a salátákból álló vacsorákra gondolunk, hanem azokra a nehezebb pontokra, amikor már éppen hogy feladnád, éppen hogy kihagynád azt az edzést, vagy betolnál egy sütit – ám te mégis ellenállsz, és kitartasz az elhatározásod mellett. És itt kanyarodjunk is vissza a bekezdés első mondatára: mert éppen ebben rejlik a szépsége. Mindeközben rengeteget tanulsz önmagadról, a korlátaidról, a többi emberről, a testedről és még sok minden másról.

Soha ne add fel Forrás: Thinkstock

Tévúton jár az, aki a megváltozott életmódbeli szokásaitól várja új énjének felszínre bukkanását. Attól, hogy lefogysz, még nem leszel új ember. A tested megváltozik, esetleg erősebb és kitartóbb leszel, ám ha romokban hever a párkapcsolatod, rossz viszonyt ápolsz a családoddal, vagy nem szereted a munkádat – ezek bizony mind maradni is fognak. Egészen addig, amíg nem változtatsz az életed ezen területein is. És éppen itt rejlik a kulcs: egyszer már megtapasztalhattad, mit tudsz elérni, ha változtatsz. Miért ne tehetnéd ezt meg a kapcsolataidban is? Vagy a karrieredben?

Ha ezeket tudatosítod magadban, látni fogod, hogy

a változás nem kívülről, hanem bizony belülről jön.

A megoldás kulcsa pedig nem más, mint a gondolataid megreformálása: el kell hinned magadról, hogy bármire képes vagy. Te magad rendelkezel az életed felett, és csakis te lehetsz az, aki véghezviszi, amit elhatározott.

Lehet, hogy sikerült lefogynod. Hogy elérted végre a kívánt alakot, és végre magabiztosan tudsz végigsétálni a strandon egy szál bikiniben. A változás azonban itt még nem ért véget: hiába az a dögös bikini és a karcsú test, ha a gondolataiddal még nem érted utol saját magad. Mert lehet valaki elképesztően szexi néhány kiló plusszal is magán, és lehet valaki egy szürke kis veréb egy olyan külsővel, amelyet még a topmodellek is megirigyelnének.

A változás azonban itt még nem ért véget: hiába az a dögös bikini Forrás: Thinkstock

Hidd el magadról, hogy jó vagy, hogy szerethető vagy, akár még azzal a kis úszógumival is a derekadon, vagy a furcsán álló füleiddel, vagy akár a szeplőiddel együtt. Fogadd el magad, és a tényt, hogy csakis rajtad múlik, hogy állsz a testedhez, magadhoz, az életedhez, hogy hogyan formálod át, min alakítasz, és min nem.

Mit mond a pszichológus?

A Life.hu megkérdezte Somogyi Kata klinikai szakpszichológust arról, mit gondol, mi van a nagy életmódváltás után, és hogyan tud valaki tovább haladni azon az ösvényen, amelyen egyszer már elindult. „A változásnak a gondolkodásmódban is változást kell hoznia. Jó, ha ezt az életmódváltás is elindítja, ha nem, ami valószínűbb, akkor érdemes pszichológus segítségét is kérni, hogy ne essen vissza onnan, amit egyszer már elért, avagy teljesebb legyen a siker. A boldogság nagyobb részben a mentális beállítottságunkon múlik, és nem a körülményeken – ezt érdemes tudni."

Ne a fogyásodtól várd tehát a nagy változást, hanem magadtól, a gondolataidtól és a hozzáállásodtól. Ha ezt tudatosítod magadban, bármire képes leszel.

Veszélyes főzési tanácsokat osztogat Gwyneth Paltrow?http://www.life.hu/drlife/20170404-gwyneth-paltrow-szineszno-receptjei-szalmonellat-es-gyomorrontast-okozhatnak.htmlIsmét áll a bál Gwyneth Paltrow körül. A szőke színésznőt ezúttal receptjei miatt kezdték kritizálni a szakértők, mivel a szakácskönyveiben nem tér ki azokra az alapvető élelmiszer-biztonsági óvintézkedésekre, amelyekkel csökkenthető a szalmonellafertőzés és a Campylobacter nevű baktérium által okozott megbetegedések kockázata. Dr. LifeAFPHollywoodi sztárok, akik diszlexiával küzdenekhttp://www.life.hu/drlife/20170403-diszlexiaval-kuzdo-sztarok-jennifer-aniston-tom-cruise-salma-hayek.htmlHíresek, gazdagok, és nagyon sikeresek abban, amit csinálnak – mindezt pedig úgy érték el, hogy egy kis hátránnyal indultak el a csúcsig vezető úton. A Life.hu most összegyűjtötte azokat az ismert filmsztárokat, akiknél korábban diszlexiát állapítottak meg. Dr. LifeAFP7 kérdés az egészségről: Kocsis Korinnahttp://www.life.hu/drlife/20170328-kocsis-korinna-szepsegkiralynotol-es-modelltol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit, és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal a gyönyörű szépségkirálynőt, Kocsis Korinnát faggattuk. Dr. Life--Híres modellek, akiket fogyatékosságuk tett gyönyörűvé és példaképpéhttp://www.life.hu/drlife/20170320-fogyatekos-modellek-koztuk-winnie-harlow-madeline-stuart-melanie-gaydos.htmlAz utóbbi években egyre inkább feloldódni látszik a divatipar tökéletességre való ádáz törekvése, ezáltal pedig egyre több különleges karakterű modell került a figyelem középpontjába, akik valamilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal élnek együtt. Ők az élő példa arra, hogy a szépség és a tökéletesség relatív fogalom. Dr. Life--7 kérdés az egészségről: Iszak Eszterhttp://www.life.hu/drlife/20170314-iszak-eszter-musorvezetotol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit, és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal Iszak Esztert kérdeztük ki. Dr. Life--Miért baj az nekünk, ha előttünk teszi szét a lábát egy sovány modell?http://www.life.hu/drlife/20170314-yves-saint-laurent-kampany-hatasa-a-testkepre-es-az-etkezesi-zavarokra.htmlHatalmas botrányt kavart a napokban a világhírű divatház, Yves Saint Laurent kampánya, amelyet később a francia reklámfelügyeleti hatóság el is távolíttatott. De mi volt az üzenete, és miért káros ránk, földi halandókra nézve? Ennek jártunk utána. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.