Ritka betegségek a filmvásznon

film ritka betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Betegnek lenni senki sem szeret – egy ritka, még az orvosok számára is rejtélyt jelentő kórkép azonban nem csupán az illető egészségét, hanem az egész életét megkeserítheti. Az alábbi filmek főszereplői ritka betegségeket hoznak közelebb a nézőkhöz, történetük pedig bárki számára példa lehet arra, hogy kitartással és elszántsággal bármit el lehet érni.

Eszeveszett küzdelem

Mit tennél, ha kiderülne, hogy a gyermeked ritka genetikai betegsége miatt a tudomány jelenlegi állása szerint mindössze 9 évet élhetne? John és Aileen három csemete büszke szülei, boldogságukat azonban beárnyékolja a tény, hogy három gyermekük közül kettőjüket az úgynevezett Pompe nevű kórral diagnosztizálták. Ez a betegség a glikogén felhalmozódását okozza a sejtekben, aminek következtében a belső szervek izmai és az idegsejtek is elhalnak. A házaspár egyetlen reménye egy visszavonult, makacs és önfejű genetikus, akivel együtt minden erejükkel azon vannak, hogy megtalálják a betegség ellenszerét.

A mindenség elmélete

A 2015-ben Oscar-díjra jelölt film nem csupán Stephen Hawking munkásságát, életét és személyét hozta közelebb hozzánk, földi halandókhoz, hanem ritka betegségét, az ALS-t is. A világszinten ismert vezető elméleti fizikust 21 évesen diagnosztizálták a mozgatóidegeket megtámadó betegséggel, amelynek következtében az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, majd elsorvadnak. Az ALS gyógyítása egyelőre nem ismert, a túlélési esélye átlagosan 3,5 évre datálható. Stephen Hawkingnak is orvosai mindössze 2 évet adtak, ő azonban évtizedekkel élte túl a neki jósolt időt. A főszerepet alakító Eddie Redmayne-t 2015-ben Oscar-díjjal jutalmazták a filmben nyújtott alakításáért.

Az óriás

Kevin és Max egymás ellentétei, egy dolog mégis közös bennük: mindketten egy-egy ritka betegségben szenvednek, ami miatt mindkettőjüket különcnek tartják és csúfolják az iskolában. Kevin az úgynevezett Morquio-szindrómában szenved, amire jellemző az alacsony növés és a csontdeformitás, valamint az enyhe értelmi fogyatékosság, Max azonban Kevinnel ellentétben testileg túlméretezett, az iskolában pedig bukdácsol. A két fiú végül tanulópár lesz, ám a tanórákra való készülés helyett úgy döntenek, inkább kedvenc meséjükbe, Arthur király történetébe lehelnek új életet.

Lorenzo olaja

Az igaz történeten alapuló film főszereplője Lorenzo Odone, akit mindössze 6 éves korában támadott meg egy súlyos idegsorvadásos betegség, az úgynevezett adrenoleukodisztrófia (ALD). A betegség lényege, hogy a sejtekben annyi zsírsavat halmoz fel, hogy azok súlyosan károsítják az agy idegrostjait. A kisfiúnak orvosai mindössze 2 évet adtak, szülei azonban nem hajlandóak belenyugodni a diagnózisba. Édesapja, Augusto Odone minden erejével azon van, hogy enyhítse a betegség tüneteit és a vele együtt járó rohamokat. Így kísérletezi ki a speciális olíva- és repceolajból készült keveréket, amely a Lorenzo olaja nevet kapja. A készítmény egyébként nagy vitákat váltott ki tudományos körökben, egy később készült kutatás azonban megállapította a hatékonyságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.