Sokan lájkvadász netes videókkal és MacGyver szintű, otthoni gyógymódokkal próbálják meg kezelni beteg gyermeküket. Ez nemcsak felelőtlenség, de veszélyes is. Legutóbb egy apuka próbálta meg hajszárítóval csillapítani a kisbabája hasfájását.

„Egy apuka az interneten fellelt videóról ellesett módon próbálta csillapítani 13 napos újszülöttjének a hasfájását. A videó azt mutatja be, hogy a hajszárító meleg levegőjét a gyermek hasára fújva megszűnik a hasfájás. Sajnos ez esetben a csecsemő hasán és lábán a forró levegő hatására súlyos, mély égési sérülések keletkeztek, és ellátásunk után égési intenzív osztályra került az újszülött..." – olvasható a Magyar Gyermekmentő Alapítvány Facebook-oldalán.

Hajszárítóval akarta enyhíteni gyermeke hasfájását egy apuka, súlyos, mély égési sérüléseket okozva ezzelForrás: Facebook/Magyar Gyermekmentő Alapítvány

„Sokan a legvadabb ötleteket is kipróbálják, és nem elég türelmesek, ha a gyermekük betegségéről és gyógyulásáról van szó" - mondta dr. Novák Hunor gyermekekkel foglalkozó orvos a Life.hu-nak. Az orvos emlékeztet arra is, hogy a gyermekkori megbetegedéseket a leggyakrabban valamilyen vírus okozza, amik spontán gyógyulnak. „Ha a konkrét esetet nézzük, akkor elmondható, hogy ha 40 centire tartjuk a hajszárítót a testünktől, akkor nem lesz semmi bajunk, ha viszont 3-5 centiről fújjuk a (meleg) levegőt a gyerekre, akkor másodpercek alatt megéghet a baba." 

Dr. Novák kiemeli, hogy egy hasfájásnak számos oka lehet. „Lehet, hogy sokat evett a baba. Lehet, hogy felpuffadt, vagy nem volt jó a tápszer.

Dr. Novák Hunor: „Sokan a legvadabb ötleteket is kipróbálják, és nem elég türelmesek, ha a gyermekük betegségéről és gyógyulásáról van szó"Forrás: Dr. Novák Hunor

Ilyen esetekben segíthet, ha megmasszírozzuk, megsimogatjuk a hasát, és a szélcső használata sem árthat, de a legfontosabb, hogy konzultáljanak a szülők az orvossal."  

Meglepő, viszont van olyan dolog, amiben a hajszárító valóban segíthet, de ehhez nem kell a gyerekre fújni a levegőt. 

A hajszárító, a porszívó zúgása, az autó hangja... ezek mind segíthetnek egy síró gyermeknek abban, hogy kizökkenjen az addigi állapotából, és mivel új ingert észlel, megnyugodhat. 

A hajszárító igenis segíthet bizonyos esetekben: a zúgó hang kizökkentheti a gyermeket, megnyugodhat tőleForrás: Thinkstock

A szakorvos szerint az alapvető probléma a hajszárítós apukához hasonló eseteknél, az, hogy az emberek nem az alapján döntik el, hogy egy tanács mennyire hiteles, hogy ki mondja, hanem az alapján, hogy mennyien osztották meg az adott videót. „Ha a gyermekünk egészségéről van szó, akkor ne hagyatkozzunk a netes válaszkereső oldalakra. Használjuk az internetet, de olyan helyeket keressünk, például orvos-beteg portálokat, ahol szakorvosok adnak tanácsot - mondja dr. Novák Hunor, aki a rendeléseken a legkülönbözőbb esetekkel találkozik. - Emlékeszem, hogy volt egy kisgyerek, aki már nagyon sorvadt állapotban került hozzánk a kórházba. Az édesanya nehezen, de elárulta, hogy nem vitte orvoshoz, amikor a tünetek fokozódtak, hanem ehelyett hosszú ideig biorezonanciára hordta. A gyerek életveszélybe került."