5 tünet, ami azt jelzi, hogy túl sokat ültél a számítógép előtt

Forrás: Origo -
szemszárazság szembetegség PIROSSZEM2017 számítógép
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az irodai munkát végzők a munkaidőben is 8-12 órát töltenek a számítógép előtt. Aztán hazamennek és még otthon is bekapcsolják a laptopot, átfutják a levelezésüket vagy a közösségi oldalakat. Így naponta akár 14-16 órát is eltölthetünk a különböző monitorok előtt. Ezek a tünetek azonban azt jelzik, hogy ideje szünetet tartanod. Figyelj rájuk!

1. Úgy érzed, mintha megerőltetted volna a szemedet
Ha ezt érzed, akkor ideje szünetet tartani. Ilyenkor problémák adódhatnak a fókuszálással, jelentkezhet szem és fejfájás. Segítgetnek a speciális lencsékkel ellátott szemüvegek, ahogyan a munkahelyi állomás átrendezése is. Bármilyen nehéz is erre figyelni, de pislogj többet és rendszeresen tarts szünetet!

A túl sok monitor előtti üléstől problémák adódhatnak a fókuszálással, jelentkezhet szem és fejfájás Forrás: Origo

2. Szemszárazság
A megerőltetett szemből következik a szemszárazság, mely jellemző tünetei között szerepel a viszkető, szúró, égető vagy az úgynevezett idegentest-érzés, a homályos látás, a túlzott fényérzékenység, valamint a szem kivörösödése. A korábban említett szünetek mellett, ilyenkor ajánlott szemszárasság elleni szemcseppet használni, ha pedig a tünetek nem enyhülnek, orvoshoz fordulni!


3. Fejfájás
Tenziós fejfájás jelentkezhet, ha túl sok időt töltünk a monitorunk előtt. Tulajdonképpen a fejfájás ilyenkor azért alakul ki, mert a szemünk izmai görcsösen megfeszülnek, ha órákon át mereven nézzük a számítógép monitorát. Ilyenkor elsősorban halántéktáji és homloktáji fájdalom jelentkezik. Ha a szünet és a szemcsepp nem segít, akkor javasolt a recept nélkül is kapható fájdalomcsillapító szedése.

Használjunk szemcseppet! Forrás: Shutterstock

4. Hát- és kézfájás
A több órás számítógép előtti munkavégzés okozhat mozgásszervi panaszokat is. A kényszertartás, a rossz testtartás okozhat hátfájást, míg az egér helytelen használatával kialakulhat csuklófájdalom. Ha zsibbadást érzünk a lábunkban, azt a rossz testtartás, a nem megfelelően beállított szék és asztal magasság is okozhatja. Ezeken kívül fontos, hogy tarts szünetet, legalább óránként 5-10 percre állj fel és tornázz, nyújtózz kicsit.

5. Szédülés
Ha a hosszú ülés során a nyaki gerincünket túlterheljük, az nemcsak fejfájást, de szédülést is okozhat. De ezt kiválthatja az is, ha pislogás és szünet nélkül, bámuljunk a monitort.

Egy pánikbeteg nő története: "Arra vágytam, hogy szervi problémám legyen, mert az megfogható"http://www.life.hu/drlife/20171021-egy-panikbeteg-no-tortenete.htmlA pánikrohamok során az emberek halálfélelmet éreznek, Most egy pánikbeteg olvasónk történetét olvashatjátok. Dr. Life--A kávé pozitív hatásaihttp://www.life.hu/drlife/20171030-a-kave-jotekony-hatasai.htmlA kávé feltölti az embert reggel energiával, de egy jó minőségű kávé még jótékony hatással is lehet a szervezetedre. Persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk. Dr. LifeOrigoHírességek, akik súlyos szembetegséggel harcolnakhttp://www.life.hu/drlife/20171021-sztarok-komoly-szemproblemaval.htmlMila Kunis egy operációnak köszönheti, hogy újra lát, míg pusztán a véletlenen múlt, hogy a The Walking Dead egyik főszereplője nem vakult meg végleg egy balesetben. Dr. Life--Így varázsold üdévé az arcod egy fárasztó naponhttp://www.life.hu/drlife/20170925-varazsold-udeve-az-arcod-egy-faraszto-napon.htmlSzinte mindenkivel előfordult már, hogy egy fárasztó nap végén, kora este még el kellett rohannia a szülői értekezletre, jelenése volt egy céges rendezvényen, vagy színházba ment a barátaival. Tetszik vagy sem, az egész napos rohanás és munka, estére bizony nyomot hagy az arcunkon. Íme néhány tipp, hogy üdévé varázsold magad!Dr. LifePánik és szorongás - ezzel harcolnak a Radio Mobster tagjaihttp://www.life.hu/drlife/20171013-radio-mobster-a-panikkal-is-megharcol-az-x-faktorban.htmlLámpaláz, pánikbetegség, szorongás... mindhárom jelenség megnehezítheti egy előadóművész életét. Jól tudják ezt a Radio Mobster banda tagjai is, akik elsőként búcsúztak az idei X-Faktortól. Gáspár Laci mentoraltjai nincsenek könnyű helyzetben. Mint olyan sok kreatív emberen, rajtuk is gyakran eluralkodik a fent említett három állapot. Dr. Life--Kínok között: feleslegesen operálták le ennek a nőnek a melléthttp://www.life.hu/drlife/20170922-fertozesek-es-szornyu-borbetegsegek-miatt-leoperaltak-a-mellet.html„Úgy nézett ki, mintha a testemet valami belülről felfalná" - ezt June Pecce mondta, aki egy rutin-szűrővizsgálat után 4 héttel már az életéért küzdött, mert egy rejtélyes betegség miatt elhalt a mellén a szövet. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.