Matt Horick olyan gyerek volt, mint bárki más. Imádott a szüleivel táborozni, hajókázni. Emellett rendszeresen focizott és baseballozott. Matt egészséges srác volt, bár a lábujjai mindig szóba kerültek, ha orvoshoz ment, de csak annyit mondtak rá, hogy furcsa...

Az egyik tavaszi szünetben Matt együtt játszott a barátaival az udvarukon. Amikor lehajolt, hogy felvegyen valamit, éles fájdalmat érzett a hátában, és nem tudott többé felegyenesedni, ekkor alig volt hétéves. Szülei azonnal a kórházba vitték, ahol számos röntgenvizsgálatot végeztek rajta. A leletre várva Matt újra képes volt kiegyenesedni, ám az egész család megdöbbent, amikor az orvos közölte, hogy mit találták a röntgenképeken.

Számos röntgenvizsgálatot végeztek a kamasz fiúnForrás: oprah.com

Mattnél akkor csipődiszpláziát diagnosztizáltak. Ebben az állapotban a combcsont felsőrésze kicsúszik a helyéről. Súlyos esetben krónikus fájdalmakat, járási nehézségeket okozhat.

Az orvosok azt tanácsoltak a szülőknek, hogy várják meg, amíg Matt csontjai megállnak a növésben, és csak azután operálják meg. Ez pedig azt jelentette, hogy tartós gyógyulást csak tinédzserkorától remélhetett az örökké mozgásban lévő Matt. Ahogyan a fiú nőtt, úgy vált egyre láthatóbbá, ahogyan a csípője kitüremkedett az oldalán, és a bicegése is feltűnőbbé vált. „Néha annyira erős volt a fájdalom, hogy nem tudtam megmozdulni"- mondja a ma már felnőtt férfi, aki nehezen viselte, hogy állapota miatt mindenki kicsúfolta. Néhány nappal a 15. születésnapja előtt az orvosok elvégezték rajta a régóta várt műtétet. „Egy 20 centis vágást ejtettek a csípőmön. Széthúzták az ízületet, és letisztították a combcsontot, hogy beilleszkedjen a helyére. Majd három helyen rögzítették" - folytatta Matt, a Life csatornán látható, Rejtélyes diagnózis műsorban.

Szörnyű betegség nyomorította meg Matt testétForrás: oprah.com

A kamasz srác 10 hónapig járt mankóval, majd fokozatosan hagyta el, és a következő évben már teljesen aktív életet élt. Rákapott a vízi sportokra, rengeteget wakeboardozott. De egyik alkalommal hatalmasat esett, és azonnal érezte, hogy valami baj történt. „A nyakamtól lefelé, az egész testemben lüktető fájdalmat éreztem." Néhány órával később Matt újra képes volt járni, de hatalmas fájdalmai voltak. Szülei aggodalma ellenére a tizenhét éves srác nem volt hajlandó orvoshoz menni.

De két héttel a baleset után egy dudor jelent meg közel a gerincéhez. Matt azonnal kórházba került, ahol CT-vizsgálatot végeztek el rajta.

Az orvosok az onkológiára küldték a fiatalembert. „Mivel nagyon gyorsan alakult ki a kőkemény csomó, ezért az elsődleges diagnózisuk az volt, hogy rákos elváltozásról van szó. Ezután tűbiopsziát végeztünk. Csakhogy a szövettani eredményből kiderült, hogy nem rákos daganatról, hanem fibromatosisról, vagyis jóindulatú daganatról volt szó, amely az alapvető szervek működészavarát okozza"- mondja Matt orvosa. A fiút kemoterápiára küldték, de hat hét után sem csökkent a hátán lévő tumor. Viszont az újabb CT-vizsgálat azt mutatta ki, hogy a gerincén két izom is csontszerű alakzattá vált. Vagyis a lágyizmai kezdtek csonttá alakulni. Csakhogy ez nem természetes folyamata a fibromatisisnak. Matt furcsa tüneteire a választ a fiú lábujjainál találták meg az orvosok. A lábujjai szinte L-alakúak voltak.

Lábujjai a betegség miatt L-alakúakForrás: oprah.com

Ekkora diagnosztizálták az orvosok Matt betegségét, mely a kőember-szindróma, vagyis a fibrodysplasia ossificans progressiva.

A gyógyíthatatlan betegség következtében az izmok körüli kötőszövetek fokozatosan csonttá kövülnek egy hibás gén miatt. A betegségre születéskor csupán a nagylábujjak görbesége utalhat, végül a betegek testszerkezete teljesen eldeformálódik, a mellkas egyre több helyen elcsontosodik, ami korlátozza a levegővételt.

Matt csípő problémáit is az FOP okozta. Az eséskor bekövetkezett traumától, pedig felgyorsultak testében a kőember-szindróma tünetei. Matt folyamatosan gyulladáscsökkentőket szedett, de a következő években egyre több csont alakult ki a hátában. A járás elviselhetetlen fájdalommá vált számára. Matt ma 28 éves, arra készül, hogy megszerezze a pszichológia diplomáját, másokon próbál segíteni, és azt reméli, hogy a következő életben, egy egészséges testbe születik.

A ma 28 éves Matt Horick másokon próbál segíteniForrás: oprah.com

Rejtélyes diagnózis - Új részek minden szombaton és vasárnap 20:00-tól a Life TV műsorán