Kőember-szindróma nyomorította meg a kamasz fiú testét

Forrás: oprah.com -
diagnózis Kőember szindróma csontok Life TV Rejtélyes diagnózis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Matt Horick olyan gyerek volt, mint bárki más. Imádott a szüleivel táborozni, hajókázni. Emellett rendszeresen focizott és baseballozott. Matt egészséges srác volt, bár a lábujjai mindig szóba kerültek, ha orvoshoz ment, de csak annyit mondtak rá, hogy furcsa...

Az egyik tavaszi szünetben Matt együtt játszott a barátaival az udvarukon. Amikor lehajolt, hogy felvegyen valamit, éles fájdalmat érzett a hátában, és nem tudott többé felegyenesedni, ekkor alig volt hétéves. Szülei azonnal a kórházba vitték, ahol számos röntgenvizsgálatot végeztek rajta. A leletre várva Matt újra képes volt kiegyenesedni, ám az egész család megdöbbent, amikor az orvos közölte, hogy mit találták a röntgenképeken.

Számos röntgenvizsgálatot végeztek a kamasz fiún Forrás: oprah.com

Mattnél akkor csipődiszpláziát diagnosztizáltak. Ebben az állapotban a combcsont felsőrésze kicsúszik a helyéről. Súlyos esetben krónikus fájdalmakat, járási nehézségeket okozhat.

Az orvosok azt tanácsoltak a szülőknek, hogy várják meg, amíg Matt csontjai megállnak a növésben, és csak azután operálják meg. Ez pedig azt jelentette, hogy tartós gyógyulást csak tinédzserkorától remélhetett az örökké mozgásban lévő Matt. Ahogyan a fiú nőtt, úgy vált egyre láthatóbbá, ahogyan a csípője kitüremkedett az oldalán, és a bicegése is feltűnőbbé vált. „Néha annyira erős volt a fájdalom, hogy nem tudtam megmozdulni"- mondja a ma már felnőtt férfi, aki nehezen viselte, hogy állapota miatt mindenki kicsúfolta. Néhány nappal a 15. születésnapja előtt az orvosok elvégezték rajta a régóta várt műtétet. „Egy 20 centis vágást ejtettek a csípőmön. Széthúzták az ízületet, és letisztították a combcsontot, hogy beilleszkedjen a helyére. Majd három helyen rögzítették" - folytatta Matt, a Life csatornán látható, Rejtélyes diagnózis műsorban.

Szörnyű betegség nyomorította meg Matt testét Forrás: oprah.com

A kamasz srác 10 hónapig járt mankóval, majd fokozatosan hagyta el, és a következő évben már teljesen aktív életet élt. Rákapott a vízi sportokra, rengeteget wakeboardozott. De egyik alkalommal hatalmasat esett, és azonnal érezte, hogy valami baj történt. „A nyakamtól lefelé, az egész testemben lüktető fájdalmat éreztem." Néhány órával később Matt újra képes volt járni, de hatalmas fájdalmai voltak. Szülei aggodalma ellenére a tizenhét éves srác nem volt hajlandó orvoshoz menni.

De két héttel a baleset után egy dudor jelent meg közel a gerincéhez. Matt azonnal kórházba került, ahol CT-vizsgálatot végeztek el rajta.

Az orvosok az onkológiára küldték a fiatalembert. „Mivel nagyon gyorsan alakult ki a kőkemény csomó, ezért az elsődleges diagnózisuk az volt, hogy rákos elváltozásról van szó. Ezután tűbiopsziát végeztünk. Csakhogy a szövettani eredményből kiderült, hogy nem rákos daganatról, hanem fibromatosisról, vagyis jóindulatú daganatról volt szó, amely az alapvető szervek működészavarát okozza"- mondja Matt orvosa. A fiút kemoterápiára küldték, de hat hét után sem csökkent a hátán lévő tumor. Viszont az újabb CT-vizsgálat azt mutatta ki, hogy a gerincén két izom is csontszerű alakzattá vált. Vagyis a lágyizmai kezdtek csonttá alakulni. Csakhogy ez nem természetes folyamata a fibromatisisnak. Matt furcsa tüneteire a választ a fiú lábujjainál találták meg az orvosok. A lábujjai szinte L-alakúak voltak.

Lábujjai a betegség miatt L-alakúak Forrás: oprah.com

Ekkora diagnosztizálták az orvosok Matt betegségét, mely a kőember-szindróma, vagyis a fibrodysplasia ossificans progressiva.

A gyógyíthatatlan betegség következtében az izmok körüli kötőszövetek fokozatosan csonttá kövülnek egy hibás gén miatt. A betegségre születéskor csupán a nagylábujjak görbesége utalhat, végül a betegek testszerkezete teljesen eldeformálódik, a mellkas egyre több helyen elcsontosodik, ami korlátozza a levegővételt.

Matt csípő problémáit is az FOP okozta. Az eséskor bekövetkezett traumától, pedig felgyorsultak testében a kőember-szindróma tünetei. Matt folyamatosan gyulladáscsökkentőket szedett, de a következő években egyre több csont alakult ki a hátában. A járás elviselhetetlen fájdalommá vált számára. Matt ma 28 éves, arra készül, hogy megszerezze a pszichológia diplomáját, másokon próbál segíteni, és azt reméli, hogy a következő életben, egy egészséges testbe születik.

A ma 28 éves Matt Horick másokon próbál segíteni Forrás: oprah.com

Rejtélyes diagnózis - Új részek minden szombaton és vasárnap 20:00-tól a Life TV műsorán

Három furcsa betegség, amiről eddig még nem hallottálhttp://www.life.hu/drlife/20171025-harom-kulonleges-betegseg.htmlHárom ember, három különös betegség. A 23 éves nő olyan módon tudja kicsavarni a testét, ahogyan eddig még nem láttad. A 17 éves fiatalember csak egy speciális géppel aludhat, különben meghal. Az 50 éves férfi magassága pedig alig éri el a 70 centit. Különös betegségek nyomában! Dr. LifeNorthfotoÍgy varázsold üdévé az arcod egy fárasztó naponhttp://www.life.hu/drlife/20170925-varazsold-udeve-az-arcod-egy-faraszto-napon.htmlSzinte mindenkivel előfordult már, hogy egy fárasztó nap végén, kora este még el kellett rohannia a szülői értekezletre, jelenése volt egy céges rendezvényen, vagy színházba ment a barátaival. Tetszik vagy sem, az egész napos rohanás és munka, estére bizony nyomot hagy az arcunkon. Íme néhány tipp, hogy üdévé varázsold magad! Dr. LifeEmlékszel még ezeknek a tévés dokiknak a nevére? - Kvízhttp://www.life.hu/drlife/20171021-kviz-felismered-a-teves-dokikat.htmlEmlékszel még arra, hogy a különböző tévés dokik milyen néven rendeltek? Párosítsd össze a fotókat és a neveket, és az eredményhirdetésnél igazán jól fogsz szórakozni! Dr. Life--Miről árulkodik a kisbaba széklete és vizelete?http://www.life.hu/drlife/20171021-mirol-arulkodik-a-kisbaba-szeklete-es-vizelete.htmlMit jelent kisbabáknál a krémes színű széklet, és milyen jelek utalnak arra, ha a gyermeknek vesemedence-gyulladása van? Dr. Life--Zárt ajtók mögött: királynők és hercegnők nőgyógyászati betegségeihttp://www.life.hu/drlife/20170925-uralkodok-nogyogyaszati-betegsegei.htmlA brit királyi család hölgy tagjait sem régen, sem most nem kímélték a nőgyógyászati betegségek. Volt, aki a szülésnél került életveszélyes állapotba, más öregkorában élt meg szörnyű kínokat, melyeket az orvosok sem tudtak segíteni. Dr. Life--Nem alszik a kamasz gyereked? Nem lusta! Ez lehet a gond!http://www.life.hu/drlife/20171028-ha-nem-alszik-eleget-a-tinedzser.htmlSok szülő panaszkodik arról, hogy a tinédzser gyereke ne alszik eleget, vagy alszik, de inkább a késő reggeli, délelőtti időszakban durmol az ágyában. Ezt legtöbbször a lustasággal, vagy azzal magyarázzuk, hogy túl sokáig volt fent ébren. Ez viszont csak féligazság.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.