Az emésztés és a végtermék milyensége fontos visszajelzés az egészségi állapotunkról, ezért is fontos odafigyelnünk arra, hogy milyen a székletünk. A fekete, vagy piros szín bajt jelez, de az állag sem mindegy!

A székletéről senki nem szeret beszélni, pedig a végtermék milyensége fontos visszajelzés az egészségi állapotunkról. Orvoshoz sem szeretünk fordulni, pedig ezt nem kellene szégyellni! A kutatások szerint 7 különböző fajtájú széklet van, és ezek közül csak kettő az egészséges.

Amit hagysz a vécében, olyan az egészségedForrás: Dreamstime


1. Különálló, kemény darabok – Súlyos székrekedés
2. Darabos, de kolbász alakú – Székrekedés
3. Repedt, kolbász alakú – Normális
4. Puha, kolbász alakú – Normális
5. Puha foltok, éles szélekkel – Rosthiányt jelez
6. Szirupos, pépszerű érdes élekkel – Enyhe hasmenés
7. Teljesen folyékony – Súlyos hasmenés

Ilyen típusai vannak a székletnekForrás: Wikipedia

Ha az emésztés jól működik, akkor fájdalom és nagyobb erőltetés nélkül zajlik az ürítés, bármi más bajt jelenthet: bélrák vagy irritábilis bélszindróma is állhat a háttérben. Az egészséges széklet közepesen barna, puha, de nem folyékony, könnyű kiüríteni, és nincs rajta sok repedés. Az ettől eltérő, tehát a túl nehéz széklet, vagy a túl folyékony nem egészséges, és ha néhány nap múltával nem rendeződik a helyzet, orvoshoz kell fordulni. A zöld széklettől még nem kell megijedni, ez túl sok zöldség fogyasztása esetén előfordulhat, ha viszont fekete, akkor irány az orvos, mert belső vérzés vagy bélrák jele lehet. Ugyanígy a piros sem jó, az is vért jelenthet. A laza, világos színű széklet magasabb zsírtartalmú ételek fogyasztása miatt alakulhat ki, de az is lehet, hogy baj van a hasnyálmiriggyel vagy az epehólyaggal. A naponta egy-két ürítés a teljesen normális, de ez az ember emésztésétől is függ. A lényeg, ha tartós változás állna be, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni - írja a The Sun.