Bárkivel előfordulhat, hogy vizelet-visszatartási problémával küzd, legyen szó fiatalokról, idősekről, férfiakról vagy nőkről. Ez a probléma lehet időszakos vagy krónikus, de szerencsére van néhány tippünk arra, hogyan védekezhetsz ellene.

1. Életmódváltás

Manapság az életmódváltás divatos kifejezés lett, nem is csoda, valóban számos egészségügyi problémára megoldást jelenthet. A vizelet-visszatartási problémákat is mérsékelhetjük, ha kicsit jobban odafigyelünk az életmódunkra. Sokat segít például, ha a megszokottnál kevesebb koffeintartalmú italt, szénsavas folyadékot fogyasztasz, de az is segít, ha kerülöd a vízhajtó ételek fogyasztását. A petrezselyem például híres remek vízhajtó hatásáról. Kerüld a vizelethajtó gyógyteákat, és ha dohányzol, itt az ideje elgondolkozod azon, hogy leszoksz.

A megszokottnál kevesebb koffeintartalmú italt fogyassz!Forrás: Shutterstock
Fontos!
A folyadékfogyást ne mérsékeld! Talán logikusnak tűnhet, hogy minél kevesebbet iszol, annál kevésbé tör rád a vizeletürítési inger, de ez a módszer könnyen kiszáradáshoz vezethet.

2. Mozgás

Amennyiben vizelet-visszatartási problémákkal küzdesz, szinte kötelező a rendszeres testmozgás, mellyel az intim tájékon lévő izmokat dolgoztatod meg. Erre kifejezetten jó az intimtorna, melyet nemtől és kortól függetlenül bármikor elkezdhetsz. Vannak erre szakosodott oktatók, csoportos órákon is részt vehetsz, de ma már számos videót találsz a közösségi videómegosztókon is, amelyek segítségével akár otthon is elvégezheted ezeket a gyakorlatokat.

Az intimtorna-gyakorlatokat nemtől és kortól függetlenül bármikor elkezdhetedForrás: Shutterstock

3. Toalett-tréning

Ennek lényege, hogy nem várjuk meg, amíg a vizelési inger ránk tör, előtte nagyjából fél órával meglátogatjuk a toalettet. Ha például megfigyeled, hogy nagyjából háromóránként szoktál a mellékhelyiségbe látogatni, figyelj arra, hogy két és fél óra múlva megtedd ezt. Anélkül, hogy különösebb okod lenne rá... Ezt az időintervallumot pedig naponta-hetente húzzuk el, először csak két perccel később menjünk, aztán öttel – ezzel nyújtva a két vizelés közötti időt. Ennek sikeres megvalósításához az intimtorna-gyakorlatok is sokat fognak hozzátenni.

Ne várjuk meg, amíg a vizelési inger ránk tör, előtte nagyjából fél órával látogassuk meg a toalettetForrás: Shutterstock
Az inkontinencia nem más, mint a vizelet akaratlan ürítése. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy betegség, sokkal inkább egy egészségügyi probléma tünete. Előfordulhat például akkor, ha a húgycső körüli izomzat egy műtétet követő időszakban gyenge vagy sérült, de átmenetileg kialakulhat bizonyos gyógyszerek hatására is. Amennyiben tartósan fennáll ez a probléma, feltehetőleg szervi eltérések állnak a hátterében. Az inkontinencia bármely életkorban előfordulhat, habár leginkább az idősebb férfiaknál tapasztalható, ennek ellenére nem tekinthető az öregedési folyamat velejárójának. Létezik úgynevezett stressz inkontinencia is, ez leginkább köhögés, tüsszögés, nevetés, vagy nehéz tárgy emelésekor esetén jelentkezik.