Nem képes átaludni az éjszakákat 13 éve egy budapesti nő, azóta nem érzi, hogy álmos lenne. Minden létező kezelést kipróbált, nem jutott eredményre. Állapotának az egészsége is kárát láthatja. 

"2005 októberétől 2006 februárjáig, vagyis mintegy négy hónapig napi egy órákat voltam csak képes aludni. Hajnali hatig fent voltam és hétkor már csörgött az óra. Nem tudom, hogy csináltam, de egy csoda, hogy mindemellett a munkámban nem hibáztam" - mondta a Borsnak az a budapesti nő, aki 13 éve nem érezte, hogy álmos lenne. Kérte a lap munkatársait, hogy cikkükben nevezzék Eszternek. 

Az irodában dolgozó nő, a koncentrációra különösen nagy szüksége van, főnöke és kollégái azonban tudnak állapotáról, toleránsak vele. Fáradtságot és kimerültséget érez, ám amikor aludna, nem jön szemére álom.

"Első körben a SOTE-ra kerültem, ahol egy alváskutató vizsgált meg. Ő írta fel nekem az akkori legkorszerűbb altatót, de még attól sem tudtam átaludni az éjszakát. Az első két hétben egyáltalán nem hatott, utána is csak 3 órát tudtam vele aludni. Aztán elmentem természetgyógyászhoz, voltam pszichológusnál, mindenféle kutatónál, elvégeztem az agykontrollt, részt vettem hipnoterápián is. Rengeteg időm ment el vele, több százezer forintot költöttem csak erre, és semmi. Volt olyan orvos is, aki egy éven át nyugtatókkal akart tömni, de nem engedtem. Nem értette meg, hogy nem vagyok ideges, csak nem tudok aludni" – mesélte Eszter. Már csak melatonint használt, MR-vizsgálaton is volt, de semmit nem találtak.

Eszter évek óta nem tudta magát kialudniForrás: Thinkstock

Ám ígyis igyekszik pihenni éjszaka, azt mondja, hogy elkezd tenni-venni, ahhoz szokik hozzá a szervezete. 

A lapnak nyilatkozott G. Németh György, a Magyar Alvásszövetség elnöke is, aki elmonta, hogy aki nem alszik eleget, nagyobb eséllyel lesz szívbeteg vagy kap stroke-ot, de a cukorbetegség kockázata is megnő.