Tehetünk a tinédzserkori pattanások ellen

Forrás: Thinkstock -
bőr tinédzserkor tinédzser bőrprobléma akné pattanás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza, a 14-20 éves korosztály nagy része szenved, ha a tükörbe néz. Bár a problémás bőr ennek a korszaknak a velejárója, nem pedig az ápolatlanság vagy a tisztálkodás hiányának a jele, sokat tehetünk az újabb, zavaró aknék felbukkanása ellen – mondja Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista.

A pattanások megjelenése a tinédzserkorral kezdődik, és általában néhány év múlva magától elmúlik, csak kevés esetben marad meg felnőttkorra. Akne, vagy közönséges nevén pattanás, akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik, és begyullad. A pattanás általában serdülőkorban több tényező – hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.

„A pattanások általában a test faggyúmirigyben gazdag területein jelennek meg, tehát elsősorban a homlokon, az orron, az állon, de előfordulhatnak a mellen, mellkason és a háton is. Akkor keletkezik pattanás, mikor a faggyúmirigyek kivezető nyílása elzáródik, a propionibacterium acnes baktérium elszaporodik, és a faggyúmirigy begyullad. A tinik ilyenkor túlságosan, zavaróan zsíros bőrt, fekete vagy fehér mitesszereket, illetve súlyosabb esetben vörös színű fájdalmas gennyes csomót észlelnek magukon" – mondja a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője.

Ma már számos kozmetikum, kozmetikai és szépészeti kezelése létezik, hogy a pattanásokat eltüntessük, vagy számukat csökkentsük. Az időben és megfelelő módon elkezdett „pattanástalanítás", bőrtisztítás azért fontos, mert megvédi a bőrt olyan hegek és sebhelyek kialakulásától, amelyeket később nagyon nehéz eltüntetni. Ennek megelőzése érdekében javasolt szakemberhez fordulni.

A megelőzés is fontos

„A kezeléshez szorosan hozzátartozik a megelőzés, így a rendszeres bőrápolás és a helyes táplálkozás. Lehetőleg kerülni kell a cukros, szénhidrátdús ételek és italok fogyasztását. Fontos a bőr tisztán tartása, azonban javasolt a bőrt erősen szárító és irritáló szappanok elkerülése. Helyettük érdemes inkább micellás vízzel megtisztítani a pattanásra hajlamos zsíros bőrfelületet. Érdemes hetente egyszer kozmetikushoz elmenni, aki megtisztítja az arcot a mitesszerektől. A pattanásos bőrre jellemző fokozottabb szaruképződést szalicilsavas hámlasztással vagy otthoni pasztával, rázókeverékkel lehet kezelni" – javasolja.

A mérsékelt napfény kedvező hatással van a pattanásokra, azonban a rendszeres napozás vagy a szoláriumozás már nem javasolt.

Az étkezésre is figyelnünk kell, hogy megelőzzük a pattanásokat Forrás: Thinkstock

„Súlyosabb esetben orvost kell felkeresni, aki szükség esetén a baktériumok szaporodását gátló antibiotikumos kezelést ír fel, amivel jelentős mértékben lehet csökkenteni a gyulladásos tüneteket. Ezt a kezelést sokszor az A-vitamin egy származékával, a retinoid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerrel egészítik ki. Ez a kezelés jelentősen csökkenti a baktériumok számát és a faggyúmirigyek faggyútermelését. A kúra időtartama egyéntől függ, de általában több hónap szokott lenni. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a retinoid kezelés mellett nem szabad teherbe esni, mivel az károsíthatja a magzatot. Ezért fogamzáskorú nők esetében ezt a kezelést fogamzásgátlóval kell kiegészíteni. Sok esetben a fogamzásgátlóban lévő hormonok is jótékony hatással vannak a pattanásos tünetekre" – mondja.

Előfordulhat, hogy a súlyos aknés tünetek után heges, egyenetlen felszínű bőr marad vissza. Ma már számos eljárás létezik, amellyel sokat lehet javítani a bőr állapotán. Ezek közé tartoznak a dermabrázió, kémiai hámlasztások és lézeres bőrkezelések.

Székhelyi József tüdőműtétje után üzent a rajongóinakhttp://www.life.hu/drlife/20180720-szekhelyi-jozsef-mutetje-utan-uzent-a-rajongoinak.htmlSzékhelyi József már otthon lábadozik tüdőműtétje után, onnan üzent a rajongóinak.Dr. Life--Erről árulkodik a vizeleted színehttp://www.life.hu/drlife/20180719-errol-arulkodik-a-vizeleted-szine-wc.htmlKíváncsi vagy rá, milyen betegségekre utalhat a vizeleted színe? Eláruljuk! Dr. Life--Cynthia Zamora ráktúlélőnek a combjából készítettek új nyelvethttp://www.life.hu/drlife/20180719-cynthia-zamora-raktulelonek-a-combjabol-keszitettek-uj-nyelvet.htmlSokkot kapott Cynthia Zamora, amikor orvosai nyelvrákkal diagnosztizálták: sajnos műtéti beavatkozásra is szükség volt, így egy évig sem beszélni sem enni nem tudott. Combjából készítettek számára új nyelvet. Dr. LifeOrigoTom Jones lemondta koncertjét: kórházba kerülthttp://www.life.hu/drlife/20180719-tom-jones-lemondta-koncertjet-korhazba-kerult.htmlTom Jones második élő koncertjét volt kénytelen lemondani néhány órával a kezdés előtt: kórházba került. Dr. LifeOrigoA pillanat, amikor kiengedték a kétéves tüdőbeteg kislányt a kórházból: egész addigi életét ott töltöttehttp://www.life.hu/drlife/20180719-a-pillanat-amikor-kiengedtek-a-keteves-tudobeteg-kislanyt-a-korhazbol.htmlGenetikai rendellenesség miatt tüdőbetegen jött világra a kétéves Mae Koslow-Voge. Egész eddigi életét kórházban töltötte, de most végre kiengedték. Dr. Life--Ilyen ételeket kapnak a japán kórházakban a kismamák: fotókhttp://www.life.hu/drlife/20180719-ilyen-eteleket-kapnak-a-japan-korhazakban-a-kismamak.htmlEgy nő lefotózta, milyen ételeket kapott az egyik japán kórházban. Meglepődsz! Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.