Ezért érdemes kávét innod alvás előtt

kutatás alvás kávé koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, hogy a kávét alvás előtt is érdemes fogyasztani.

Gondoltad volna, hogy a kávé nem csak arra jó, hogy ébren tartson? Kutatások szerint szunyókálás előtt is érdemes meginni egy csészével.

A Vox videójában arról beszélnek, a kávénak időre van szüksége ahhoz, hogy kifejtse hatását. A koffein a vékonybélen keresztül tud a véráramba kerülni és onnan az agyba. Ez a folyamat nagyjából 20 percet vesz igénybe. Ha ezt az időt szunyókálással töltjük, utána sokkal frissebbnek fogjuk magunkat érezni.

A kutatók nem a levegőbe beszéltek, ezt a hatást több kísérlettel is igazolták. Két csoportba osztották az embereket: az egyik csapat csak szunyókált, míg a másik az alvás előtt kávét is ivott. Ezután az alanyoknak logikai feladatokat kellett megoldaniuk. Az eredmény egyértelmű: a koffeint fogyasztók sokkal kevésbé voltak fáradtak.

Fontos azonban tudni, hogy a szunyókálásnak kizárólag 20 percig kell tartania, még azelőtt kell felkelnünk, hogy elérnénk a mélyalvás fázisát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.