Ételallergia gyermekkorban – Így élhettek együtt vele!

Forrás: Shutterstock -
allergia ételallergia táplálékallergia gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csecsemő- és gyermekkorban a diagnosztizált táplálékallergiák 5-8 százalékos előfordulásúak, azonban az allergiás gyermekek mintegy 85 százaléknál 3-5 éves korra szigorú diéta mellett kialakul az orális tolerancia. Az allergiás hajlam tehát megmarad, csak a táplálékallergia szűnik meg. Az ételallergiás gyermekek tüneteinek diagnosztizálásáról, speciális diétáról és emelt családi pótlékról egyaránt kérdeztem Dr. Pálfi Erzsébetet, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tudományos bizottságának tagját.

Észrevehetően több a táplálékallergiás gyerek, mint 10-20 évvel korábban. Mi ennek az oka?

Először is szeretném kihangsúlyozni, hogy a táplálékallergiák néven nevezett betegségcsoport nem foglalja magában a tejcukoremésztési zavart, a gyümölcscukor-felszívódási zavart, a cöliákiát. Ezek ugyanis nem allergiák, hanem teljesen más hátterű betegségek, ezért válaszaimban ezekre nem térek ki.

Visszatérve a kérdésére nem ismerjük a megnövekedett betegségek pontos okát. Számos elmélet lát napvilágot, amelyek közül kettőt érdemes kiemelni.

Az egyik a higiénia-hipotézis, mely szerint az immunérés időszakában a gyermeket ért környezet (fertőzések) elősegítik a normális immunológiai válasz kialakulását, míg „steril” környezetben az immunológiafejlődés az allergiás irányba tolódik el. Egy újabb elmélet szerint a nyugati típusú táplálkozás (az alacsony élelmirost-fogyasztás, vagyis a csekély mértékű zöldség-, gyümölcs-, valamint a túlzott zsír- és cukorfogyasztás) hatására megváltozott bél mikrobiom okozza a táplálékallergiák gyakoriságának növekedését.

Dr. Pálfi Erzsébet Forrás: Semmelweis Egyetem

Az előzőekből tehát arra lehet következetni, hogy talán a megváltozott életmódunk az oka.

Másik lényeges oka annak, hogy úgy tűnik, gyakoribb lesz a táplálékallergia, az az, hogy olcsóbb, pontosabb, könnyebben elérhető diagnosztikai eljárások és egészségügyi szolgáltatások állnak rendelkezésünkre OEP és magánszakrendelőkben egyaránt.

Milyen táplálékok okozzák a legtöbb problémát?

Több mint százhetven táplálék-összetevő ismert, mint allergiát kiváltó, de a reakciók többségéért a tehéntej, tojás, földimogyoró, bokormogyoró, szója, búza, hal, rákok és tengergyümölcsei fehérjéi felelősek. Gyermekkorban jellemzően a tehéntej, tojás, szója, földimogyoró, bokormogyoró az allergén táplálékok.

Hogyan előzhetjük meg az ételallergiát? Melyik allergént mikor érdemes bevezetni a hozzátáplálás során a baba étrendjébe?

A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás javasolt a várandósok és szoptató nők esetében is. A kismama ne diétázzon feleslegesen!
A 2017-es ESPGHAN ajánlás szerint mind a fejlődés, mind a táplálkozás szempontjából fontos, hogy a csecsemőt az életkorának megfelelő ételekkel táplálják, illetve az életkorának és a fejlődésének megfelelő táplálási módszert alkalmazzanak. A kiegészítő táplálást (szilárd táplálék és az anyatejtől vagy a tápszertől eltérő folyadékok adását) nem szabad négy hónapos kor előtt megkezdeni, de hat hónapos koron túli késleltetése már nem indokolt.

A kiegészítő táplálást nem szabad négy hónapos kor előtt megkezdeni, de hat hónapos koron túli késleltetése már nem indokolt Forrás: Shutterstock

Az allergén ételek négy hónapos (tizenhét hetes) kor után bármikor bevezethetők a hozzátáplálás megkezdésekor.

A tehéntej kevés vasat, miközben nagy mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz, így nagy az energiatartalma. Emiatt tizenkét hónapos kor előtt nem szabad fő folyadékként adni, bár kis mennyiségekben a kiegészítő ételekkel együtt adható.
Az egészséges csecsemőknél a főtt földimogyoróból készült egynemű krém kis mennyiségű bevezetése preventív hatású. A földimogyoró allergiára magas kockázatú csecsemők kockázatát szakorvos mérje fel, és ha komoly, szisztémás allergiás reakció várható, akkor nem szabad a bevezetést elkezdeni. A többiek esetében 4-11 hónapos kor között szükséges a bevezetése.
A glutén 4-12 hónapos korban bármikor bevezethető a csecsemő étrendjébe. A glutén bevezetése utáni első hetekben és a csecsemőkorban kerülni kell a glutén nagy mennyiségekben való fogyasztását.

A leggyakoribb allergiák Magyarországon

Egyik legismertebb népbetegségünkről még mindig számos tévhit kering a köztudatban. A szokatlan kiütéseket, az ekcémát, az orrfolyást és a tüsszögést is gyakran egy kalap vesszük. Pedig az "allergia" kifejezés csupán egy gyűjtőfogalom, igencsak pontosan körülhatárolható, önálló altípusokkal. Olvasd tovább!

Milyen tüneteknél kezdjen el gyanakodni a szülő táplálékallergiára?

Általános tünetekkel jelentkezik a táplálékallergia, tehát olyanokkal, amelyek más betegségre is utalhatnak. Minden esetben orvosi kivizsgálás szükséges. A diéta csak a diagnózis megléte után kezdhető el. A tünetek allergia esetében az étel elfogyasztását követően azonnal vagy 24-48 órán belül jelentkeznek, és ha kizárjuk a tünetokozó ételt, akkor meg is szűnnek. Tünet lehet csecsemő-, gyermekkorban a hasi fájdalom, hányás, görcsös hasmenés, kiütések, légúti tünetek, anafilaxia.

Mennyire szigorúan kell betartani a diétás étrendet?

Az anafilaxia vagy a pollen-zöldség-gyümölcs orlis allergia szindróma életveszélyes reakciók. Az orvos által elemzett, összefoglalt allergia tesztek eredményei alapján felállított diagnózis lényeges, hiszen külön-külön a tesztek fals eredményt mutathatnak.

Az orvos által elemzett, összefoglalt allergiatesztek eredményei alapján felállított diagnózis lényeges Forrás: Shutterstock

A korrekt diagnózissal bizonyított allergént teljes mértékig ki kell zárni az étrendből. A diéta során szigorúan járunk el. Az allergénmentes étrend összeállításkor nemcsak az allergének teljes elkerülése a szempont, hanem a keresztallergének figyelembevétele mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveinek is meg kell feleljen.

Az étrend összeállításához 2017-től hazánkban az OKOSTÁNYÉR® gyermek változata foglalja össze az iránymutatást. (http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/). A táplálékallergiák étrendjeihez segítséget az Allergia Adatbank Alapítvány weboldala nyújt (www.taplalekallergia.hu).

Mennyire van a közétkeztetés felkészülve a ételallergiás gyerekek ellátására?

A közétkeztetésben a 14 jelölésköteles allergént fel kell tüntetni az étlapon. E mellett szakorvosi vélemény alapján a közétkeztető biztosítja a szükséges diétát. Mivel gyermekkorban a leggyakrabban a tehéntej, tojás okoz allergiát, így a gyermek-közétkeztetésben is a tej- és tojásmentes diéta a leggyakoribb (a cöliákiáról, laktózemésztési zavarról most nincs szó). Az akár ezeradagos élelmezési üzemekben az egy-két adag diéta elkészítése térben vagy időben elkülönítve történik. Az étrendet dietetikus tervezi, felügyeli, míg magát az elkészítést diétás szakács végzi. A nehézséget a keresztszennyezés, a változatos keresztallergének okozzák, illetve a térben, időben történő elkülönítése. Sok esetben emiatt nem tudja az élelmezésvezető a diétát saját üzemben elkészíteni, így azt más diétás konyhákról szállítják.

A közétkeztetésben a 14 jelölésköteles allergént fel kell tüntetni az étlapon Forrás: Shutterstock

Mennyi pluszköltséggel jár a speciális étrend? Jogosult a család esetleg valamilyen plusztámogatásra?

Az allergénmentes táplálkozás megvalósítása több odafigyelést, tervezést von maga után, illetve nem az ár lesz az elsődleges vásárlási szempont, hanem a termék allergénmentessége. Így többletköltséggel járhat a diéta, amely támogatása gyermekkorban az emelt családi pótlékkal történik. Ezt szakorvosi vélemény alapján igényelhetik a szülők.

A nagy kalciummítosz: használ allergia ellen, vagy sem?http://www.life.hu/drlife/20160804-a-kalcium-allergia-ellen-hatekony-vagy-sem.htmlEgyre több professzor és főorvos adja nevét és egyetértését a dr. Novák Hunor által elindított kezdeményezéshez, amiben a kalcium allergiában való hatástalanságáról van szó. Bár korábban többször is jelentek meg ezzel kapcsolatos hírek, és indultak kezdeményezések, az általános vélekedés szerint az allergiás reakciók kezelésére még mindig a kalcium a legjobb, a legtermészetesebb és a legelérhetőbb szer. De vajon itthon miért terjedhetett el, és ivódhatott be ennyire mélyen a köztudatba ez a nagyon is téves vélekedés? Mit javasol a szakértő helyette? Ennek jártunk utána. Dr. Life--Folyik az orrod és alig kapsz levegőt az allergia miatt? Fogadd meg tippjeinket!http://www.life.hu/drlife/20160408-itt-az-allergiaszezon-tippek-amikkel-konnyen-atveszelheted-napidoktor.htmlHivatalosan is itt a tavasz, madárcsicsergéssel, napsütéssel, virágzó növényekkel. Ez utóbbi azonban az allergiásoknak nem okoz feltétlen örömet, hisz a levegő megtelik pollenekkel, magukkal hozva a tavaszi allergia kellemetlen tüneteit. Egy kis odafigyeléssel azonban a tavasz nem csak orrfújásból fog állni. Dr. LifeThinkstockAllergia és immunitás - így előzd meg az allergia kialakulását a babádnál!http://www.life.hu/drlife/20140508-a-babak-etrendje-a-szoptatas-az-elso-ezer-nap-kiemelkedoen-fontos-a-kesobbi-egeszsegben.htmlEgy egész életet allergiával leélni még a modern gyógyszerekkel is kihívást jelenthet. Érdemes hát a gyerkőcöknél mindent megtenni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki ez a betegség. Dr. LifeOrigoGyereksminktől lettek allergiás tünetei a kislánynakhttp://www.life.hu/drlife/20180327-gyereksminktol-lettek-allergias-tunetei-a-kislanynak.htmlOlcsó gyermeksminktől kapott durva allergiás reakciót egy kislány. Édesanyja fotókat készített róla, hogy elrettentse a szülőket a termék vásárlásától. Dr. Life--„Gonosz mostohává tett az alkohol a gyerekeimmel szemben"http://www.life.hu/drlife/20180207-egy-magyar-alkoholista-anya-vallomasa.html„Aktív alkoholista koromban sajnáltam magam, hogy vannak gyerekeim, és hogy nem úgy teszik a dolgukat, ahogy én azt szeretném. Még ők sem értenek meg, „nem hagynak élni". Mások felé igyekeztem a jó anya képét mutatni, de valójában semmi önzetlen, cselekvő, meghitt szeretet nem volt bennem..." – vág bele története megosztásába Ildi, aki kilenc éve tette le a poharat, és ma már felépülő alkoholistának vallja magát. Dr. Life--A saját kertjében szülte meg gyerekét a nő: videó (18+)http://www.life.hu/drlife/20180726-a-sajat-kertjeben-szulte-meg-gyereket-a-no.htmlEgy német nő a saját kertjében, külső segítség nélkül szülte meg gyermekét. A szülés folyamatát videóra is vette. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.