Az ekcéma egyik oka a bélbaktériumok megváltozott összetétele lehet egy francia tanulmány szerint.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett kutatást egerekkel végezték a nemzetközi Infektológiai Kutatóközpont (CIRI) francia és amerikai tudósai. A kutatók meglepő összefüggést fedeztek fel az szervezet vírusfelismerő rendszere, a bélbaktériumok összetétele és a bőrallergiák - köztük az ekcéma - kialakulása között. Az emberi emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok tízszer-százszor annyian vannak, mint a testet alkotó sejtek. Érzékeny egyensúlyú ökoszisztémát alkotnak, amelyet az étrend és a gyógyszerek módosíthatnak. Közegészségügyi adatok alapján a bél ökoszisztémájának változásai összefügghetnek a test bélrendszertől igen távol eső területein kialakuló ekcémával, a kapcsolatra azonban eddig nem volt magyarázat.

A tudósok a kísérletben kivonták az egerekből a MAVS jelű gént, amely kulcsszerepet játszik az immunrendszer vírusfelismerésében. Megfigyelték, hogy ez után megváltozott az egerek bélbaktériumainak összetétele és súlyos bőrallergia jelentkezett náluk. A két jelenség összefüggését úgy bizonyították, hogy a megváltozott összetételű bélbaktérium-közösséget egészséges egerekbe költöztették át. Az utóbbiaknál súlyos allergiás reakciók léptek fel, ami alátámasztotta, hogy az átültetett bélbaktériumok számlájára írhatók az elváltozások.

A biológusok ezen kívül azt is felfedezték, hogy az emésztőrendszer mikrobiomjának változásával a belek áteresztőbbek is lettek, ezzel egyes bélbaktériumok a lépbe és a nyirokmirigyekbe vándoroltak, súlyosbítva a bőrallergiát. Az eredmények rávilágítottak arra, milyen meglepő szerepet játszik egy vírusellenes fehérje (MAVS) a bél baktérium-egyensúlyának fenntartásában. A megváltozott összetételű baktériumközösség átültetése és a súlyosbodó ekcéma összefüggése új gyógymódok előtt nyitja meg az utat a kutatók szerint.