Az Európai Gyógyszerügynökség felfázás elleni szerek miatt figyelmeztet

Forrás: Shutterstock -
felfázás mellékhatás gyógyszer kóma Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Népszerű antibiotikumok miatt figyelmeztet az Európai Gyógyszerügynökség. A gyógyszer mellékhatásai között a kóma is szerepel. 

Dr. Novák Hunor számolt be a Borsnak az Európai Gyógyszerügynökség aggodalmáról népszerű antibiotikumokkal kapcsolatban. Depresszió, alvászavar, látás- és hallásproblémák, öngyilkossági gondolatok, fáradtság, súlyos memóriazavar, delírium, izomfájdalmak, gyulladás és akár kómás állapotig fajuló, alacsony vércukorszint - mindez mellékhatása lehet a gyógyszereknek.

Veszélyesek lehetnek a népszerű gyógyszerek Forrás: Shutterstock

A tünetek azonban nemcsak a szedés alatt jelentkezhetnek, hanem tartós károsodást is okozhatnak. A cikk szerint a kinolonokat és fluorokinolonokat szinte rutinszerűen írják fel az rovosok például tüdőgyulladás vagy felfázás esetén. A gyermekgyógyászatban is használják ezeket, például szemcseppekben is megtalálhatók.

Az európai szakértői bizottság javaslata szerint az összes kinolontartalmú antibiotikumot be kellene vonni. Azt javasolják, hogy a döntés megszületéséig legyünk óvatosak, kérjük az orvost, hogy mást írjon fel.

Vannak gyógyszerek, amelyek mellett tilos az alkoholfogyasztáshttp://www.life.hu/drlife/20181013-vannak-gyogyszerek-amelyek-mellett-tilos-az-alkoholfogyasztas.htmlGyógyszeres kezelés esetén sokakban felmerül a kérdés, vajon ihatnak-e alkoholt a szükséges készítmények mellett. Főleg akkor okoz ez problémát, ha hosszútávú kezelésről van szó. Mutatjuk, melyek azok a gyógyszerek, melyek mellett soha nem szabad inni. Dr. LifeOrigoÖnvizsgálat és implantátum: megdőlnek a tévhitek a melldaganatrólhttp://www.life.hu/drlife/20181012-onvizsgalat-es-implantatum-megdolnek-a-tevhitek-a-melldaganatrol.htmlAz október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek apropóján Dr. Forrai Gábor, a Duna Medical Center radiológiájának vezetője, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnöke összegyűjtötte a mellrákkal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. Dr. Life--Tények és tévhitek a melldaganatrólhttp://www.life.hu/drlife/20181012-tenyek-es-tevhitek-a-melldaganatrol.htmlAz október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek apropóján Dr. Forrai Gábor, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnöke összegyűjtötte a mellrákkal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. Dr. LifeOrigoSurvivor Balázs teljesen kiszáradt: orvosi segítségre szorulthttp://www.life.hu/drlife/20181012-survivor-balazs-teljesen-kiszaradt-orvosi-segitsegre-szorult.htmlOrvosi segítségre szorult a forgatáson a Survivor játékosa, Balázs. Kiderült, hogy a férfi teljesen kiszáradt. Dr. LifeOrigoCurtis műtött térde miatt hatalmas fájdalmakat élt át a Csak show és más semmi próbáinhttp://www.life.hu/drlife/20181012-curtis-mutott-terde-miatt-hatalmas-fajdalmakat-elt-at-a-csak-show-es-mas-semmi-probain.htmlCurtis péntek este lesz látható a Csak show és más semmi című új TV2-es produkcióban. A próbákat alaposan megszenvedte a rapper, ugyanis műtött térde miatt sok feladat fájdalommal járt.Dr. Life--16 hónaposan 25 kilót nyom az indiai kislány: videóhttp://www.life.hu/drlife/20181011-16-honaposan-25-kilot-nyom-az-indiai-kislany.htmlA 16 hónapos indiai kislánynak kielégíthetetlen étvágya van, így már 25 kilósra hízott. Szülei istent hibáztatják a gyermek súlya miatt. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.