Népszerű antibiotikumok miatt figyelmeztet az Európai Gyógyszerügynökség. A gyógyszer mellékhatásai között a kóma is szerepel. 

Dr. Novák Hunor számolt be a Borsnak az Európai Gyógyszerügynökség aggodalmáról népszerű antibiotikumokkal kapcsolatban. Depresszió, alvászavar, látás- és hallásproblémák, öngyilkossági gondolatok, fáradtság, súlyos memóriazavar, delírium, izomfájdalmak, gyulladás és akár kómás állapotig fajuló, alacsony vércukorszint - mindez mellékhatása lehet a gyógyszereknek. 

Veszélyesek lehetnek a népszerű gyógyszerekForrás: Shutterstock

A tünetek azonban nemcsak a szedés alatt jelentkezhetnek, hanem tartós károsodást is okozhatnak. A cikk szerint a kinolonokat és fluorokinolonokat szinte rutinszerűen írják fel az rovosok például tüdőgyulladás vagy felfázás esetén. A gyermekgyógyászatban is használják ezeket, például szemcseppekben is megtalálhatók. 

Az európai szakértői bizottság javaslata szerint az összes kinolontartalmú antibiotikumot be kellene vonni. Azt javasolják, hogy a döntés megszületéséig legyünk óvatosak, kérjük az orvost, hogy mást írjon fel.