Így mondd el otthon, ha kiderült: intim fertőzésed van

Forrás: Shutterstock -
intim fertőzés egészség intim higiénia nőitabuk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szúr, fáj, viszket, éget? Érzed, hogy valami stimmel odalent? A legjobb, amit tehetsz, hogy orvoshoz fordulsz, aki megállapítja, hogy pontosan mi a baj, és célzott kezelést javasol. Kézbe veszed a recepteket, megfogadod a jó tanácsokat és elindulsz haza. És azon töprengsz, hogyan fogja mindezt fogadni a párod...

Az intim fertőzésekről – legyen a kiváltó oka bármi is – nehéz beszélni. Sokan a mai napig tabuként kezelik, pedig köztudott, hogy szinte mindenki átesik valamelyik fajtáján élete során legalább egyszer. Pedig muszáj róla beszélnünk, kiváltképp a partnerünkkel, hiszen ha a fertőzés fennáll, érdemes kerülni a szexet, ugyanis könnyen megfertőzhetjük a másikat. Tehát megegyezhetünk abban, hogy a hallgatás a legrosszabb megoldás.

Csak őszintén!

Az intim fertőzéseknek számos oka lehet. A hüvelyflóra egyensúlya felborulhat egy hosszabb antibiotikum-kúra után, a túl szoros, nem megfelelően szellőző fehérneműk gyakori viselése következtében, de uszodában, idegen mellékhelyiségben is elkaphatunk bármit, ha nem vigyázunk. És persze a szexuális úton terjedő betegségeknek is számos fajtája létezik – óvszer használata nélkül sajnos bármit elkaphatunk.

Ha már megjártad az orvost, könnyebb dolgod van, hiszen pontosan tudod, hogy milyen típusú a problémád, és nagy valószínűséggel arra is pontosan választ kaptál, hogyan kaptad el.

Szexuális úton terjedő betegségeknek is számos fajtája létezik – óvszer használata nélkül sajnos bármit elkaphatunk Forrás: Shutterstock

Hidd el: nincs ezen mit szégyellned!

A legfontosabb az őszinteség: ültesd le a párod egy alkalmas percben, és mondj el neki mindent. Nagyon részletesen nem kell, mert a férfiak többsége nem igazán viseli jól az intim testtájékokkal kapcsolatos problémákat. Éppen elég, ha nagy vonalakban elmondod, hogy baj van, hogyan alakult ki mindez, hogy kezelned kell a problémát és hogy addig, amíg nem múlik el, ne számítson veled lepedőgyűrésre. Amennyiben a nőgyógyászod erre külön felhívta a figyelmed, feltétlenül kérd meg, hogy keresse fel az orvosát, még ha tünetmentes is, mert neki is szüksége lehet kezelésre a pingpong-effektus kivédése végett.

Ha szexuális úton terjedő betegségről van szó...

Egy fokkal nehezebb helyzetben vagy akkor, ha az orvos egyértelműen megállapította: szexuális úton terjedő betegséget kaptál el. Ilyenkor felmerül benned a kérdés: hogyan? A kisördög nem alszik, az első gondolata szinte mindenkinek az, hogy a párja megcsalta. Pedig hidd el, nem feltétlenül ő a hibás!

A legfontosabb az őszinteség: ültesd le a párod egy alkalmas percben, és mondj el neki mindent Forrás: Shutterstock

Létezik olyan betegség is, amit lehet, hogy évekkel ezelőtt kaptál el, csak eddig lappangott a szervezetedben és most, az immunrendszered esetleges gyengesége miatt előtört. Így tehát nem biztos, hogy otthon és a jelenben kell keresned a probléma forrását – ezt jó, ha a partnered is tudja (nehogy végül ő gyanúsítson téged félrelépéssel!). Ilyenkor szinte kivétel nélkül mindkét felet kezelni kell a fertőzés oda-vissza adogatása, vagyis a pingpong-effektus elkerülése érdekében.

Persze előfordulhat, hogy nem erről van szó. Megeshet, hogy félreléptél, és nem voltál eléggé elővigyázatos. Sajnos el kell fogadnod, bármennyire fáj is, hogy ilyenkor az őszinteség a legjobb választás... Bármit is kell elmondanod otthon, kezdd el a történetet a legelején...

Te hogyan éled meg a nőiességedet? Töltsd ki a tesztünket és megtudhatod, mennyire vagy igazi NŐ. És persze további érdekes cikkeket is találsz majd a "Női tabuk" oldalunkon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.